H συνάντηση με τη Βικτώρια Χαραλαμπίδου είναι από εκείνες που δεν θες να τελειώσουν. Μια αυτοδημιούργητη ταλαντούχα γυναίκα ντύνει με τις δημιουργίες της, τις νύφες της πόλης. Το ατελιέ της στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, είναι ένας χώρος γεμάτος φως, χρώματα και υπέροχα υφάσματα. Η συζήτηση ξεκίνησε από τις νύφες του καλοκαιριού για να καταλήξει στις τάσεις των χρωμάτων για το φόρεμα της κουμπάρας αλλά και την vintage -αλλά τόσο hip πλέον – διαδικασία του ραψίματος ενός φορέματος ή νυφικού! Εμείς πάντως ήδη ονειρευτήκαμε ένα κεντητό νυφικό σε σχέδιο της Βικτώριας.
The Story:
Το ράψιμο ήταν πάντα μεγάλη μου αγάπη, που ξεκίνησε από όταν ήμουν σε μικρή ηλικία. Ξεκίνησα αρχικά να ράβω για μένα, μετά στη ζωή μου ήρθε η σχολή κοπτικής – ραπτικής και μετά από 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο, δημιούργησα το δικό μου ατελιέ. Τα νυφικά είναι ένα κομμάτι με μεγάλη ευθύνη, καθώς πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή, που δεν ήθελα να αναλάβω στην αρχή. Τώρα όμως αυτό έχει ξεπεραστεί, τα νυφικά είναι πολλά και διαφορετικά και πλέον κομμάτι της ζωής μου και του ατελιέ μου.
The Atelier:
Εδώ στο ατελιέ μπορεί κανείς να κάνει από την πιο απλή μεταποίηση, όπως για παράδειγμα ένα στρίφωμα, μέχρι να φέρει στα μέτρα του ένα vintage ή αντικέ κομμάτι που κληρονόμησε από τη γιαγιά του! Το μεταποιούμε και το προσαρμόζουμε στο σώμα χωρίς να αλλοιώσουμε όμως το στυλ και τον χαρακτήρα του. Κάπως έτσι, προέκυψαν και τα νυφικά. Ένα νυφικό της γιαγιάς, που φόρεσε και η μαμά, τώρα μπορεί να μεταποιηθεί για να φορεθεί από την κόρη! Πόσο καταπληκτικό είναι αυτό!
Όμως πέρα από αυτό το κομμάτι, εδώ σχεδιάζουμε κομμάτια από την αρχή και δημιουργούμε μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει η φαντασία! Δηλαδή δημιουργούμε χωρίς όρια!
Νύφες, πεθερές, κουμπάρες, καλεσμένες.
Οι περισσότερες νύφες που έρχονται στο ατελιέ έχουν κάνει εκτενή έρευνα, έχουν ψάξει και έχουν δει τι τους αρέσει και τι όχι. Υπάρχουν όμως και εκείνες που ξέρουν τι δεν θέλουν, όποτε σε αυτό το σημείο ερχόμαστε και βοηθάμε εμείς με τις δικές μας προτάσεις. Οι πεθερές από την άλλη, είναι μεγάλο κεφάλαιο. Κάποιες αναζητούν κάτι πολύ grande ενώ κάποιες άλλες είναι πιο χαμηλών τόνων. Όσο για τις κουμπάρες και τις καλεσμένες, επειδή οι περισσότερες είναι νεαρής ηλικίας και έχουν τη νοοτροπία του έτοιμου ρούχου, χωρίς να είναι εξοικειωμένες με τη διαδικασία του ραψίματος, συνήθως αναζητούν κάτι απλό, που να μπορούν να το φορέσουν και έπειτα από το γάμο.
Extra info:
Tελευταία υπάρχει και η τάση των παράνυφων, των bridesmaids δηλαδή! Φέτος έχω δυο αδερφές που θα τους ράψω βραδινά φορέματα σε αποχρώσεις του μοβ για να συμπληρώσουν το “κάδρο” της νύφης και να προκύψει ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
Χρώματα & Υφάσματα:
Φέτος πρωταγωνιστές της χρωματικής παλέτας είναι τα παλ χρώματα, το φιστικί και το λιλά, με all time classic και safe επιλογή το ασπρόμαυρο. Στα υφάσματα πάλι, την τελευταία πενταετία η δαντέλα έχει την πρωτοκαθεδρία, με μικρές αλλαγές και διαφοροποιήσεις.
