«Κρυμμένα» όσπρια στον μπουφέ βάπτισης; Παιδάκια που ζητάνε κι άλλη σαλάτα;! Αυτά δε γίνονται! Εκτός αν αναλάβει το μενού ο executive chef Κυριάκος Μελάς, ιδρυτής του Kids Cooking Club, της πρώτης σχολής μαγειρικής για παιδιά στην Ευρώπη, και expert της ισορροπημένης διατροφής.
Τι περιλαμβάνει ένα ανοιξιάτικο μενού βάπτισης που βασίζεται στη δημιουργική μεσογειακή κουζίνα;
Καταρχάς, φαντασία κι ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, αλλά χωρίς πολλή επιτήδευση. Χρώμα και λάμψη, αλλά με ουσιώδες περιεχόμενο. Δεύτερο συστατικό, η πατριδογευσία. Αποφεύγουμε όμως τις τετριμμένες και εύκολες λύσεις, όπως το λουκανικοπιτάκι, ενώ προτιμάμε πρώτες ύλες από τη Μεσόγειο, με λίγο πιο εντυπωσιακή και open mind εμφάνιση. Γλυκές και αλμυρές γεύσεις που προκαλούν, για ηλικίες από 1 έως 100, γιατί κι οι παππούδες έχουν δικαίωμα στη γεύση! Θέλουμε εδέσματα – μπουκίτσες με υφέρπουσες θρεπτικές δόσεις που ανοίγουν την όρεξη! Μεταμφιεσμένους «πειρασμούς» ισορροπημένης διατροφής. Μια διακριτική παλέτα ποικιλίας με προσωπικότητα, που δίνει έμφαση στα ποιοτικά υλικά και δημιουργεί γαστρονομική υπεραξία.
ζυμαρικά από ζέα και σπανάκι
Ποια είναι τα τρία εδέσματα που δεν πρέπει να λείπουν από έναν buffet βάπτισης;
Απορρίπτω τα must που δημιουργούν βαρετά στερεότυπα! Τα δικά μου must είναι έννοιες με ουσία και όχι τυποποιημένες συνταγές. Αγαπάμε για παράδειγμα, το φαινομενικά «ξεπερασμένο» τυροπιτάκι, υπό την προϋπόθεση να είναι γεμισμένο με ποιοτικό και θρεπτικό περιεχόμενο. Ναι σε λαχανικά και πρωτεΐνη, ακόμα κι αν δεν παραπέμπουν σε finger food όπως το ξέρουμε… Υπάρχουν πάρα πολλοί έξυπνοι τρόποι να μεταλλάξεις τα καθιερωμένα. Να περάσεις από το politically correct της βάπτισης στο surprisingly correct! Στο Kids Cooking Club φέρνουμε τα πάνω-κάτω και, ξαφνικά, βλέπεις μικρά παιδιά να ζητάνε κι άλλη σαλάτα!
“light” cream brûle
Δεδομένου πως οι λιλιπούτειοι καλεσμένοι έχουν την τιμητική τους σε μια βάπτιση, ποια σνακ θα προτείνατε ειδικά γι’ αυτούς;
Παίζουμε το «κρυφτό»! Η θρέψη κρύβεται πίσω από το χρώμα και τον εντυπωσιασμό! Μεζεδάκια καθαρής πρωτεΐνης από κοτόπουλο, εύθραυστες τραγανές κρούστες – αλλά ΟΧΙ με λάδι! Περίτεχνα σαντουιτσάκια, «φτωχά» σε ψωμί αλλά πλούσια σε εμφάνιση και συστατικά. Καμουφλαρισμένα λαχανικά με «αμφίεση» λιχουδιάς, mini ζυμωτά κουλούρια-δέλεαρ, bagel-αγκίστρι κομμένα στη μέση, όλα τους στρατευμένα στην υπηρεσία της θρέψης, ενώ την ίδια στιγμή, μοιάζουν «αμαρτωλά». Λαχταριστά αλλά mini burger για να μην εκτραπούμε διατροφικά. Ακόμα και τα μακαρόνια μπορούν να είναι θρεπτικά, όταν είναι φτιαγμένα από φαγόπυρο, όσπρια ή ζέα. Ναι, όσπρια στο μπουφέ της βάπτισης!
κινόα frittata wrap
Candy bar βάπτισης: Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι ώστε να «κρύβει» ωφέλιμα συστατικά για τα παιδιά;
Το στοιχείο μου! Κρύβω το γιαούρτι στις πιο ελκυστικές λιχουδιές. Όταν το χωνάκι βάφλας red velvet είναι κόκκινο όχι από χρώμα αλλά από παντζάρι, ποιος μπορεί να αντισταθεί; Η βάπτιση πρέπει να ενώσει την οικογένεια με γευστικά «νήματα». Οι μπουκίτσες γκρανόλας γίνονται οι κρίκοι για να έρθουμε πιο κοντά. Γιατί να σερβίρουμε για ακόμα μία φορά ζαχαρόπαστα; Μπορούμε αντ’ αυτής να χρησιμοποιήσουμε τη γιαπωνέζικη βερσιόν sweet and colorful από όσπρια, μπλε-μοβ βατόμουρο και αγαύη. Κεκάκια, εκλεράκια και ό,τι άλλο σε –άκια μου προκαλεί δυσανεξία… Προτιμώ τα παλαμ-άκια των παιδιών για το ελκυστικό έδεσμα που όμως τα τρέφει σωστά!
σοκολατάκια με φυστικοβούτυρο
Ποιος είναι ο τρόπος για να εντρυφήσουμε τα παιδιά στην υγιεινή διατροφή;
Αν ξεκινούσα τώρα, θα έκανα σχολή μαγειρικής γονέων αντί παιδιών! Οι γονείς είναι αυτοί που χρειάζονται εκπαίδευση. Και χρόνο με τα παιδιά τους! Αντί να επιλέγουν έτοιμες λιχουδιές, ας τολμήσουν να πειραματιστούν, να ανακατέψουν τα κουζινικά παρέα με τις ψυχές τους, να φτιάξουν χειροποίητα ευφάνταστα πιάτα, με δικά μας, τοπικά, φρέσκα υλικά της ελληνικής γης. Ίσως βέβαια ζούμε στην εποχή που η γενιά των παιδιών μπορέσει να «διδάξει» τους μεγάλους που έχουν ξεστρατίσει. Τουλάχιστον, στη σχολή μου το ζω στην πράξη! Τα δικά μου τσιπς είναι από λαχανικά, κι όμως τα πιτσιρίκια τρελαίνονται! Να θυμάστε: Τα παιδιά ανταποκρίνονται στην αυθεντικότητα και την ποιότητα.
matcha cookies
Credits
Photo Κυριάκου Μελά: Γιώργος Μπουζάκης
Grooming: Inglot Greece
Hair: Σαββίνα Σκεπετάρη
Location: St George Lycabettus
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης…
Φαίδρα Λιάκου: Circus Christening – Run away and join the circus!