Βάζουμε στο μικροσκόπιο γαμπριάτικες εμφανίσεις προηγουμένων ετών αλλά και celebrity grooms για να αποδείξουμε ότι τελικά και ο γαμπρός μπορεί να κάνει τη διαφορά…

History facts

Τον 19ο αιώνα εντοπίζουμε για πρώτη φορά την άφιξη των σμόκιν κοστουμιών και πιο συγκεκριμένα το 1887 στην Αγγλία, σαν απάντηση στο extra formal κοστούμι με ουρά, το λεγόμενο φράκο. Το πρώτο κοστούμι χωρίς ουρά με ασορτί παντελόνι ήταν ένα μπλε σατέν σμόκιν του οίκου Henry Poole & Co και ήταν ειδική παραγγελία για τον τότε πρίγκιπα της Ουαλίας, μετέπειτα βασιλιά Εδουάρδο Ζ´, ο οποίος προτιμούσε κάτι ιδιαίτερο, αλλά όχι πολύ επίσημο για τις απογευματινές του εμφανίσεις.

Έκτοτε, τα σμόκιν ξεκίνησαν δειλά δειλά να βρίσκονται στις προτιμήσεις των ανδρών για ορισμένες εκδηλώσεις, σε χορούς, σε δείπνα αλλά και σε γάμους, με τις ακόλουθες παραλλαγές για κάθε περίσταση.

Tuxedo vs Suit 

Οι διαφορές ανάμεσα στο σμόκιν κοστούμι (tuxedo) και στο casual κοστούμι (suit) πλέον είναι πολύ μικρές. Το σμόκιν κοστούμι συνήθως περιέχει σατέν λεπτομέρειες (όπως ο γιακάς, τα κουμπιά, η γραμμή στο παντελόνι), σε αντίθεση με το απλό κοστούμι που είναι όλο κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό. Με το λεγόμενο tuxedo, οι επιλογές του πουκαμίσου είναι συγκεκριμένες, wing collar και turndown collar, και μόνο χρώματος λευκού, ενώ στην περίπτωση του κοστουμιού δεν υπάρχει περιορισμός. Γενικά, το σμόκιν ενδείκνυται για πιο επίσημες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα το απόγευμα, ενώ τα suits είναι ιδανικά για όλες τις ώρες της ημέρας και για πιο casual events.

The history of groom’s attire

1910s

Η δεκαετία αυτή προστάζει τον γαμπρό να φορά επίσημο μαύρο σμόκιν συνδυασμένο με λευκό πουκάμισο, διπλωμένο γιακά και λευκό παπιγιόν ή γραβάτα. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το κοστούμι είναι πιο ανάλαφρο για να βοηθάει στον χορό.

1920s

Η jazz τάση επηρεάζει και τους γάμους της δεκαετίας του 1920. Τα κοστούμια γίνονται πιο στενά, με προσοχή στη λεπτομέρεια. Το χαρακτηριστικό και σε αυτή την περίοδο είναι το λευκό παπιγιόν. Να σημειωθεί ότι σε πιο fancy weddings ενδείκνυται το φράκο.

1930s

Στη δύσκολη αυτή εποχή, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, βλέπουμε ότι το στιλ είναι λιγότερο επιτηδευμένο, χωρίς τεράστιες διαφορές από τα προηγούμενα έτη. Σε αυτήν τη δεκαετία πρωτοεμφανίζονται τα double-breasted tuxedos, δηλαδή τα κοστούμια με δύο σειρές από κουμπιά.

1940s

Κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου οι γάμοι αποτελούν μια σύντομη διαδικασία, αφού δεν υπάρχει χρόνος για προετοιμασία. Σύμφωνα με τη VOGUE, του 1942 «οι γάμοι των ημερών μας δεν εξαρτώνται από τα θέλω της νύφης, αλλά από την απόφαση των διοικητών των γαμπρών». Οι γαμπροί συνηθίζουν να φορούν τη στρατιωτική τους στολή, αφού μετά από λίγες μέρες είναι υποχρεωμένοι να φύγουν και πάλι για τον πόλεμο. Επίσης, στη δεκαετία αυτή συναντάμε τα πρώτα casual suits σε γάμους αλλά και τα tuxedos σε λευκό χρώμα.

