Η επιλογή του ονόματος του παιδιού είναι από τα πρώτα ερωτήματα που προκύπτουν με την ανακοίνωση κιόλας της εγκυμοσύνης. Και καθόλου άδικα, αφού αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο αναγνώρισης και ταυτοποίησης του παιδιού, ενώ το συνοδεύει μετέπειτα σε όλον τον κοινωνικό του βίο! Μολονότι η βάπτιση μοιάζει με μονόδρομο για το όνομα ενός παιδιού, στην πραγματικότητα… δεν είναι καν απαραίτητη! Είτε σκοπεύετε να τελέσετε τη βάπτιση του παιδιού αργότερα, είτε τα έξοδα της φαντάζουν πολλά ή περιττά, είτε απλά δεν επιθυμείτε να προβείτε καθόλου στην διαδικασία, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μόνη νομικά υποχρεωτική ονοματοδοσία του παιδιού!
Βάπτιση ή ονοματοδοσία;
Συχνά οι δύο αυτές έννοιες συγχέονται μεταξύ τους κι αυτό, γιατί συνήθως δηλώνονται ή καταγράφονται ταυτόχρονα. Παρόλα αυτά, η βάπτιση και η ονοματοδοσία είναι δύο έννοιες ολότελα ανεξάρτητες και διαφορετικές. Συνοπτικά, με την ονοματοδοσία το παιδί αποκτά όνομα νομικά αναγνωρισμένο, ενώ με τη βάπτιση αναγνωρίζεται το επίσημο θρήσκευμά του.
Yes I Do Plus Info:
-Η ονοματοδοσία είναι απαραίτητη και υποχρεωτική από τον νόμο, ενώ η βάπτιση όχι.
-Η βάπτιση μπορεί να ακολουθήσει της ονοματοδοσίας.
-Η βάπτιση όχι μόνον δεν συνιστά αναγκαία συνθήκη για την απόκτηση ονόματος, αλλά ούτε καν ικανή.
«Η ονοματοδοσία αποτελεί την αποκλειστική διαδικασία κτήσης ονόματος νεογνού, απαιτείται ακόμη και επί ήδη δηλωθείσης (ή ταυτοχρόνως δηλουμένης) βαπτίσεως, και προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση εξουσιοδότηση του απόντος γονέως. Αντίθετα, η καταχώριση βάπτισης έχει ως αποκλειστικό αποτέλεσμα την αναγραφή θρησκεύματος και ουδόλως επιδρά στο ήδη δηλωθέν (ή ταυτοχρόνως δηλούμενο) όνομα, ενώ μπορεί να γίνει χωρίς εξουσιοδότηση του απόντος γονέως ή ακόμη και με πρωτοβουλία άλλων προσώπων απαριθμουμένων στο άρθρο 26 παρ. 2 του Ν. 344/1976».
Πού;
Ασφαλώς στο ληξιαρχείο. Συνήθως στον τόπο όπου έχει δηλωθεί η γέννηση του παιδιού ή στον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονέων.
Ποιοι;
-Κρίνεται απαραίτητη η παρουσία και των δύο γονέων..
-Στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο γονείς δεν μπορεί να βρίσκεται φυσικά παρών, απαιτείται θεωρημένη εξουσιοδότηση του άλλου γονέα, με το όνομα του βρέφους να αναγράφεται σε αυτή.
-Σε περίπτωση που κανείς από τους δύο γονείς δεν μπορεί να παρευρεθεί στο ληξιαρχείο, για τρίτο άτομο χρειάζεται ειδικό πληρεξούσιο.
Δικαιολογητικά:
-Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας και των δύο γονέων
-Έγγραφη εξουσιοδότηση (σε περίπτωση που θα προσέλθει στο Ληξιαρχείο μόνο ο ένας γονέας) θεωρημένη νόμιμα για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή και στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται και το όνομα του παιδιού.
