Photo by: Danai Issaris
Γεννημένος σεφ ο Marko Rossi ήξερε ήδη από τα 12 του τι ήθελε να κάνει. Του άρεσε να δοκιμάζει και να τρώει γευστικά, μιας και ήταν όπως εξομολογείται λιχούδης και κοιλιόδουλος. Η συζήτηση μαζί του ξεκίνησε από το wedding menu και τα λάθη του greek μπουφέ για να καταλήξει στη διοργάνωση του πιο gourmet γάμου της Αντιπάρου!
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πιο γευστικό γαμήλιο μενού;
Πολύ καλή ποιότητα προϊόντων και πολύ καλό σεφ.
Μπουφές ή μενού στο γαμήλιο πάρτι και γιατί;
Αν μιλάμε για 100 άτομα και πάνω τότε μπουφές για να εξυπηρετηθούν όλοι, ενώ πρέπει να υπάρχει οργάνωση, γρήγορο και καλό service. Θα μπορούσε να γίνει πιο οικογενειακό και φιλικό ένα γαμήλιο τραπέζι, όταν στο τραπέζι μοιράζονται τα πάντα, όπως άλλωστε είναι στη φιλοσοφία του Έλληνα και αυτό είναι το μυστικό που μας φέρνει τόσο κοντά.
Ποιο είναι τα «λάθος» που γίνεται συνήθως στο φαγητό σε ένα γάμο;
Το λάθος είναι το ότι έχουν 500 πράγματα άσχετα μεταξύ τους μόνο και μόνο για να καλυφθούν όλα τα γούστα των καλεσμένων #Not! Δεν ξέρεις τι να διαλέξεις και τελικά τα τρως όλα σκας και μετά πρέπει να χορέψεις και με τη νύφη!
Ποιο φαγητό να αποφύγουμε στους καλοκαιρινούς γάμους;
Συνήθως ένα γαμήλιο τραπέζι κυρίως όταν είναι μπουφές έχει τα πάντα και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα! Γενικότερα μη φορτώνετε το πιάτο με ό,τι έχει ο μπουφές, είναι έτσι διαμορφωμένος για να καλύψει τα γούστα του καθενός και όχι για να τρως ό,τι υπάρχει. Γουρουνόπουλα και αρνιά θα ήταν καλά να μην υπάρχουν τους καλοκαιρινούς μήνες!
Τι είναι πια passé γαστριμαργικά σε ένα γαμήλιο μενού;
Η σαλάτα ρόκα παρμεζάνα. Το μοσχάρι νουά και οι κρέπες. Έλεος!
Ποια είναι τα δικά σου 5 αγαπημένα πιάτα;
Θα μιλήσω για κουζίνες που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος στην Αθήνα και όχι για πιάτα. Έχουμε και λέμε λοιπόν, Ινδική, Τουρκική, Ιαπωνική, Ιταλική και Ταϊλανδέζικη είναι οι κουζίνες που αγαπώ να τρώω.
Ποιο είναι το μενού που θα έφτιαχνες στο δικό σου γάμο και ποιος θα ήθελες να το επιμεληθεί;
Καλοκαιρινό μενού σε νησί των Κυκλάδων συγκεκριμένα στην Αντίπαρο με τοπικά προϊόντα και συνταγές χωρίς κρέας με ένα twist. Λίγοι και καλοί καλεσμένοι και το κάρβουνο απαραίτητο! Θα ήθελα να το επιμεληθώ εγώ και να το εκτελέσει η ομάδα μου.
Τσικουδιά (τσίπουρο) με σταφύλια και κριτσίνια με ελιές .
Κρύα σούπα γκασπάτσο με ντομάτα, πεπόνι, κόλιανδρο και φρυγανισμένο ψωμί με γλυκάνισο και άνθο αλατιού με έλαιολαδο.
Χταπόδι στα κάρβουνα με λαδολέμονο, τσίλι, κάπαρη, βασιλικό, ντοματίνια και σχοινόπρασο.
