Τα μαλλιά, το μακιγιάζ, το νυφικό και τα παπούτσια φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της bride-to-be, ενώ η διαθεσιμότητα της εκκλησίας, ο στολισμός και η δεξίωση είναι tasks που οφείλει να προγραμματίσει! Σε κάθε γάμο, το «worst case scenariο» είναι βέβαιο ότι θα προκύψει, με τη γυναικεία φύση της νύφης να δρα ανεξάρτητα και απρόβλεπτα! Τι συμβαίνει λοιπόν όταν η νύφη είναι έγκυος; Πώς μπορεί να «προβλέψει» την έμμηνο ρύση; Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουν η ίδια και ο σύζυγός της πριν από τον γάμο; Τι θα πρέπει να αποφύγει και τι να μην παραλείψει πριν από το honeymoon; Επισκεφθήκαμε το ιατρείο της γυναικολόγου Όλγας Μπίκου και της ζητήσαμε να μας απαντήσει σε όλα τα καίρια ερωτήματα, που ενδεχομένως δεν είναι η πρώτη μας σκέψη όταν οργανώνουμε τον γάμο μας!

Ποιες είναι οι πιο safe ημέρες του κύκλου για να προγραμματίσει μια νύφη τον γάμο της; 

Ασφαλέστερες ημέρες του κύκλου για να προγραμματίσει μια νύφη τον γάμο της θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι ημέρες εκτός της εμμήνου ρύσεως. Ο βαθμός δυσκολίας για τις ημέρες της περιόδου ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα, ενώ σε κάποιες γυναίκες είναι άβολες και οι ημέρες πέριξ της ωορρηξίας.
Εκτός από την απλή καταγραφή της περιόδου -δηλαδή, πότε ξεκινά, πόσες ημέρες διαρκεί η μεγαλύτερη ροή και ποιοι είναι οι χαρακτήρες της-, υπάρχουν και αντίστοιχες εφαρμογές που μπορούν με μια σχετική ασφάλεια να προβλέψουν την επερχόμενη περίοδο. Στις γυναίκες που δεν έχουν πάντα σταθερό κύκλο, αυτή η μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη.
Η νύφη που δεν θα κατορθώσει όμως να αποφύγει την περίοδο την ημέρα του γάμου της ή, αντίστοιχα, την ωορρηξία που της προκαλεί δυσφορία, θα χρειαστεί την κατάλληλη αναλγητική μέθοδο που θα της συστήσει ο γυναικολόγος της, καθώς και μικρά tips που θα κάνουν την ημέρα αυτή πιο εύκολη για την ίδια. Σημαντικό είναι να αισθάνεται όσο το δυνατόν άνετα και σε αυτό θα τη βοηθήσει η αποφυγή ιδιαίτερα αλμυρών τροφών που θα της προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, καθώς και η αποφυγή υπερκατανάλωσης καφεΐνης, που εντείνει πολλές φορές τον πονοκέφαλο.

Τι συμβαίνει όταν ο κύκλος συμπίπτει με την ημερομηνία του honeymoon;

Σίγουρα, μια νύφη θα απέφευγε να προγραμματίσει το γαμήλιο ταξίδι της τις ημέρες που γνωρίζει ότι περιμένει περίοδο. Επειδή όμως στον κύκλο μας επιδρά και το stress, το οποίο οι νύφες βιώνουν κατά κανόνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας του γάμου τους, η, κατά τα άλλα, σταθερή περίοδος μπορεί αιφνιδίως να συμπέσει και με το ταξίδι του ζευγαριού. Όπως και σε κάποιες άλλες προγραμματισμένες διακοπές μας, αν προκύψει η περίοδος κατά τη διάρκεια του honeymoon, τα κατάλληλα αναλγητικά, η αποφυγή αλμυρών τροφών, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης αλλά και η ξεκούραση θα βοηθήσουν να μη στερηθούμε την εμπειρία του ταξιδιού μας.

Υπάρχει τρόπος να καθυστερήσουμε την έμμηνο ρύση φυσικά;

Η έλευση της περιόδου δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσει με φυσικά μέσα και σύμφωνα με τη βούλησή μας. Δεν υπάρχει «μαγικό ραβδάκι» για κάτι τέτοιο, το οποίο να είναι παραδεκτό σύμφωνα με τη σύγχρονη ιατρική αντίληψη.

Τι επιπτώσεις υπάρχουν σε περίπτωση που καθυστερήσουμε την έμμηνο ρύση με τεχνητά μέσα;

Η έμμηνος ρύση, κι εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο, μπορεί να καθυστερήσει χρησιμοποιώντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ευθύνη γι’ αυτό έχει ο γυναικολόγος που παρακολουθεί τη μέλλουσα νύφη και γνωρίζει επαρκώς το ιστορικό της. Στην περίπτωση που δεν ακολουθήσει κανείς τις οδηγίες του γιατρού, είναι πιθανό να καταλήξει με έναν απορρυθμισμένο κύκλο.