 

1950s

Τα κοστούμια των ’50s είναι πιο κοντά, πιο στενά και κουμπώνουν με ένα ή δύο κουμπιά. Το παντελόνι γίνεται ψηλόμεσο και σε ίσια γραμμή, ενώ σε πιο επίσημους γάμους εντοπίζουμε και τα γνωστά morning suits, δηλαδή ένα φράκο που συνοδεύεται από ριγέ παντελόνι.

 

1960s

Το κοστούμι παραμένει μαύρο, με ιδιαίτερο trend της εποχής το continental tie, ένα είδος γραβάτας. Στην ουσία όμως πρόκειται για μία κορδέλα που τη δένουν έτσι ώστε να σχηματίζει το γράμμα V, το οποίο στηρίζεται με μία καρφίτσα που συχνά την κοσμεί μία διακριτική πέρλα.

 

1970s

Τα ’70s κοστούμια είναι εκκεντρικά, στενά, βγαίνουν σε ποικίλα χρώματα και έχουν disco all the way λεπτομέρειες, όπως οι υπερβολικοί φραμπαλάδες και τα διάφορα patterns.

1980s

Επιστροφή στο πιο επίσημο και κλασικό μοτίβο, χωρίς τα υπερβολικά στοιχεία των ’70s. Classy, μαύρα σμόκιν κοστούμια με μαύρα παπιγιόν ντύνουν τους γαμπρούς των ’80s, αλλά και το γνωστό πλέον morning suit κάνει δυναμικό comeback.

 

1990s

Safe επιλογές με κοστούμια σε μαύρο ή και σκούρο γκρι χρώμα, σε πιο μίνιμαλ και chic γραμμές, πρωταγωνιστούν στους γάμους των ’90s.

2000s

Το μαύρο κοστούμι δεν παύει να είναι και εδώ ο πρωταγωνιστής, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη σατέν γραβάτα, που εμφανίζεται σε διάφορα χρώματα και συχνά είναι ασορτί με τα φορέματα των bridesmaids.

2010s

Fashion περιορισμοί πλέον δεν υπάρχουν. Εννοείται πως ακόμα και σήμερα το μαύρο σμόκιν θεωρείται το πιο συνυφασμένο με τον γάμο ένδυμα, αλλά πλέον και οι οίκοι μόδας, θέλοντας να ξεφύγουν από τα τετριμμένα, παρουσιάζουν νέες προτάσεις για πιο ξεχωριστές εμφανίσεις.

Iconic Celebrity Grooms

Humphrey Bogart (1945)

Το ταλέντο του αδιαμφισβήτητο και η γοητεία του αξεπέραστη. Ο Humphrey Bogart μπορεί να είχε 25 χρόνια διαφορά με τη Lauren Bacall, και όμως την ημέρα του γάμου τους όλα τα μάτια ήταν στραμμένα σε εκείνον. Σε μία κλειστή πρωινή τελετή, ο Bogart επέλεξε να φορέσει ένα casual γκρι κοστούμι και να ολοκληρώσει το σύνολο με μία μπορντό γραβάτα. Ανεπιτήδευτο look που ταίριαζε απόλυτα σε μία τόσο προσωπική και αληθινή του στιγμή, χωρίς καμία υπερβολή.

