Όταν έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με έναν από τους πιο επιτυχημένους DJs της πόλης -και όχι μόνο- σίγουρα θέλεις να τον ρωτήσεις τι είναι αυτό που θα κάνει το πάρτι σου αξέχαστο. Θέλεις να μάθεις πώς καταφέρνει να τους κάνει όλους να χορεύουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο Δημήτρης Θεολόγος της εταιρείας Party Mobile Services μας αποκάλυψε, λοιπόν, μερικά μυστικά για το πιο πετυχημένο wedding πάρτι!
Ο Δημήτρης Θεολόγος της Party Mobile Services
Το νόημα σε ένα πάρτι γάμου είναι ο κόσμος να χορεύει και να περνάει καλά. Πώς το πετυχαίνουμε αυτό;
Το βασικότερο κομμάτι -πέρα από το ηχητικό στήσιμο, τα ποτά και έναν όμορφο χώρο- είναι το ζευγάρι να λάβει υπόψη του την πλειοψηφία των καλεσμένων. Το αν είναι μεγαλύτεροι ή πιο νέοι που αναζητούν περισσότερο το στοιχείο της διασκέδασης. Διότι τυχαίνει πολλά ζευγάρια που κάνουν ανοιχτούς γάμους να έχουν καλεσμένους από υποχρεώσεις της οικογένειάς τους και συγγενείς και να έχουν την ψευδαίσθηση ότι επειδή έχουν πολύ κόσμο θα κάνουν και ένα ξέφρενο πάρτι. Εξ αρχής το ζευγάρι, λοιπόν, πρέπει να έχει υπόψη τι κόσμο έχει καλέσει και ανάλογα να δομήσουν τη μουσική και να ζητήσουν από τον DJ τη σωστή καθοδήγηση. Αν έχουμε πολύ έντονο το στοιχείο της οικογένειας και των συγγενών θα πρέπει να πάμε σε πιο classic μουσικές επιλογές. Αν έχουμε φίλους οι οποίοι είναι στην ηλικία των 30-35 ετών, θα πρέπει να πάμε στο κομμάτι της μοντέρνας club μουσικής.
Επειδή έχω έρθει σε γάμο δικό σας, πώς γίνεται να καταφέρνετε να χορεύει το 90% των καλεσμένων;
Δεν γίνεται να χορεύουν όλοι οι καλεσμένοι ταυτόχρονα. Δεν γίνεται, ας πούμε, η θεία μας να χορέψει με Britney Spears. Η μουσική πρέπει να είναι στοχευμένη αν θέλουμε να έχουμε ένα επιτυχημένο γαμήλιο πάρτι. Στην αρχή και συνήθως μέχρι τις 12, που φεύγουν οι μεγαλύτερες ηλικίες, θα πρέπει να είμαστε πιο κλασικοί στις μουσικές μας επιλογές και όσο συνεχίζει το βράδυ να γινόμαστε πιο νεανικοί και μοντέρνοι.
Ποιες είναι οι ερωτήσεις που κάνετε σε ένα ζευγάρι;
Πέρα από το τι κόσμο θα έχουν, ρωτάμε πώς το έχουν ονειρευτεί. Είναι βασικό να ξέρουμε αν το ζευγάρι θέλει ένα rave πάρτι ή μια ελληνική βραδιά. Δεν τους ξέρουμε, ούτε ξέρουμε πώς διασκεδάζουν. Η πιο εύλογη ερώτηση είναι το τι μουσική ακούνε και πως διασκεδάζει η παρέα τους. Γιατί πέρα από το τι αρέσει στο ζευγάρι, πρέπει εμείς επαγγελματικά να τους εξηγήσουμε ότι μπορεί αυτοί να θέλουν να ακούνε ξένα 90s, αλλά πλέον η πλειοψηφία του κόσμου -και ειδικά του νέου κόσμου- διασκεδάζει με ελληνική μουσική, οπότε είναι ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να υπάρχει στον γάμο τους.
Άρα, που προτείνετε να κινηθούν στο φάσμα του ελληνικού;
Υπάρχει και ωραία ελληνική μουσική, η οποία μπορεί να είναι τα mainstream όπως ONIRAMA, Μέλισσες, Stavento, Locomondo, Ρουβάς και Μπίγαλης από 90s. Υπάρχει η καλή πλευρά της ελληνικής μουσικής, η διασκεδαστική ελληνική μουσική και μετά υπάρχει και η πλευρά του λαϊκού που είναι ένα κομμάτι που δεν μπορείς να βγάλεις «εκτός» από τη διασκέδαση του Έλληνα.
