Γεια σας, γεια σας. Μετά από απουσία δύο περίπου ετών -όχι, δεν χάθηκα επειδή παντρεύτηκα, κανείς δεν χάνεται επειδή παντρεύεται– επιστρέφω με ένα ακόμα κείμενο που δεν έπρεπε ποτέ να είχε γραφτεί. Γράφτηκε, όμως, με αφορμή τον έρωτα τον ανεπανάληπτο και τον απίστευτο που ένιωσα για ένα αλγέρικο τραγούδι που το πέρασα για λιβανέζικο. Πάμε, λοιπόν, ξανά στα θαύματα, με πέντε άσματα που μπορούν να ενταχθούν ως ευχάριστο arabian διάλειμμα στην playlist του γάμου σου, για να ξεσηκώσουν τους καλεσμένους σου, εσένα κι αυτ@ που παντρεύεσαι.
Haramt Ahebak – Warda Al-Jazairia
Αυτό είναι το αλγέρικο τραγούδι που όταν το άκουσα το πέρασα για λιβανέζικο και είπα από μέσα μου “τι ωραία να ήμουν σε έναν γάμο τώρα και να το χόρευα”. Τη Warda Al-Jazairia που το ερμηνεύει μοναδικά και το μικρό της όνομα στα αραβικά σημαίνει λουλούδι, την αγνοούσα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, το απόγευμα. Την έμαθα όμως το βράδυ της ίδιας ημέρας, κατά τη διάρκεια του πάρτυ που δόθηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τα εγκαίνια της έκθεσης Modern Love: Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας (η οποία τρέχει και δεν φτάνει μέχρι τις 28 Μαΐου του 2023 και σας συστήνω να πάτε). Ε, λοιπόν, εκεί η D.J. μάλλον -και πολύ καλά έκανε- πίστευε ότι έπαιζε για το hipsterοκοινό του Institut du monde arabe (εξαιρετικό κτίριο, προβληματική μουσειολογική προσέγγιση) και όταν έβαλε το track Haramt Ahebak, που κυκλοφόρησε το 1993, έγινε πανζουρλισμός. Το ίδιο θα γίνει και στον γάμο σου.
Yes I Do Tip: Άκουσέ το εδώ και χόρεψέ το όπως χόρεψε κάποτε οριεντάλ η Ιωάννα Μαλέσκου στην εκπομπή της, με ένα ποτήρι τσάι τριαντάφυλλο στο χέρι (ρίξε και λίγο ρούμι στο ποτήρι, για το εφέ).
Μια νύχτα δεν μου φτάνει – Μορέιρα
Αχ, τι να κάνει αυτό το ταλαντούχο κορίτσι όσο εγώ χορεύω μόνος σε μια φωτογραφία, τι να κάνει η Μορέιρα από την Τυνησία που το 1982 συμμετείχε στο Αν ο έρωτας ζει του Κώστα Τουρνά και το 1996 έζησε την απόλυτη επιτυχία με το Μια νύχτα δεν μου φτάνει, ένα παραδοσιακό αραβικό τραγούδι που, χάρη στους ελληνικούς του στίχους, σημείωσε τεράστια επιτυχία στη χώρα μας, που δεν είναι δική μας, απλώς ζούμε εδώ.
Yes I Do Tip: Άκουσέ το εδώ και χόρεψέ το όπως χόρεψε κάποτε οριεντάλ η Ιωάννα Μαλέσκου στην εκπομπή της, με ένα ποτήρι τσάι τριαντάφυλλο στο χέρι (ρίξε και λίγο ρούμι στο ποτήρι, για το εφέ).
Salma Ya Salama – Dalida
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της η Dalida, η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε διαμαντένιος δίσκος στην Ιστορία της μουσικής βιομηχανίας, την έζησε το 1976, όταν αποφάσισε να πει ένα τραγούδι στην αιγυπτιακή αραβική διάλεκτο (στη συνέχεια, το ηχογράφησε και στα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά). Το Salma Ya Salama θεωρείται ένα από τα πρώτα fusion pop τραγούδια που κυκλοφόρησαν ποτέ και χαίρει του status του κλασίκ, δηλαδή το ξέρουν κι οι κότες, οπότε το τσακίρ κέφι στον γάμο σου θεωρείται εξασφαλισμένο.
Yes I Do Tip: Άκουσέ το εδώ και χόρεψέ το όπως χόρεψε κάποτε οριεντάλ η Ιωάννα Μαλέσκου στην εκπομπή της, με ένα ποτήρι τσάι τριαντάφυλλο στο χέρι (ρίξε και λίγο ρούμι στο ποτήρι, για το εφέ).
Ya Ana Ya Ana – Fairuz
Η ορθόδοξη ψυχή του Λιβάνου, το απόλυτο icon της Μέσης Ανατολής, που συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει στα 88 της χρόνια, αποτελεί Αποκάλυψη την οποία εγώ προσωπικά τη βίωσα το 2007, όταν την είδα και την άκουσα live στο Ηρώδειο, παρουσία των πάντων – ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν η Patricia Field, ο Κώστας Καραμανλής και η Κατερίνα Στανίση. Το συγκεκριμένο τραγούδι πρόκειται για την αραβική εκδοχή της 40ής Συμφωνίας του Mozart και είναι ό,τι πρέπει για comme il faut αραβικές καταστάσεις και συμπεριφορές σαλονιού.
Yes I Do Tip: Χαμήλωσε τα φώτα, άκουσέ το εδώ και χόρεψέ το με το ταίρι σου αγκαλιά.
Inta Omri – Umm Kulthum
Το αραβικό μουσικό διάλειμμα του γάμου σου δεν θα μπορούσε παρά να κλείσει με ένα άσμα ασμάτων. Αν σου θυμίζει κάτι το Inta Omri, αυτό είναι το Τα φιλιά σου είναι φωτιά του Μανώλη Αγγελόπουλου, καθώς το δεύτερο πρόκειται για διασκευή του εμβληματικού μουσικού έργου της Umm Kulthum, που ηχογραφήθηκε στην αιγυπτιακή αραβική διάλεκτο το 1964 και στην αρχική του εκδοχή έχει διάρκεια, στο περίπου, 40 λεπτά. Η Umm Kulthum, σε περίπτωση που την ακούς πρώτη φορά, αποτελεί σύμβολο της αιγυπτιακής pop culture, ενώ σήματα κατατεθέντα της είναι ο πλούσιος ψηλός κότσος, το γυαλί-πεταλούδα και ο χορός με μαντήλι.
Yes I Do Tip: Χαμήλωσε τα φώτα, άναψε τα κεριά και τη μενορά, άκουσέ το εδώ και χορέψέ το σαν freestyler.
Κεντρική φωτογραφία: Paolo Resteghini on Unsplash