1,5 χρόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της και Δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου, η Βασίλισσα Ελισάβετ στα 96 της χρόνια έφυγε από τη ζωή. Μετά από 70 χρόνια στον Βασιλικό θρόνο, η Βρετανία πενθεί ενώ ο θάνατός της σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής!

Το Yes I Do θυμάται όλα τα details του γάμου τους και παίρνουμε λίγο από τη λάμψη και την ομορφιά της τότε εποχής.

Σε μεταπολεμικό κλίμα και ενώ η Βρετανία ξαναγεννιόταν από τις στάχτες της, ο βασιλικός γάμος της τότε πριγκίπισσας  Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου εγκαινίασε μία νέα εποχή. Η ίδια τώρα μπορεί να αποτελεί τη μακροβιότερη μονάρχη της Αγγλίας, τότε όμως έγραψε ιστορία με την εκθαμβωτική νυφική της εμφάνιση! Long live the –stylish– Queen.

Bridal Icon: The Princess Elizabeth

Groom: Philip Mountbatten, Prince of Greece and Denmark

Date: 20 Νοεμβρίου 1947

Location: Westminster Abbey, Λονδίνο

Engagement Ring: Διαμαντένιο δαχτυλίδι 3 καρατίων με μία κεντρική στρογγυλή πέτρα και 10 μικρότερες στα πλαϊνά

Fashion Designer: Norman Hartnell

Αποκωδικοποιώντας το bridal look της Elizabeth

Νυφικό: Εντυπωσιακό και με συμβολικό χαρακτήρα ήταν το νυφικό της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο σχεδιαστής Norman Hartnell, ο οποίος ήταν ο επίσημος σχεδιαστής της Αυλής, ήθελε να δημιουργήσει το πιο όμορφο φόρεμα από όσα είχε φτιάξει έως τότε και κατά γενική ομολογία το κατάφερε. Δουλεύοντας με ανάλαφρα υλικά όπως το μετάξι, το σιφόν, το τούλι και χρησιμοποιώντας 10.000 μαργαριτάρια και άλλα κρύσταλλα, ο Hartnell συνέθεσε το φόρεμα εκείνο για το οποίο θα μιλούσαν όλοι δεκαετίες αργότερα. Χαρακτηριστικό του τα απλικαρισμένα κρίνα και άνθη πορτοκαλιάς που διακοσμούν τη φούστα, τα μακριά μανίκια αλλά και το εξίσου μακρύ τελείωμα, που εντοπίζουμε σε πολλά νυφικά της εποχής.

Ουρά: Η αξιοθαύμαστη ουρά των 4 μέτρων από σατέν, κεντημένη με διάσπαρτα λουλούδια, και η γενική ιδέα του φορέματος προήλθε από τον πίνακα του Botticelli «Άνοιξη», συμβολίζοντας την αναγέννηση και την ακμή της Βρετανίας.

Το σκίτσο του Norman Hartnell για το νυφικό της Ελισάβετ

Πέπλο: Το πέπλο ήταν κατασκευασμένο από τούλι και ο στόχος ήταν το διαφανές υλικό να μπορεί να αναδείξει και σε καμία περίπτωση να μην κρύψει την εντυπωσιακή ολοκέντητη ουρά του φορέματος.

Κοσμήματα: Ένα μαργαριταρένιο κολιέ με διπλή σειρά από πέρλες ολοκλήρωσε το νυφικό της σύνολο, το οποίο ήταν δώρο του πατέρα της βασιλιά Γεώργιου ΣΤ´. Το κόσμημα κανονικά αποτελούνταν από 2 διαφορετικά κολιέ που ανήκαν στις βασίλισσες Ann και Caroline. Τα σκουλαρίκια της ήταν ένας συνδυασμός από διαμάντια και πέρλες και αποτελούσαν οικογενειακό κειμήλιο που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Τιάρα: Η εντυπωσιακή διαμαντένια τιάρα ανήκε στη μητέρα της Ελισάβετ, η οποία της την είχε δανείσει για εκείνη την ημέρα και αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο.

Bridal Shoes: Τα παπούτσια της ήταν κατασκευασμένα από σατέν ύφασμα ενώ μαργαριταρένιες πέρλες διακοσμούσαν το ασημένιο κούμπωμα.

Τα bridal παπούτσια της  Βασίλισσας Ελισάβετ

Hair: Κομψό και κλασικό το χτένισμα της, με μικρές μπούκλες τραβηγμένες προς τα πίσω ώστε να δημιουργούν την τέλεια αντίθεση με τη μεγαλοπρεπή τιάρα που φορούσε.

Make up: Λέγεται ότι επιμελήθηκε μόνη της το νυφικό μακιγιάζ της με χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το έντονο, κοκκινωπό κραγιόν της.

Ανθοδέσμη: Ο ανθοκόμος M.H. Longman είχε επιμεληθεί την ανθοδέσμη, που αποτελούνταν από λευκές ορχιδέες και κλαδιά από μυρτιά. Συγκεκριμένα η μυρτιά προερχόταν από τον θάμνο που είχε φυτευθεί από την αυθεντική γαμήλια ανθοδέσμη της Βασίλισσας Victoria. Το wedding μπουκέτο έπρεπε την επόμενη ημέρα μετά το γάμο να επιστραφεί στο Αββαείο για να τοποθετηθεί στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη, ακολουθώντας την παράδοση που είχε ξεκινήσει η μητέρα της Ελισάβετ στο δικό της γάμο το 1923.

hbz-1947-princess-elizabeth-prince-philip-wedding-day-gettyimages-538110091.jpg

Wedding Fact 1: To νυφικό λόγω της μεταπολεμικής περιόδου είχε αγοραστεί με κουπόνια που είχε φυλάξει η ίδια η Ελισάβετ και 200 επιπλέον που της χορήγησε η κυβέρνηση.

Wedding Fact 2: Την ημέρα του γάμου και ενώ η Ελισάβετ ετοιμαζόταν, η τιάρα ξαφνικά έσπασε. Ο κοσμηματοποιός της αυλής, Garrard, που βρισκόταν εκεί για παν ενδεχόμενο κατάφερε να την επισκευάσει όμως φυσικά μπορεί κανείς να διακρίνει στο κέντρο ένα μικρό κενό.

Wedding Fact 3: Την ημέρα του γάμου το μαργαριταρένιο κολιέ που η Ελισάβετ θα φορούσε βρισκόταν στο παλάτι St. James μαζί με τα υπόλοιπα δώρα του γάμου αλλά κανείς δεν θυμήθηκε να το πάρει πριν την κρίσιμη ημέρα. Η ίδια λοιπόν διέταξε τον προσωπικό της γραμματέα Jock Colville να πάει αυτοπροσώπως να το παραλάβει. Λόγω του κόσμου που είχε μαζευτεί έξω από το παλάτι του Buckingham, η βασιλική λιμουζίνα δεν κατάφερε να περάσει, αφήνοντας τον Jock να μεταβεί με τα πόδια από και προς το παλάτι αλλά ευτυχώς κατάφερε να φτάσει στην ώρα του, παραδίδοντας το κόσμημα στην Ελισάβετ.

Τα γαμήλια δώρα της Βασίλισσας Ελισάβετ σε display στο St. James Palace

Διαβάστε επίσης…