Έχετε πει ποτέ «εγώ δεν το παίζω αυτό»;
Όχι! Διότι όταν έρχεται ένα ζευγάρι στο γραφείο μας, πρώτον έρχεται γιατί του αρέσει η μουσική που παίζουμε στα events, αλλά και το ότι οι DJs του γραφείου μας και εγώ κάνουμε ένα πρόγραμμα tailor made ανάλογα ακριβώς με τις ανάγκες του ζευγαριού. Είμαστε ένα γραφείο με 12 άτομα που ο κάθε DJ ειδικεύεται λίγο περισσότερο σε κάποιο είδος μουσικής.
Στα decks και επί το έργον…
Τι κάνετε όταν έρχονται να σας ζητήσουν ένα τραγούδι;
Είτε είναι το ζευγάρι, είτε είναι καλεσμένος, είτε είναι οποιοσδήποτε, εύλογα κάποιος θα έρθει και θα ζητήσει κάτι. Ο σωστός επαγγελματίας πρέπει να ζυγίσει και να πει αν αυτό που του ζητούν γίνεται και μπορεί να το κάνει ή όχι, χωρίς αυτό να λειτουργήσει εις βάρος της διασκέδασης του κόσμου. Εννοείται πως εμείς είμαστε εκεί για να διασκεδάζουμε τον κόσμο. Αν τη στιγμή που παίζουμε mainstream μουσική, έρθει κάποιος και μας ζητήσει ένα mainstream 80s disco κομμάτι ή 90s μουσική ή ένα ροκάκι, τότε θα μπει. Αν ένας DJ είναι σε μία παραλία ή σε ένα πάρτι και παίζει ξένη μουσική και έρθει ένας καλεσμένος που απλά θυμήθηκε μετά από 4-5 ώρες που ρολάρει το πάρτι να χορέψει ένα ζεϊμπέκικο, καταλαβαίνετε ότι δεν ταιριάζει.
Και τότε τι του λέτε;
Ναι, ίσως, μπορεί, θα το δούμε πιο μετά. Τι να κάνεις; Προσπαθείς ευγενικά να το αποφύγεις. Συνήθως αυτός ο ένας φεύγει και έρχεται με τη δύναμη άλλων πέντε. Ε, εκεί αυτός που έχει την τελική γνώμη είναι το ζευγάρι.
Ποια είναι τα 5 ή τα 10 πιο δυνατά τραγούδια που πιστεύετε εσείς ότι ακούγονται περισσότερο στους γάμους;
Μπορούμε να μιλήσουμε καλύτερα για είδη μουσικής και όχι για συγκεκριμένα τραγούδια. Το 2019 και παίρνοντας ως δεδομένο -προσωπική άποψη- ότι δεν βγαίνει και τόσο χορευτική μουσική όσο τις πιο παλιές χρονιές, τα ζευγάρια έχουν φτάσει να ζητούν ανακύκλωση. Έχουν ξεκινήσει εδώ και 2-3 χρόνια και ζητάνε ελληνική μουσική από τα 90s και τα 80s που όντως ήταν πολύ πιο διασκεδαστική και πολύ πιο χορευτική και fun.
