Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν σημαίνει μόνο εξωσωματική γονιμοποίηση. Σημαίνει και πρόληψη, σημαίνει και διατήρηση της γονιμότητας. Εκτός από την μέθοδο IVF, υπάρχουν και άλλες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής οι οποίες είναι σχεδιασμένες να βοηθούν σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις υπογονιμότητας, είτε γυναικείας είτε αντρικής.

Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης, γυναικολόγος αναπαραγωγής – μαιευτήρας, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF, μας αναλύει ποιες είναι αυτές και φυσικά λύνει όλες τις απορίες γύρω από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης, γυναικολόγος αναπαραγωγής – μαιευτήρας, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Η εξωσωματική θεραπεία είναι η πλέον γνωστή μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Κατά τη μέθοδο αυτή, συνήθως γίνεται διέγερση των ωοθηκών, ακολουθεί η ωοληψία, η γονιμοποίηση των ωαρίων στο εμβρυολογικό εργαστήριο και τέλος η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εμβρυομεταφορά.

Εκτός από την συγκεκριμένη μέθοδο, υπάρχουν και άλλες θεραπείες υποβοηθούμενες αναπαραγωγής. Κάθε μέθοδος, κάθε θεραπεία σχεδιάζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ζευγαριού, κάθε γυναίκας ώστε να καταφέρει να αποκτήσει το μωράκι της.

Φωτογραφία  |   pexels (irina iriser)

Κατάψυξη ωαρίων, κατάψυξη σπέρματος, κατάψυξη εμβρύων

Η κρυοσυντήρηση (ή πιο απλά ”κατάψυξη”) ωαρίων, σπέρματος ή εμβρύων είναι μια μέθοδος που μπορεί να «παγώσει» το χρόνο της γονιμότητας για γυναίκες και άνδρες για έως 20 χρόνια (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία). Με την κατάψυξη ωαρίων ή σπέρματος, η αναπαραγωγική ηλικία παραμένει η ηλικία κατά την οποία έγινε η κρυοσυντήρηση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης στο μέλλον.

Η απόψυξη των κρυοσυντηρημένων ωαρίων, εμβρύων ή σπέρματος έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης και η διαδικασία γίνεται με απόλυτη ασφάλεια. Πρόκειται για μια «προληπτική» δράση αναφορικά με τη γονιμότητα, καθώς μπορούμε να διατηρήσουμε την αναπαραγωγική ηλικία μας για το μέλλον. Αφορά επίσης άνδρες και γυναίκες που χρειάζεται να λάβουν φαρμακευτική αγωγή η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητά τους, πχ χημειοθεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποκτήσουν το παιδάκι τους στο μέλλον, ενώ κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον στο παρελθόν.

Single mom!

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μια γυναίκα που θέλει να αποκτήσει το μωράκι της, μπορεί να προχωρήσει σε μια εξωσωματική θεραπεία είτε είναι παντρεμένη είτε άγαμη. Η διαδικασία μπορεί να γίνει μέσω δωρεάς σπέρματος, από τράπεζα σπέρματος, με απόλυτη ασφάλεια και λεπτομερή ενημέρωση από τον γιατρό.

Φωτογραφία  |   pexels (dominika roseclay)

Όριο ηλικίας

Σύμφωνα με το άρθρο τρίτο του Ν. 4812/2021 (ΦΕΚ 110/Α/30.06.2021), για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του νόμου (έως 30.06.2023) μετά από αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το κατά το άρθρο 4 του ν. 3305/2005 (Α’ 17) ηλικιακό όριο της επιτρεπτής διενέργειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε περίπτωση που το υποβοηθούμενο πρόσωπο είναι γυναίκα, δύναται να προσαυξάνεται κατά δύο (2) έτη, δηλαδή μέχρι το πεντηκοστό δεύτερο (52ο) έτος της ηλικίας συμπληρωμένο.

Δωρεά ωαρίων

Η δωρεά ωαρίων βοηθά γυναίκες με χαμηλής ποιότητας ωάρια (που δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν και να δώσουν υγιή έμβρυα) ή γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία ή γυναίκες σε πρόωρη εμμηνόπαυση, να μπορέσουν να αποκτήσουν το μωράκι τους. Πρόκειται επίσης για μια επιλογή που έχει βοηθήσει γυναίκες που στο παρελθόν χρειάστηκε να λάβουν φαρμακευτική αγωγή η οποία επηρέασε τη γονιμότητά τους.

Παρένθετη μητέρα

Ένα ζευγάρι μπορεί να αποκτήσει το μωράκι του μέσω παρένθετης μητέρας (για ιατρικούς λόγους) κατόπιν δικαστικής απόφασης.

Φωτογραφία  |   pexels (maksim goncharenok)

Λίγα λόγια για τη γονιμότητα

– Υπάρχουν αρκετές επιλογές για κάθε γυναίκα και για κάθε ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει ένα μωρό. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά και συνεχώς αυξάνονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας που ενισχύει τις γνώσεις και την εμπειρία των ειδικών, αλλά η πρόληψη και η ενημέρωση μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια.

– Η γονιμότητα ελέγχεται! Με μια απλή εξέταση των ορμονών κι έναν υπέρηχο κάθε γυναίκα (ιδανικά 30-35 ετών) μπορεί να ελέγξει τη γονιμότητά της, ώστε να μπορέσει να προγραμματίσει καλύτερα το μέλλον της. Ένας άντρας μπορεί να κάνει ένα απλό σπερμοδιάγραμμα ταυτόχρονα με μια μέτρηση του οξειδωτικού στρες.

YES I DO NOTE: Ο ειδικός γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας καθοδηγήσει, όποια κι αν είναι τα σχέδιά σας. Μη διστάσετε να τον ρωτήσετε οτιδήποτε θέλετε! Είτε δεν είστε έτοιμη ακόμη να αποκτήσετε ένα μωράκι, είτε τώρα ξεκινάτε τις προσπάθειές σας, είτε αντιμετωπίζετε δυσκολίες.

 

RELATED POSTS

Γέννημα IVF | 12 tips για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα πριν ή μετά τον γάμο που θα σας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην οικογένεια που ονειρεύεστε.

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press