Η «επαναστάτρια» πριγκίπισσα που δεν συμβιβάστηκε στιγμή με τη βασιλική ζωή στο Μπάκιγχαμ παντρεύεται το 1960 τον φωτογράφο Antony Armstrong-Jones στον πρώτο βασιλικό γάμο που προβλήθηκε τηλεοπτικά, καθηλώνοντας 300 εκατομμύρια κόσμο και εισάγοντας την ίδια στο πάνθεον των απόλυτων bridal idols όλων των εποχών.
Η φωτογραφία ανήκε στη συλλογή του Antony Armstrong-Jones και στο πρακτορείο Camera Press κι είναι τραβηγμένη από τον ίδιο την ημέρα του γάμου τους.
Bridal Icon: Μαργαρίτα του Ηνωμένου Βασιλείου
Groom: Antony Armstrong-Jones
Date: 6 Μαΐου 1960
Location: Αββαείο του Ουέστμινστερ, Λονδίνο
Engagement Ring: Δαχτυλίδι με κεντρικό ρουμπίνι, διακοσμημένο με μικρότερα διαμάντια
Fashion Designer: Norman Hartnell
Νυφικό: Μπορεί το περιοδικό «Life» να το αποκάλεσε «το πιο απλό βασιλικό νυφικό στην ιστορία», όμως η δημιουργία του σχεδιαστή Norman Hartnell έγινε πηγή έμπνευσης για τα μετέπειτα bridal σχέδια γνωστών οίκων, επηρεάζοντας τόσο τη μόδα όσο και το στιλ των υπόλοιπων royals (βλ. νυφική εμφάνιση της Μέγκαν, δούκισσας του Σάσεξ). Αντί να επιλέξει ένα βαρύ φόρεμα με κεντήματα, το οποίο θα την επισκίαζε και πιθανώς να την «έπνιγε» (η πριγκίπισσα Μαργαρίτα είχε ύψος 1,55, μόλις δύο εκατοστά λιγότερα από την Helena Bonham Carter που την υποδύεται στον τρίτο κύκλο της σειράς «The Crown»), προτίμησε το μοντέρνο και μίνιμαλ, high neck, κλειστό φόρεμα από μεταξένια οργάντζα με τα μακριά μανίκια και την ογκώδη φούστα, το οποίο αγκάλιαζε τη σιλουέτα της τονίζοντας τη μικροσκοπική της μέση.
Πέπλο: Το πέπλο της ήταν φτιαγμένο από σατέν, μετάξι και τούλι, χωρίς κανένα ίχνος από κεντήματα και κρύσταλλα, ώστε να ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του νυφικού της.
Τιάρα: Αντί να επιλέξει μια τιάρα από τη βασιλική συλλογή, όπως συνέβαινε μέχρι τότε στους βασιλικούς γάμους, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα προτίμησε να φορέσει την «Poltimore Tiara» από τον οίκο Garrard, την οποία είχε αγοράσει η ίδια. Μάλιστα, την είχε φορέσει σε διάφορες περιστάσεις πριν από τον γάμο της, ενώ αξέχαστη θα μείνει η θρυλική φωτογραφία της στην μπανιέρα φορώντας μόνο την τιάρα.
Κολιέ: Το μόνο κόσμημα που φόρεσε, πέρα από την τιάρα, ήταν το εντυπωσιακό διαμαντένιο κολιέ «Queen Mary’s Diamond Rivière», που αποτελούνταν από 34 διαμάντια στη σειρά και το οποίο η πριγκίπισσα Μαργαρίτα λάτρευε να φοράει.
Hair & Makeup: Το makeup της ήταν προσαρμοσμένο σε φυσικούς τόνους, με το κόκκινο χρώμα στα χείλη να πρωτοστατεί, ενώ τα μαλλιά της ήταν πιασμένα στο σήμα κατατεθέν χτένισμα «κυψέλη» που συνήθιζε να έχει.
Ανθοδέσμη: Το βασιλικό μπουκέτο από ορχιδέες ήταν σχεδιασμένο από την Constance Spry και στην ουσία αποτελούσε μια μικρότερη βερσιόν της νυφικής ανθοδέσμης της βασίλισσας Ελισάβετ.
Wedding Facts:
1. Λέγεται πως η πριγκίπισσα Μαργαρίτα δέχθηκε την πρόταση γάμου του Armstrong-Jones την ημέρα που έμαθε πως ο πρώην αγαπημένος της, Peter Townsend –τον οποίο δεν κατάφερε να παντρευτεί εξαιτίας του ότι ήταν ήδη χωρισμένος, συνεπώς ο γάμος δεν επιτρεπόταν από την Εκκλησία και το Στέμμα–, επρόκειτο να κάνει πρόταση γάμου στη 19χρονη σύντροφό του.
2. Ο κόσμος που παρακολούθησε το βασιλικό event από το σπίτι του υπολογίστηκε κοντά στα 300 εκατομμύρια ενώ οι προσκεκλημένοι ανέρχονταν στους 2.000.
3. Η γαμήλια τούρτα αποτελούνταν από 20 επιμέρους τούρτες και άγγιζε το ύψος του 1,5 μέτρου.
4. Το ζευγάρι, ύστερα από τον γάμο του, συνέχισε με τον μήνα του μέλιτος στην Καραϊβική που διήρκεσε έξι εβδομάδες, με τη βασιλική θαλαμηγό «Britannia».
5. Ο γάμος και ο μήνας του μέλιτος λέγεται ότι κόστισαν συνολικά 86.000 λίρες.