Σε περίπτωση που κάποια στιγμή κάνει κοιλιά το πάρτι, υπάρχει κάποιο τραγούδι που θα το βάλετε και θα γίνει χαμός;
Αν υπάρχουν σανίδες σωτηρίας; Σανίδες σωτηρίας old time classic, θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν, πλέον, γιατί είναι σχετικό και αυτό. Το κάθε κοινό έχει τελείως διαφορετική ανταπόκριση στα κομμάτια. Υπάρχουν βέβαια κάποιες επιτυχίες και πιο παλιές αλλά και πιο καινούργιες, συνήθως τα πολύ mainstream κομμάτια, τα οποία όντως μπορούν να σε ξελασπώσουν από τέτοια προβλήματα. Ένα από αυτά μπορεί να είναι «Το μαγικό χαλί» από Locomondo. Είναι ένα κομμάτι, όμως, που πρέπει να ανταποκρίνεται και στην ηλικία των καλεσμένων.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν εσωτερικό και σε έναν εξωτερικό χώρο σε σχέση με τη μουσική;
Τεχνικά, σε έναν εξωτερικό χώρο το μέγεθος της ηχητικής εγκατάστασης πρέπει να είναι ποιοτικότερο και -εννοείται- μεγαλύτερο. Όταν λέω ποιοτικότερο εννοώ καλύτερα μηχανήματα και όταν λέω μεγαλύτερο εννοώ αριθμητικά σε ηχεία, επειδή δεν έχουμε ταβάνι και ο ήχος δεν συσσωρεύεται όπως σε έναν κλειστό χώρο. Σε αυτό το κομμάτι, όταν θα μιλήσουμε με το ζευγάρι θα πρέπει να ρωτήσουμε ως DJs και για τον χώρο του πάρτι, αν είναι εσωτερικός ή εξωτερικός. Αυτή είναι η απλή απάντηση σε αυτό που με ρωτάτε. Ο DJ ή η εταιρεία, έχοντας ως γνώμονα το που γίνεται το event θα προτείνει και το σωστό ηχοσύστημα. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις.
Πετυχημένη μουσική ίσον πετυχημένο πάρτι!
Πότε o DJ δεν περνάει καλά και πότε περνάει;
Ο DJ περνάει καλά όταν βλέπει τον κόσμο να χορεύει. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική που βάζει έχει απήχηση άρα και ο ίδιος ο DJ χαλαρώνει και παίζει με διαφορετική ψυχολογία. Όταν βλέπεις ότι ο κόσμος είναι χαρούμενος, καταλαβαίνεις ότι η δουλειά σου γίνεται σωστά και άρα χαίρεσαι κι εσύ και περνάς καλά. Αν βλέπεις ότι παίζεις μουσική, προσπαθείς να χορέψει ο κόσμος και ο κόσμος δεν χορεύει για διάφορους λόγους, τότε κι εσύ δεν περνάς καλά.
Τι γίνεται στην περίπτωση που το ζευγάρι σάς έχει δώσει λάθος brief;
Εκεί ο επαγγελματίας DJ, κλείνοντας το ραντεβού του με το ζευγάρι, πρέπει να τους εξηγήσει ότι όσο πολύ και να έχουμε επιμεληθεί τη μουσική, τη στιγμή του πάρτι ο κόσμος μπορεί να έχει τελείως διαφορετική άποψη από αυτό που είχαμε σχεδιάσει. Εκεί ο σωστός επαγγελματίας πρέπει να το πάρει πάνω του και να κάνει ό, τι χρειάζεται για να γίνει το πάρτι πετυχημένο.
Τι πάρτι αναλαμβάνετε, με τι είδος μουσικής;
Η πολυετής παρουσία μας στον χώρο μάς έχει δώσει την εμπειρία να αναλαμβάνουμε κάθε είδους πάρτι, από αυτό που θα μας ζητήσει ο πιο απλός μέχρι αυτό που θα μας ζητήσει ο πιο απαιτητικός πελάτης.Πλέον έχουμε πάρα πολύ κόσμο από το εξωτερικό που έρχεται να παντρευτεί στην Ελλάδα, από χώρες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όπως ο Λίβανος, η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία. Κάνουμε πολύ συζήτηση με το κάθε ζευγάρι και μας δίνουν συγκεκριμένα πράγματα που θέλουν και από εκεί και πέρα πατάμε εμείς σε όλα αυτά και κάνουμε έρευνα.
