Από τον Παναγιώτη Κούστα
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν ένα σωρό φήμες σχετικά με τα νέα μέτρα που πιθανολογείται ότι θα ληφθούν άμεσα στη χώρα μας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού -μια αύξηση που αποδίδεται στον εφησυχασμό των πολιτών και στη μη τήρηση των ήδη ισχύοντων μέτρων- κάνοντας τα ζευγάρια που έχουν προγραμματίσει τον γάμο τους για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και το φθινόπωρο να ανησυχούν για το πόσο οι κυβερνητικές αποφάσεις μπορεί να επηρεάσουν τα σχέδιά τους.
Photo by Jonathan Borba on Unsplash
Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στις εκκλησίες;
Στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό του Υπουργείου Υγείας που πραγματοποιείται αυτή την ώρα σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου, συζητείται το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους από όσους ήδη εφαρμόζεται το μέτρο, ανάμεσα στους οποίους και οι εκκλησίες που τον Αύγουστο βρίσκονται στο προσκήνιο όχι μόνο λόγω των πανηγυριών όπως έχει ήδη συζητηθεί, αλλά και της αυξημένης τέλεσης γάμων.
Ποιο είναι το κλίμα που θα καθορίσει την απόφαση
Η απόφαση αναμένεται να είναι θετική, καθώς η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ισχύει ήδη σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν παρόμοια πολιτική με την Ελλάδα, όπως είναι η Γαλλία. Επίσης, φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη σύσσωμη την ομάδα των επιστημόνων-μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κάτι το οποίο σε συμβολικό επίπεδο έχει γίνει εμφανές με την τακτική του επικεφαλή της Επιτροπής Σωτήρη Τσιόδρα να φοράει προστατευτική μάσκα σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, μέχρι και στην Επίδαυρο. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι «τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική σε περισσότερους κλειστούς χώρους», ανάμεσα στους οποίους συμπεριέλαβε τις εκκλησίες «όπου βλέπουμε και εκεί να υπάρχει συγχρωτισμός» όπως σημείωσε.
Η Πολιτεία αντιμέτωπη με την αύξηση του αριθμού των εγχώριων κρουσμάτων
Σίγουρα, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι σχετικά καλή σε σχέση με αυτή που παρουσιάζουν άλλες χώρες, γειτονικές και μη, παρόλα αυτά η Πολιτεία θέλει με τα νέα μέτρα να προλάβει φαινόμενα υπερμετάδοσης του κορωνοϊού που μπορεί να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων όπως είναι οι γάμοι και τα γλέντια. Οπότε, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν τόσο την ομαλή τέλεση των καλοκαιρινών γάμων όσο και την ασφάλεια όλων μας.
Γιατί χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου
Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου τα εισαγόμενα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά, χθες Δευτέρα 27 Ιουλίου από τα 35 νέα κρούσματα τα 26 αφορούσαν «γηγενή» πληθυσμό, με το λεκανοπέδιο Αττικής να διατηρεί την αρνητική πρωτιά και έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, ενώ η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων κρουσμάτων δείχνει εξάπλωση του ιού σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας.
Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!
Διαβάστε επίσης…
Γράμμα στη νύφη της εποχής του Covid-19 | Να τον κάνεις τον γάμο σου!
Γάμος την εποχή του κορωνοϊού: Τελικά, να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;