Φιλενάδα, διάλεξε πλευρά. Είσαι με την Κλειώ ή με τις άλλες, του κόσμου τις μεγάλες; Γιατί εδώ, που συχνά-πυκνά τα λέμε, μεταξύ μας, μη βγει παραέξω, είμαστε κατά του πρωτοκόλλου, σαν την πριγκίπισσα Νταϊάνα ένα πράγμα. Επίσης, δεν θεωρούμε καθόλου σικ το να μιλάμε για χρήματα, είναι κάπως άβολο. Έλα, όμως, που money makes the world go round, κατά πως τραγουδούσε και αυτή, η πώς τη λένε, η κόρη εκείνης της παλιάς, που μοιάζει με τη Lady Gaga και που είχε έρθει στο Ηρώδειο το 2006; Α, ναι, η Lisa Minelli – δεν θυμάμαι ποτέ ονόματα ανθρώπων και οδών, μην με παρεξηγείς, έχει τύχει να μπω σε ταξί και να μην μπορώ να θυμηθώ τον δρόμο που μένω και να νομίζει ο ταξιτζής ότι είμαι μεθυσμένη. Money makes the world go round, λοιπόν, φιλενάδα-καλεσμένη που δεν ξέρεις πόσα λεφτά (πρέπει) να ξοδέψεις σε ένα δώρο γάμου.

Κάποιες 100% χρήσιμες φιλοσοφικές σκέψεις για το δώρο γάμου

Για την Κλειώ, δεν υπάρχει μία και γενική απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Κι αυτό, παρά τις όσες σχετικές συμβουλές μπορεί να έχεις διαβάσει είτε εδώ, σε άρθρα που έγραψαν άλλα κορίτσια του γραφείου, πιο μυαλωμένα, είτε αλλού. Κι αυτό γιατί η απάντηση είναι σχετική και έχει να κάνει με το πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις αλλά και το πόσα θέλεις, με το τελευταίο να εξαρτάται από τη σχέση σου με το ζευγάρι.

Photo by Mia Golic on Unsplash

Το δώρο, βέβαια, ενίοτε, όχι πάντα, λέει πολλά γι’ αυτόν που το δωρίζει. Επίσης, από μία κάποια ηλικία και μετά, αριθμούς δεν θα πούμε, την Κλειώ που την έχει περάσει δεν τη θίγουμε, έχεις πλέον γνώση του ότι κανένα δώρο δεν είναι δωρεάν, κάθε δώρο θέλει κι αντίδωρο, ακόμα και αυτό του γάμου, όχι κυριολεκτικά, αλλά με μια πιο φιλοσοφική έννοια: Δημιουργεί υποχρεώσεις, αν όχι εγχρήματες, κοινωνικές και συναισθηματικές.

Σκέψου πέρα από «πρέπει» και «δεν πρέπει»

Ναι, μπορεί να παντρεύεται μια φίλη σου που αγαπάς πολύ ή η αδερφή σου κι εσύ να θέλεις να της πάρεις ένα Rolex που γνωρίζεις ότι έχει στόχο ζωής να αποκτήσει – η σχέση σας δικαιολογεί τα ακριβά δώρα. Αν όμως η οικονομική σου κατάσταση δεν το επιτρέπει, δεν έχει κανένα νόημα να χρεωθείς ή να δανειστείς χρήματα. Καν’ της ένα δώρο πιο κοντά στα οικονομικά σου, π.χ. ένα ωραίο coffee table book για τα Rolex κι αν η ζωή στο μέλλον σου φερθεί καλύτερα, θα έρθει και η στιγμή για το Daytona.

Γενικά, πάντως, χωρίς να έχει γίνει κάποια έρευνα με πανεπιστημιακή βούλα για τα ελληνικά δεδομένα, από όσα βλέπουμε και ακούμε να συμβαίνουν γύρω μας, στο γραφείο αλλά και στον κοινωνικό μας κύκλο, τα ποσά που παίζουν για δώρο γάμου είναι από 50 έως 150 ευρώ, εκτός κι αν είσαι κουμπάρα ή επίτιμη καλεσμένη (αδερφή, σούπερ κολλητή που δεν έγινες κουμπάρα). Στη δεύτερη περίπτωση, τα 500 ευρώ είναι το κατέβασμα της σημαίας, για να μιλήσουμε στη γλώσσα των ταξιτζήδων.

Αλλά θα το πούμε ξανά. Δεν ισχύουν τα ίδια ποσά για όλους τους ανθρώπους, οπότε επίλεξε δώρο με το χέρι στην καρδιά, διαισθητικά και έχοντας πάντα στο μυαλό σου πως αν κάποιοι σε παρεξηγήσουν γιατί δεν πήρες ακριβό δώρο στον γάμο τους, τότε μάλλον θα πρόκειται για μικρόψυχους. Οπότε κι αυτό που τους πήρες, πολύ θα τους είναι.

Κεντρική φωτογραφία: Benzoix/Freepik

Από την Κλειώ Ευθυμίου

RELATED POSTS