The Procedure:
Η διαδικασία έχει ως εξής: πρώτα γνωριζόμαστε με τη νύφη ή την κουμπάρα ή τη μαμά της νύφης και του γαμπρού, παίρνουμε τα μέτρα της, αναζητούμε μαζί το ύφασμα που την ικανοποιεί και σιγά σιγά ξεκινάμε τις πρόβες. Θα έλεγα ότι είναι καλό να έχουμε ένα περιθώριο 3 μηνών, ώστε να παραδοθεί το ρούχο στην ώρα του! Πάντα παραδίδουμε νωρίτερα από την συμφωνημένη ημερομηνία αλλά είναι καλό να έχουμε την άνεση του χρόνου!
The description of the perfect dress:
Το σημαντικότερο είναι να μην χάνεται η προσωπικότητα της γυναίκας πίσω από ένα ρούχο. Το ρούχο που φοράς, πρέπει να το φοράς εσύ και όχι εκείνο να φοράει εσένα.
Από εκεί και πέρα για τις νύφες είναι σημαντικό να επιλέξουν ένα νυφικό σαν να επρόκειτο για ένα δικό τους ρούχο, για να το αισθάνονται άνετο και όχι ξένο. Το νυφικό θα πρέπει να είναι κολακευτικό και θηλυκό, ενώ θα πρότεινα οι νύφες να τολμούν να το πλαισιώνουν με ένα ρομαντικό πέπλο.
Για τις κουμπάρες, πιστεύω ότι θα πρέπει να προσέξουν, ώστε να κινηθούν στο ίδιο concept με τη νύφη. Αν το νυφικό είναι για παράδειγμα αρχαιοελληνικό δεν μπορεί η κουμπάρα να είναι σε 60’s style. Για τις καλεσμένες προτείνω cocktail dresses ή αυτό που θα φοράνε για μένα, όπως συνηθίζω να λέω «να έχει ένα θαυμαστικό». Τι εννοώ; Όσο απλό και να είναι να έχει ένα στοιχείο που θα το κάνει να ξεχωρίζει. Μπορεί να έχουμε ένα απλό, λιτό, maxi φόρεμα και με μια προσθήκη ενός αξεσουάρ να το κάνουμε ξεχωριστό. Τέλος οι πεθερές πρέπει να υποστηρίξουν ένα σοβαρό και κομψό look το οποίο να χαρακτηρίζεται όμως και από θηλυκότητα.
Τα υφάσματα που αναδεικνύουν το γυναικείο σώμα:
Η Chanel στον παγκόσμιο πόλεμο δεν είχε επιλογή υφασμάτων πήρε όμως το ζέρσεϊ σε εκρού χρώμα, από το οποίο έραβαν ανδρικά εσώρουχα, «που ούτε καν καθότανε» στο σώμα καλά και δημιουργούσε φορέματα. Πολλές φορές δηλαδή, δεν είναι μόνο τα υφάσματα, αλλά ο τρόπος που ράβονται και η έμπνευση του σχεδιαστή. Βέβαια τα υφάσματα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, στα καθημερινά και τα αμπιγέ. Προσωπικά πιστεύω ότι το μετάξι έχει τη δυνατότητα να αναδείξει καλύτερα το γυναικείο σώμα.
Let’s play a game! Η Βικτώρια μας απαντά μονολεκτικά.
Τι σε εμπνέει για τη δημιουργία ενός ρούχου; Το ύφασμα.
Περίγραψέ μου τη δουλειά σου με 2 λέξεις. Στόχος & απόλαυση!
Yes I do λέω…στο χαμόγελο
No I don’t λέω…στη γκρίνια
Στοιχεία επικοινωνίας Atelier Solo Victoria
Atelier Solo Victoria, Πλατεία Αγ. Ειρήνης 4, Αθήνα, τηλ. 210325 3793
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Solo-Victoria/307373476081644 και εδώ
Φωτογραφίες συνέντευξης: Μυρτώ Παντέλογλου
Από την Αργυρώ Γιακούμα