Καπνιστό χέλι στα κάρβουνα με αγγουράκι τουρσί, πράσο, φρέσκο κρεμμύδι και λάιμ.
Σαλάτα σπανάκι με ξυνομυζήθρα Αντιπάρου, φρέσκα σύκα και dressing πορτοκαλιού.
Λιαστή γούνα (κολιός) στα κάρβουνα, γλυκόξινη sauce, passionfruit με φρέσκια μέντα και αλμυρίκια.
Τοπικά τυριά.
Cheesecake με γιαούρτι και αφρό από εσπεριδοειδή.
Σε τι λες Yes I do και σε τι No I don’t;
Yes I do στα αλμυρά
No I don’t στα γλυκά
Ποιο θα ήταν το ιδανικό wedding menu hashtag;
#fish&chips
#mac&cheese
Wedding menu tips by Marko Rossi!
Tips : Θέλουμε να παντρευτούμε και έχουμε τους καλεσμένους των γονιών μας που πρέπει να έρθουν αναγκαστικά γιατί κάλεσαν τη μαμά σου και το μπαμπά στο γάμο που έκανε η κόρη τους ή ο γιος τους. (Χριστέ μου!) Επειδή λοιπόν «πρέπει» να έρθουν, θα πρέπει και το μενού που θα επιλέξεις να μπορούν να το καταλάβουν και να το φάνε.
Λύση: Νοικιάζεις το χώρο και κοιτάς να έχει ξεχωριστό χώρο (ιδανικά ένα πατάρι) για να βλέπουν τι γίνεται κάτω και να μη νιώθουν στην απέξω. Πάνω λοιπόν οι γονείς και οι συγγενείς, 40 και άνω!
Το μενού είναι σερβιριστό με ορεκτικά σαλάτες και κυρίως. Αυτά που τους αρέσουν δηλαδή να τρώνε, όχι περίεργα πράγματα γιατί θα σου τα φέρει στο κεφάλι η πεθερά.
Κάτω για τους πιο νέους της παρέας μπουφέ με fingerfood όπως sussi και openbar με cocktail και όλοι είμαστε ευτυχισμένοι!
IDEAL YES I DO MENU by Marko Rossi.
Μοσχαρίσιο ταρτάρ με ρόκα και λάδι τρούφας.
Σούπα βελουτέ με μπρόκολο και τυρί στίλτον.
Σεβίτσε σολομού με, τσίλι, κόλιανδρο, λάιμ και αγγούρι.
Χειροποίητο ραβιόλι γεμιστό με ρικότα και μέντα σε βούτυρο και φασκόμηλο.
Σαλάτα με σπανάκι και ρόκα, ροδάκινο, καραμελωμένα φουντούκια και dressing ξύδι Jerez με μουστάρδα Dijon.
Hangersteak με πατατούλες νέας σοδειάς και δενδρολίβανο, άγρια σπαράγγια με βούτυρο και σκόρδο, reduction από κρασί πόρτο.
Πάβλοβα με σαντιγί και φρέσκες φράουλες.
Vegan & vegetarian wedding menu proposals:
Αν μπορούσα στον κατάλογο να έβαζα δίπλα στα πιάτα με το κοτόπουλο ένα (v) θα το έκανα. Σαλάτες, πολλές σαλάτες και άμυλο. Κινόα, kale και tofu είναι μια καλή επιλογή και εναλλακτική για όσους θέλουν να διαφοροποιηθούν.
Yes I do info: Ο Marko Rossi είναι ιδρυτής του maintanos.com και chef του εστιατορίου Nixon.
Ενώ αν προτιμάτε το Facebook μπείτε εδώ.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη του Marko Rossi αναζητήστε το δεύτερο τεύχος του #yesidogr_freepress. Και αν αναρωτιέστε που θα το βρείτε… η απάντηση είναι εδώ!
Από την Αργυρώ Γιακούμα