Ο προγραμματισμός ενός γάμου αποτελεί ένα δύσκολο task, πόσο μάλλον αν προστεθεί και το ζήτημα της απόστασης. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια από όλο τον κόσμο οργανώνουν το γάμο τους στην Ελλάδα και έτσι η οργάνωση του εξ αποστάσεως, γίνεται εν τέλει ολοένα και πιο συνηθισμένη. Ο Γιάννης Νίνη και η Ιωάννα Λάμπρου ζουν τα τελευταία χρόνια στη Νορβηγία, όμως παντρεύτηκαν στην Ελλάδα. Μέσα από τη δική τους ιστορία, καταλήξαμε στα 10 tips & tricks που θα κάνουν το απαιτητικό έργο της οργάνωσης λίγο πιο εύκολο.

-275.jpg

Ο Γιάννης και η Ιωάννα ζουν στη Νορβηγία και αποφάσισαν να παντρευτούν στην Ελλάδα, τη γενέτειρα τους μιας και όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι βρίσκονται εδώ.

Start Early | Ποσό καιρό πριν χρειάζεται να οργανώσετε το γάμο σας;

«Χρειαστήκαμε 1 χρόνο ακριβώς.»

Επειδή δεν μπορείτε να επισκεφθείτε χώρους, καταστήματα ή ανθοπωλεία, είναι σημαντικό να αρχίσετε να προγραμματίζετε τις διαδικασίες από την πρώτη κιόλας ημέρα, μετά την πρόταση γάμου. Πρώτα από όλα να αποφασίσετε την ημερομηνία και τη τοποθεσία του γάμου σας, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε την έρευνα χώρων και άλλων επαγγελματιών. Θα θελήσετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια αξιόπιστη μορφή επικοινωνίας, καθώς θα χρησιμοποιείτε το email και το τηλέφωνό σας, σχεδόν για τα πάντα.

Hire a wedding planner | Προσλάβατε wedding planner; Αν όχι, είχατε κάποια άλλη βοήθεια στην Ελλάδα για το συντονισμό των διαδικασιών;

«Δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουμε wedding planner αν και το θέλαμε. Είχαμε όμως βοήθεια από συγγενείς χωρίς τους οποίους τίποτα δεν θα γινόταν!

Όλοι γνωρίζουν πως ο γάμος είναι ένα πολυέξοδο έργο. Ένας wedding planner βρίσκει πάντα λύσεις απόλυτα προσαρμοσμένες σε κάθε προϋπολογισμό. Θα πρέπει να είστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό σας αλλά και με τον συνεργάτη σας, ως προς το budget που μπορείτε και θέλετε να διαθέσετε. Άλλωστε δεν θα ξέρει μόνο πώς να ελιχθεί στη βιομηχανία εκδηλώσεων αλλά θα ενεργήσει ως μια εντελώς αμερόληπτη φωνή για την ικανοποίηση των επιθυμιών σας. Είτε έχετε την οικονομική δυνατότητα να επενδύσετε σε ένα wedding planner είτε όχι, σε κάθε περίπτωση, ζητήστε την βοήθεια ενός ανθρώπου που εμπιστεύεστε για να επιβλέπει τις διαδικασίες. Θα αποτελεί στην ουσία το συντονιστή του γάμου και σίγουρα η συμβολή του θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις.  

Make a wedding timeline | Πως σχεδιάσατε το οργανόγραμμα σας;

«Ως προτεραιότητα ορίσαμε το χώρο και το Catering. Ο χώρος θέλαμε να είναι κτήμα για να μην έχουμε απόσταση μεταξύ εκκλησίας και αίθουσας επειδή πολλοί από τους καλεσμένους θα ερχόντουσαν από την επαρχία και το εξωτερικό. Επίσης το Catering θέλαμε να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα γούστα.. Οι πρόβες σε μαλλιά και μακιγιάζ έγιναν αρχές Ιανουαρίου και ο γάμος ήταν τέλη Μαΐου. »

Δημιουργήστε ένα πλάνο οργάνωσης για να μην σας ξεφύγει τίποτα! Στην ουσία, ένα wedding timeline από την αρχή μέχρι το τέλος, που να περιλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις, τις διαδικασίες, τις εκκρεμότητες, τις πρόβες και τους συνεργάτες που πρέπει να καθορίσετε. Έτσι δεν θα παραμελήσετε τίποτα και δεν θα χρειαστεί να ασχολείστε με last-minute tasks!

Do a research | Από που αντλήσατε πληροφορίες και ιδέες για την θεματική, το venue, την επιλογή του νυφικού κλπ;

«Από διάφορα sites μόδας και γάμου όπως το Yes I Do και από το Pinterest! Μας βοήθησε πολύ!»

Χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για μεγάλο μέρος της έρευνας. Τα περιοδικά και οι ιστοσελίδες γάμου θα σας φανούν χρήσιμες ώστε να βρείτε τους προτιμώμενους επαγγελματίες.  Σε συνδυασμό με τις επιλογές σας, εμπιστευθείτε τις προτάσεις του wedding planner και τις εμπειρίες του στενού σας περιβάλλοντος. Το Pinterest είναι βοηθητικό για ιδέες θεματικής.