Στέλνετε την playlist στο ζευγάρι;
Όχι, δεν μπορούμε να στείλουμε playlist. Υπάρχουν ζευγάρια που μας λένε «Στείλτε μου ένα demo της δουλειάς σας για να καταλάβω τι δουλειά κάνετε» ή «Να έρθουμε να σας ακούσουμε σε ένα event που παίζετε». Αν, όμως, σε αυτό το event που έρθουν το ζευγάρι διασκεδάζει με πάρα πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο, θα έρθουν και θα ακούσουν έναν DJ ή εμένα, ενδεχομένως, που θα παίζω πάρα πολλά ελληνικά, ενώ εκείνοι μπορεί να θέλουν 80s disco στον γάμο τους. Τότε θα πουν ότι αυτός ο DJ δεν μας κάνει. Αυτό είναι λάθος, γιατί όπως είπα και στην αρχή το γραφείο μας είναι ένα γραφείο το οποίο αναλαμβάνει και φτιάχνει το πρόγραμμα σύμφωνα με αυτά που θέλει το ζευγάρι και έχει την ευελιξία όταν πάει κάτι στραβά να το πάρει πάνω του ο DJ και να σώσει την κατάσταση. Δεν γράφουμε ένα cd και πατάμε το play. Όταν συναντιόμαστε με το ζευγάρι συζητάμε την playlist και βάζουμε να ακούσουμε κάποια κομμάτια μεταξύ μας. Οπότε το σωστό δεν είναι να τους δώσεις μια playlist, το σωστό είναι να συζητήσετε μαζί την playlist που θα βγει τη στιγμή που θα παίζεις μουσική στο πάρτι τους, κάνοντας πάντα μία μαντεψιά με το ζευγάρι για το πώς πιστεύουν ότι θα διασκεδάσουν με τους καλεσμένους τους.
Εκτός από τη μουσική, αναλαμβάνετε κι άλλα πράγματα που αφορούν τη διοργάνωση του πάρτι;
Αναλαμβάνουμε ό,τι έχει να κάνει με ένα event όσον αφορά τη διασκέδαση ή κάποια τεχνική ανάγκη. Για παράδειγμα, τεχνική ανάγκη μπορεί να είναι να σηκώσουμε ένα support τράσας με φωτορυθμικά ή βεγγαλικά. Ενώ, στο κομμάτι της διασκέδασης, μαζί με τον DJ μπορούμε να ταιριάξουμε σαξόφωνο, κρουστά, ορχήστρα, ακόμα και βιολιά.
Music sounds better -inside a photobooth- with you, babe…
Η ερώτηση του budget πότε μπαίνει;
Εδώ πέρα τώρα μπερδευόμαστε. Το δικό μας γραφείο δεν είναι γραφείο event planning, οπότε θα έρθει ο πελάτης και θα μας πει «Έχω αυτό το budget, τι μπορώ να κάνω;». Δέκα στους δέκα πελάτες που έρχονται, έρχονται για τη μουσική και από εκεί και πέρα μας λένε ότι θέλουν να έχουν ήχο, φώτα ή fairy lights. Αφού τελειώσει το ραντεβού και αφού δούμε και τον χώρο για να ξέρουμε ακριβώς με τι έχουμε να κάνουμε, δίνουμε διάφορες προτάσεις στον πελάτη μας. Η διαφορά των προτάσεων έχει να κάνει με τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί. Μια πιο ακριβή λύση μπορεί να σημαίνει πιο ποιοτικό ήχο και πιο ποιοτικά μηχανήματα – όχι, όμως, πιο ποιοτικό DJ! Δεν έχουμε διαβαθμίσεις στους DJs μας, είναι όλοι το ίδιο καλοί.
Καταλαβαίνετε από την αρχή τι πρόκειται να γίνει με ένα ζευγάρι;
Ναι. Ύστερα από τόσα ζευγάρια, καταλαβαίνουμε αμέσως. Υπάρχουν τα ζευγάρια που μας λένε «Καλησπέρα, παντρευόμαστε, είμαστε πολύ χαρούμενοι» και ξέρουν πολύ καλά τι κόσμο έχουν καλέσει και με τι μουσική διασκεδάζουν. Εκεί, σαν εταιρεία, θα τους διαλέξουμε τον κατάλληλο DJ γι’ αυτό που θέλουν. Από την άλλη, υπάρχουν τα ζευγάρια που έρχονται και μας λένε «Ήρθαμε γιατί σας σύστησαν σε εμάς». Αυτά τα ζευγάρια 9 στις 10 φορές δεν ξέρουν τι μουσική πρέπει να έχουν στον γάμο τους, γι’ αυτό και χρειάζονται μια γενική καθοδήγηση στη σωστή επιλογή της μουσικής για ένα πετυχημένο πάρτι.
Όλοι λένε ότι το 2020 θα είναι πιο δυνατή χρονιά για τους γάμους από το 2019…
Και θα είναι όντως! Μπορώ να σας το απαντήσω και μαθηματικά!
Επιμέλεια κειμένου: Σύρμα Κιουπελόγλου
Διάβαστε επίσης…
Yes I Do Catwalk by ghd: Οι άνθρωποι πίσω από τη διοργάνωση!