«Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν τω ευ το πολύ»
Αν υπήρχε ένας γενικός κανόνας που θα λέγαμε πως ισχύει σε κάθε γαμήλιο δείπνο, είναι αυτός. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γεμίζουν οι γαμήλιοι μπουφέδες με άγευστα εδέσματα, μόνο και μόνο χάριν ποικιλίας. Για αυτό, πριν έρθετε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του catering, ακόμα κι αν δεν ξέρετε ακριβώς τι θέλετε, προετοιμαστείτε ώστε να ξέρετε τι δεν θέλετε.
Welcome drink: Πόσες φορές σας έχει τύχει να πίνετε ένα χρωματιστό υγρό αμφιβόλου προελεύσεως που κανείς δεν ξέρει τι έχει μέσα; Επιλέξτε κάτι παραδοσιακό, σουμάδα για παράδειγμα ή ένα aperitivo, ένα λικέρ ή μια ελαφριά μπύρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Θα πιούμε αρκετά μετά άλλωστε.
Καναπεδάκια: Γλυκά ή αλμυρά, πρέπει οπωσδήποτε να τα τρώει κανείς χωρίς να λερώνεται, να είναι μικρά, ελαφριά και να τρώγονται σε «μπουκίτσες». Και αποφύγετε ό,τι δεν αντέχει πολύ εκτός ψυγείου!
Πρώτο πιάτο: σαλάτες. Ρόκα παρμεζάνα, ρόκα με μαρούλι, ρόκα με ντοματίνια.Δεν χρειάζεται τόση υπερβολή. Μία σαλάτα από κάθε είδος και κατά προτίμηση εποχής, είναι ό,τι πρέπει. Δοκιμάστε πρωτότυπους τρόπους σερβιρίσματος, όπως χωριάτικη σε σφηνάκι!
Ορεκτικά: Πίτες, πιττάκια, μπουρεκάκια, μεζεδέκια, μπορεί να είναι νόστιμα όταν φτιάχνονται και σερβίρονται αμέσως, μπορεί όμως να μην είναι κατάλληλα για έναν μπουφέ γάμου. Επιλέξτε ένα είδος από όλα αυτά και κάτι που δεν χάνει τη νοστιμιά του όταν δεν σερβίρεται αμέσως.
Κυρίως γεύμα: Εδώ και αν χρειάζεται μέτρο! Αποφύγετε τις κραιπάλες και επιλέξτε δύο, το πολύ είδη κρεατικών που τα έχετε δοκιμάσει, τα προτιμούν σχεδόν όλοι και διατηρούν τα υγρά τους, όπως σουβλάκι από μπούτι κοτόπουλο, χοιρινά φιλετάκια και μικρά μπιφτεκάκια. Δεν έχει νόημα να γεμίσετε τον μπουφέ με κρέατα στεγνά και σκληρά με συνοδευτικές σάλτσες, που τα αφήνουν όλοι στο πιάτο αφού έχουν δοκιμάσει την πρώτη μπουκιά.
Συνοδευτικά: Πατάτες, ριζότο, μακαρόνια. Ένα από κάθε είδος και ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα του ρυζιού και του μακαρονιού. Αν δεν γίνεται να είναι aldente τότε καλύτερα να τα αποφύγετε!
Επιδόρπιο: Η εποχή που η παραδοσιακή τούρτα ή το παστάκι σερβίρονταν στον καθένα ξεχωριστά έχει παρέλθει. Ένα retro καρότσι με παγωτό ή ένας μικρός μπουφές με παραδοσιακά γλυκά ή φρούτα, δίνει άλλο στυλ στον γάμο και το απολαμβάνουν οι καλεσμένοι περισσότερο.
After: Η αλήθεια είναι, πως εκεί, μετά τα μεσάνυχτα, οι καλεσμένοι συνήθως θέλουν να φάνε κάτι. Δεν είναι ανάγκη να αφήσετε όλο τον μπουφέ ανοιχτό, άλλωστε τα φαγητά δεν μπορούν να μείνουν τόσες ώρες σε καλή κατάσταση. Ποιος θα έλεγε όμως όχι σε μία φρέσκια ζεστή κρέπα που φτιάχνεται εκείνη την ώρα.
Inspiration by countryliving.com & pinterest
Από την Εύα Ανυφαντή