Off to Greece | Πόσες φορές χρειάστηκε να έρθετε στην Ελλάδα για να επιβλέψετε τις διαδικασίες;

«Σχεδόν 2. Λέω σχεδόν γιατί την πρώτη φορά ήρθαμε για διακοπές και επισκεφθήκαμε    κάποια κτήματα για να πάρουμε μια πρώτη ιδέα. Εν τέλη δεν καταλήξαμε σε κανένα από αυτά που είχαμε δει τότε.»

Προγραμματίστε 1-3 επισκέψεις στην Ελλάδα προκειμένου να δείτε από κοντά τα πιθανά venues, να συναντηθείτε με τους επαγγελματίες, να τελειοποιήσετε τις λεπτομέρειες και φυσικά να λάβετε ένα αντίγραφο της τελικής υπογεγραμμένης σύμβασης τόσο για την πιστοποίηση του προγραμματισμού όσο και για τον έλεγχο ποιότητας.

Take action | Ποιες από τις διαδικασίες τις διευθετήσατε εξ αποστάσεως;

«Ορχήστρα, στολισμός, προσκλητήρια.»

Διευθετήστε όσες εκκρεμότητες το δυνατόν μπορείτε από απόσταση προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τις επισκέψεις σας στην Ελλάδα.

Think locally | Διευθετήσατε κάποιες διαδικασίες για το γάμο με συνεργάτες από την Νορβηγία;  

«Όχι, όλα τα κλείσαμε στην Ελλάδα.»

Εδώ θα συνιστούσαμε να κάνετε μία έρευνα αγοράς και να εμπιστευτείτε επαγγελματίες του χώρου στην χώρα στην οποία κατοικείτε. Για παράδειγμα, τα δαχτυλίδια και το νυφικό σας ίσως χρειαστούν περισσότερο από μία επίσκεψη, επομένως είναι προτιμότερο να τα κρατήσετε σε ένα μέρος όπου μπορείτε να τα έχετε πρόσβαση γρήγορα και εύκολα.

The Hardest part |Τι ήταν αυτό που δυσκολεύατε περισσότερο λόγω της απόστασης;

«Οι πρόβες (νυφικά, μαλλιά, μακιγιάζ, παπούτσια).»

Στα απαιτητικά έργα όπως στη διοργάνωση του γάμου σας, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως, προκύπτουν ατυχίες. Δεν υπάρχει λόγος για άγχος. Η έγκαιρη οργάνωση μπορεί να σας γλιτώσει από τυχόν λάθη.

Second chance |Τι θα κάνετε διαφορετικά αν σας δινόταν η ευκαιρία να οργανώσετε από την αρχή το γάμο σας εξ αποστάσεως στην Ελλάδα;

«Θα κάναμε άλλη μια επίσκεψη στην Ελλάδα ώστε να είχαν διευθετηθεί σχεδόν όλες οι λεπτομερείς πολύ πριν το γάμο. Δυστυχώς, αφήσαμε αρκετά πράγματα για τις τελευταίες μέρες με αποτέλεσμα να κουραστούμε πολύ.» 

Ο Γιάννης και η Ιωάννα προτείνουνγια κάθε ζευγάρι που ετοιμάζεται να παντρευτεί και ετοιμάζει το γάμο του από απόσταση… 

Dos

Wedding planner (εάν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα)

Καλή έρευνα αγοράς για να καταλήξουμε στους τελικούς συνεργάτες μας (πχ. δεν έχουμε τη δυνατότητα να πηγαίνουμε κάθε μέρα σε έναν διαφορετικό οίκο νυφικών όποτε θα πρέπει να ψάξουμε καλά ποιοι είναι αυτοί που ταιριάζουν πιο πολύ στο γούστο μας και ένα επισκεφτούμε μόνο αυτούς. Εγώ είχα καταλήξει σε 3!)  

Μοιράζουμε αρμοδιότητες σε ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν (αρκεί να τους εμπιστευόμαστε και να κάνουν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που θέλουμε)

Don’ts

Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι μένουμε στο εξωτερικό.

Δεν αφήνουμε τον χρόνο ανεκμετάλλευτο (ξεκινάμε την διοργάνωση όσο το δυνατόν νωρίτερα και ασχολούμαστε συστηματικά).

Δεν εμπιστευόμαστε κάποιον χωρίς να ψάξουνε σε βάθος ποσό κάλος (η κακός) επαγγελματίας είναι (ψάχνουμε προηγούμενες δείγματα δουλειάς, διαβάζουμε κρητικές και ψάχνουμε κυρίως για τις αρνητικές κρητικές για να ερευνήσουμε τα πιθανά λάθη).

Από τη Μάρθα Ντάβαρη 

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

organosi_gamou_apo_apostasi.jpg