Πολλές φορές, η δημιουργία οικογένειας είναι το επόμενο βήμα στη ζωή ενός newly-wed ζευγαριού. Παρ’ όλα αυτά, 1 στα 8 νέα ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Κι ενώ μέχρι πρόσφατα η λύση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποτελούσε θέμα ταμπού ή συνδεόταν κατά κύριο λόγο με την ηλικία των υποψήφιων γονιών, ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Αναπαραγωγής της κλινικής Γέννημα IVF, ξεκαθαρίζει το τοπίο και μας επισημαίνει τους 3 πιο συχνούς λόγους για τους οποίους ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί, ακόμα και σε νεαρή ηλικία.
O Δρ Ευριπίδης Μαντούδης.
1. Πολυκυστικές ωοθήκες
Πρόκειται για τη συχνότερη ίσως αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες κάτω των 35 ετών. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν πιο ασταθή κύκλο και συχνά παρατηρείται ότι οι ημέρες που μεσολαβούν από τη μία περίοδο ως την επόμενη ξεπερνούν τις 30-35. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές αδιαθετούν μόλις 3-4 φορές τον χρόνο. Όλα τα παραπάνω, προμηνύουν προβλήματα στην ωορρηξία και κατ’ επέκταση στη φυσιολογική σύλληψη. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η εξωσωματική είναι μονόδρομος. Πολλές φορές, αρκεί να χορηγήσουμε τη σωστή αγωγή για την πρόκληση της ωορρηξίας, έτσι ώστε το ζευγάρι να προσπαθήσει για φυσιολογική σύλληψη. Αυτό θα καθοριστεί με βάση τις απαραίτητες εξετάσεις εκτίμησης γονιμότητας του ζευγαριού όπως είναι το ορμονικό προφίλ, το σπερμοδιάγραμμα και η σαλπιγγογραφία.
1 στα 8 ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί, αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.
2. Ανδρική υπογονιμότητα
Η δυσκολία στην εγκυμοσύνη οφείλεται κατά 50% σε κάποια μορφή ανδρικής υπογονιμότητας. Δικαιολογημένα, λοιπόν, το σπερμοδιάγραμμα είναι από τις πρώτες εξετάσεις που προτείνονται. Κατά την εξέταση αυτή μετράμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους του δείγματος σπέρματος όπως είναι ο αριθμός, η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιπλέον στο Γέννημα IVF παρέχεται η δυνατότητα ανάλυσης ενός ακόμα σημαντικού παράγοντα που ονομάζεται «οξειδωτικό στρες». Το οξειδωτικό στρες θεωρείται ο «κρυφός εχθρός» της ανδρικής γονιμότητας και προτείνεται να εξετάζεται ακόμα και όταν όλες οι υπόλοιπες παράμετροι είναι φυσιολογικές.
Η δυσκολία στην εγκυμοσύνη, οφείλεται κατά 50% σε κάποια μορφή ανδρικής υπογονιμότητας.
3. Προβλήματα στις σάλπιγγες
Η ύπαρξη υδροσάλπιγγας ή η αφαίρεση σαλπίγγων -π.χ. μετά από εξωμήτριο κύηση- είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν στην εξωσωματική, ανεξαρτήτως ηλικίας. Προληπτικά, προτείνουμε τον έλεγχο των σαλπίγγων με τη νέα ανώδυνη μέθοδο που ονομάζεται υπερηχοσαλπιγγογραφία. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη εξέταση, χωρίς τη χρήση σκιαγραφικού υγρού και ακτινοβολίας. Γίνεται με απλό υπέρηχο στο ιατρείο και θεωρείται ιδανικό εργαλείο για να μάθει το ζευγάρι αν έχει νόημα να συνεχίσει να προσπαθεί για φυσιολογική σύλληψη ή αν χρειάζεται να αναζητήσει τη συμβουλή του ειδικού γυναικολόγου αναπαραγωγής.
Η υπερηχοσαλπιγγογραφία αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για να μάθει το ζευγάρι αν έχει νόημα να συνεχίσει να προσπαθεί για φυσιολογική σύλληψη ή αν χρειάζεται να αναζητήσει τη συμβουλή του ειδικού γυναικολόγου αναπαραγωγής.
Keep in mind… Οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική, δεν καθορίζονται μόνο από την ηλικία των ασθενών, αλλά από το συνολικό ιατρικό ιστορικό. Το κάθε ζευγάρι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, με ιδιαίτερο προφίλ και ο γυναικολόγος αναπαραγωγής πρέπει να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα και να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.
Διαβάστε επίσης…
6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στην πεθερά σας την ημέρα του γάμου σας