Richard Burton (1964)

Το πιο παθιασμένο love story του Hollywood ήταν αυτό της Elizabeth Taylor με τον Richard Burton. Στον πρώτο τους γάμο -καθώς παντρεύτηκαν και χώρισαν 2 φορές- πραγματοποίησαν μία πολύ intimate τελετή με 9 καλεσμένους στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton, στο Μόντρεαλ. Για την περίσταση, ο Burton φόρεσε ένα σκουρόχρωμο two-button suit με σατέν κεραμιδί γραβάτα (εντοπίζουμε και το trend με την καρφίτσα) και ασορτί μαντίλι. Τέλος, η μπουτονιέρα που φορούσε ήταν στο ίδιο χρώμα με το φόρεμα της Elizabeth. So classy…

Brad Pitt (2000)

H Jennifer Aniston και ο Brad Pitt παντρεύτηκαν το 2000 υπό άκρα μυστικότητα, χαρίζοντάς μας μόνο λίγες λεπτομέρειες για τον γάμο τους και μία μόνο φωτογραφία. Ο Brad προτίμησε για τον γάμο του να κινηθεί σε πολύ safe μονοπάτια, φορώντας ένα μαύρο four-button σμόκιν κοστούμι του σχεδιαστή Hedi Slimane και συνδυάζοντάς το με μία μαύρη γραβάτα. As simple as that.

George Clooney (2014)

Μπορεί ο ίδιος να κέρδισε το στοίχημα με τις Michelle Pfeiffer και Nicole Kidman, ότι δε θα παντρευόταν μέχρι τα 40, όμως τελικά ο ορκισμένος εργένης έχασε το στοίχημα με τον εαυτό του και το 2014 παντρεύτηκε την Amal Alamuddin σε μία ρομαντική τελετή στη Βενετία. Έχοντας συνηθίσει να τον βλέπουμε με τα πιο φινετσάτα και sur mesure κοστούμια στις εμφανίσεις του στο κόκκινο χαλί, ως σύγχρονος Bruce Wayne, για ακόμα μία φορά δε μας απογοήτευσε. Για τη μεγάλη μέρα επέλεξε ένα κλασικό one-button σμόκιν κοστούμι που έφερε την υπογραφή του Giorgio Armani και ολοκλήρωσε το groom’s style του με ένα μαύρο παπιγιόν. Ο Clooney μάλιστα φόρεσε το γαμπριάτικο κοστούμι του για δεύτερη φορά το 2015 στις Χρυσές Σφαίρες.

But we’ll never be royals…

Πρίγκιπας William vs Πρίγκιπας Harry

Κατά παράδοση τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας υποχρεούνται να φορέσουν στον γάμο τους τη στρατιωτική τους στολή, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του William και του Harry. Ο William στον γάμο του με την Kate Middleton επέλεξε να φορέσει τη στρατιωτική στολή του Συνταγματάρχη της Ιρλανδικής Φρουράς (uniform of the Colonel of the Irish Guards), όπως προστάζει το τελετουργικό, μιας και είναι ο μελλοντικός μονάρχης. Φυσικά, θέλοντας να τιμήσει την αεροπορία -έχοντας τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη-, στη στολή του είχε τοποθετήσει τα διάσημα φτερά της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τα σχετικά παράσημα που έχει λάβει. Εμείς εγκρίνουμε την επιλογή του, καθώς το κόκκινο χρώμα έκλεψε την παράσταση!

Αντίθετα ο Harry, σύμφωνα με το royal πρωτόκολλο, δεν ήταν υποχρεωμένος να φορέσει στρατιωτική στολή, παρ’ όλο που είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ο ίδιος, όμως, εκπλήσσοντας τους πάντες θετικά, αποφάσισε να μην ξεφύγει του τελετουργικού και να φορέσει τη μπλε στρατιωτική στολή του ιππικού (uniform of the Household Cavalry Blues and Royals), επιθυμώντας να τιμήσει τη μονάδα που είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν.

Κανείς όμως δεν αμφισβητεί το ότι και οι δύο ήταν πολύ γοητευτικοί, σαν πρίγκιπες βγαλμένοι από τα παραμύθια της Disney!

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

yes-i-do-iconic-grooms-history.jpg

 

 

RELATED POSTS