Τι πρέπει να προσέξει μια νύφη που είναι έγκυος και ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας;

Η εγκυμονούσα νύφη θα πρέπει να προσέξει διπλά, για την ίδια και για το μωρό της. Απαραίτητα κρίνονται η ξεκούραση, η σωστή διατροφή και ένας τέτοιος προγραμματισμός της ημέρας του γάμου που δεν θα την επιβαρύνει με περιττό άγχος και stress.

Υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι στην εγκυμοσύνη που είναι απαγορευτικές για τον γάμο;

Αναλόγως και με το είδος του γάμου που έχει επιλέξει ένα ζευγάρι. Για παράδειγμα, ο πολιτικός απαιτεί λιγότερη ορθοστασία. Το κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τις μεγάλες αλλαγές στον οργανισμό συνοδεύει συνήθως και μια μεγάλη ανησυχία.
Στο δεύτερο τρίμηνο, οι αλλαγές αυτές, όπως η ναυτία, γίνονται πιο ήπιες και η ανησυχία μετριάζεται, καθώς η μαμά αποκτά απευθείας επικοινωνία με το μωρό της, από το οποίο δέχεται «γλυκές κλοτσιές» που την ενημερώνουν για το πώς περνάει.
Στο τρίτο τρίμηνο, η έγκυος αισθάνεται πως βαραίνει μέρα με τη μέρα και έρχεται η αγωνία για την ημέρα της μεγάλης γνωριμίας με το μωρό.

Συνεπώς, στο δεύτερο τρίμηνο θα λέγαμε πως η έγκυος αισθάνεται περισσότερο ανάλαφρη, ώστε να απολαύσει την ημέρα του γάμου της.

Τι πρέπει να προσέξει μια νύφη που σχεδιάζει ένα εξωτικό honeymoon;

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τα εμβόλια που χρειάζονται και για τις λοιμώξεις που ενδημούν ανά εξωτικό προορισμό δίνονται από το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ. Η έγκυος νύφη πάντως δεν μπορεί να εμβολιαστεί εκτός εξαιρέσεων.

Τι θα συμβουλεύατε την κολλητή σας που παντρεύεται σήμερα – και μόλις αδιαθέτησε; Πώς μπορεί να μην επηρεαστεί από το γεγονός;

Θα τη συμβούλευα να μη χάσει την ημέρα του γάμου της λόγω του άγχους ότι κάτι θα πάει στραβά επειδή αδιαθέτησε! Το τρίπτυχο ξεκούραση, ενυδάτωση, αναλγητικά θα βοηθήσει ώστε να αισθάνεται σε φόρμα για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της μεγάλης ημέρας και να την απολαύσει στο έπακρο!

Ο γάμος συνεπάγεται, συνήθως, τη δημιουργία μιας νέας οικογένειας. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνει το ζευγάρι και ειδικά η νύφη πριν από τον γάμο;

Αν το ζευγάρι έχει αποφασίσει την άμεση δημιουργία οικογένειας, καλό θα ήταν, αρχικά, η γυναίκα να υποβληθεί σε εξετάσεις οι οποίες γίνονται μία φορά και αφορούν στην ομάδα αίματος και Rhesus, σε έλεγχο για μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και στον έλεγχο για κυστική ίνωση.

Άλλες εξετάσεις μπορούν να γίνουν πριν ή με την επίτευξη εγκυμοσύνης στο πρώτο τρίμηνο, ενώ επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκειά της. Αυτές περιλαμβάνουν τη γενική αίματος, σίδηρο, φερριτίνη, γενική ούρων, σάκχαρο, ουρία, TSH, έλεγχο για τις ηπατίτιδες B και C, HIV, VDRL, αντισώματα ερυθράς, τοξοπλάσματος, CMV, λιστέριας, και την πλήρη καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Ανεξαρτήτως της επιθυμίας για εγκυμοσύνη όμως, η κάθε γυναίκα θα πρέπει, προτού προβεί στον παραπάνω έλεγχο, να έχει ολοκληρώσει και τον τακτικό της γυναικολογικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων και έλεγχο των μαστών ειδικά με μαστογραφία άνω των 35.

Θεωρείτε τις εξετάσεις γονιμότητας απαραίτητες ή περιττές πριν από τον γάμο;

Οι εξετάσεις γονιμότητας -και ο γενικότερος έλεγχος του ζευγαριού- θα έπρεπε να γίνονται εξατομικευμένα στην κάθε κοπέλα που παρακολουθείται από τον γυναικολόγο της σε συνδυασμό με τον σύντροφό της. Το δυναμικό γονιμότητας των δυο τους καθορίζεται, εκτός από το ιστορικό τους, και από την εικόνα που παρουσιάζει ο εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος. Σε μια κοπέλα που είναι συνεπής στον τακτικό της έλεγχο, ο γυναικολόγος της θα πρέπει να προτείνει αν κρίνει σκόπιμο τον έλεγχο των δύο συντρόφων με εξετάσεις γονιμότητας. Δεν είναι λίγα όμως τα ζευγάρια που επιλέγουν να υποβληθούν σε τέτοιο έλεγχο, αν όχι πριν, αμέσως μετά την επίσημη έναρξη του έγγαμου βίου.

RELATED POSTS