Σε περίπτωση που το τέκνο γεννήθηκε σε άλλο Δήμο, εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών απαιτούνται και τα εξής:
-Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου από το αρμόδιο ληξιαρχείο
-Αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας
Σε περίπτωση πολιτών 3ης χώρας απαιτούνται τα εξής:
-Διαβατήρια και των δύο γονέων
-Σε περίπτωση δήλωσης από τον ένα γονέα, απαιτείται νόμιμα θεωρημένη εξουσιοδότηση του άλλου γονέα για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή, στην οποία εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει το όνομα του παιδιού με Ελληνικούς και Λατινικούς χαρακτήρες.
Δείτε περισσότερα, εδώ.
Κι αν μετά ακολουθήσει βάπτιση;
Εφόσον το όνομα που θα δοθεί κατά τη βάπτιση είναι το ίδιο με εκείνο της ονοματοδοσίας, δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα. Αν, όμως, το όνομα είναι διαφορετικό από εκείνο της ονοματοδοσίας, το δόγμα εξακολουθεί να ισχύει, αλλά το όνομα παραμένει το ίδιο! Για να αλλάξει το όνομα του παιδιού και να κρατήσει το «βαπτιστικό», οι γονείς οφείλουν να κάνουν από κοινού δήλωση στο Πρωτοδικείο, προκειμένου να γίνει η προσθήκη.
Και ο νονός…;
Φυσικά και μπορείτε να επιλέξετε νονό για το παιδί, ακόμα κι αν δεν τελέσετε το μυστήριο της Βάπτισης. Διαλέξτε από κοινού το όνομα με τον καλύτερό σας φίλο ή την φίλη και οργανώστε μαζί το πιο fun, αξέχαστο και πολύχρωμο πάρτι για το παιδί!
Εκείνος… μπορεί να αγοράσει τα ρούχα που θα φορέσει το μωρό στο πάρτι, έναντι των βαπτιστικών και να του χαρίσει ένα κόσμημα αντί του παραδοσιακού σταυρού.
Εσείς… μπορείτε να του χαρίσετε ένα δώρο, διαχρονικό και συμβολικό.
Yes I Do Info:
Ολοένα και περισσότεροι γονείς επιλέγουν να μην προχωρήσουν στο μυστήριο της Βάπτισης, αλλά να αρκεστούν στην πράξη της ονοματοδοσίας. Οι λόγοι ποικίλλουν, με τους οικονομικούς ή τους δογματικούς να πρωταγωνιστούν, ενώ πολλοί γονείς υποστηρίζουν ότι επιθυμούν να αφήσουν την επιλογή του θρησκεύματος στο ίδιο το παιδί και να μην του χαρίσουν μία θρησκευτική ταυτότητα που δεν επιθυμεί εν αγνοία του.
Η Βάπτιση είναι μία βαθύτατα θρησκευτική και πνευματική διαδικασία, ένα από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας, που συμβολίζει την είσοδο του πιστού στο σώμα της εκκλησίας. Δεν είναι λίγες οι φορές, ωστόσο, που οι γονείς προχωρούν στο μυστήριο για να αποφύγουν την «κονωνική κατακραυγή» και τα παράπονα των εκατέρωθεν οικογενειών. Το σχολείο, το μάθημα των θρησκευτικών και η αντιμετώπιση από τα υπόλοιπα παιδιά είναι επίσης σκέψεις που προβληματίζουν τους γονείς, επιλέγοντας τελικά να βαπτίσουν το παιδί.
Γενικά, οι προκαταλήψεις γύρω από το όνομα ενός παιδιού, από την επιλογή μέχρι και τον τρόπο απόκτησής του, είναι πολλές και έχουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στην ελληνική παράδοση και κουλτούρα. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, φροντίστε ώστε να ταιριάζει απόλυτα με τα πιστεύω σας ως ζευγάρι, αλλά και να συμβαδίζει με το “καλό” του παιδιού.