Από τη Γωγώ Καρκάνη

«Βαπτίσαμε το μικρό μας αρχές Ιουλίου στη θάλασσα σε ένα εκκλησάκι κοντά στη Νάουσα της Πάρου. Θέλαμε ούτως ή άλλως να το κάνουμε στην Πάρο και μας άρεσε και η ιδέα να γίνει στη θάλασσα ως κάτι το φυσικό. Πράγματι, το μυστήριο ήταν πολύ ωραίο και απλό. Ήταν 3 Ιουλίου, στις 18.00 το απόγευμα και ο μικρός έκλαψε όταν τον έβγαλαν από τη θάλασσα, ίσα ίσα που ήθελε να βουτήξει γιατί έκανε και ζέστη». Η ανώνυμη μαρτυρία μιας μαμάς σε διαδικτυακό φόρουμ μάς βάζει στην ατμόσφαιρα μιας διαφορετικής βάφτισης: μέσα στο νερό της θάλασσας και όχι της κολυμπήθρας. Το συγκεκριμένο μυστήριο, που τελείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, πέρα από την πρωτοτυπία του είναι και πιο ασφαλές κάτω από συνθήκες πανδημίας, καθώς γίνεται σε εξωτερικό χώρο.

 

Φωτογραφία George Kostopoulos

«Αλμύρα σε γυμνά μικροσκοπικά πατουσάκια… αίσθηση πρωτόγονης ελευθερίας μέσα στα καταγάλανα νερά… Απολαύστε τη βάφτιση του μωρού σας κάτω απ’ τον καταγάλανο ουρανό, συντροφιά με αγαπημένους φίλους και συγγενείς ενώ το αλάτι κι ο ήλιος θα συνηγορούν στην ανεπανάληπτη αυτή στιγμή», γράφει η εταιρεία ειδών βάπτισης και γάμου Sotirios Nakos στο ομώνυμο μπλογκ της, αναφέροντας μερικούς από τους προορισμούς όπου πραγματοποιούνται βαφτίσεις στη θάλασσα, στη διάρκεια του καλοκαιριού: «Στη Σαλαμίνα, στο Πόρτο Γερμενό, στη Νέα Μάκρη για όσους επιθυμούν περιοχές κοντά στην Αττική, ή στα νησιά Πάρο, Αντίπαρο, Κρήτη».

Φωτογραφία George Kostopoulos

Μια από αυτές τις βαφτίσεις, στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου μαζί με το παιδί μπήκαν όλοι οι καλεσμένοι μέσα στα καταγάλανα νερά του Λιβυκού Πελάγους, παρουσίασε το iefimerida.gr σε ρεπορτάζ του. Το μυστήριο τελέστηκε από τον π. Δημήτρη Μιχούδη στην Ιερά Μονή Κουδουμά Ηρακλείου, η οποία άλλωστε απέχει μια ανάσα από τη θάλασσα.

Φωτογραφία George Kostopoulos

Σε μια συγκεκριμένη, όμως, γωνιά της Ελλάδας, στο Ταίναρο της Μάνης, αυτή η ιδιαίτερη τελετή έχει εξελιχθεί σε μακροχρόνια παράδοση. Ο παπά-Γιώργος έχει μετατρέψει τη θάλασσα σε κολυμπήθρα, όπως εξηγεί το Star.gr, αναβιώνοντας τα έθιμα της περιοχής: «Επειδή παλιά υπήρχαν οι βεντέτες, ο κόσμος δεν παντρευόταν και δεν βαφτιζόταν σε εκκλησίες. Προτιμούσαν να το κάνουν σπίτι τους, μακριά από την εκκλησία του χωριού από φόβο. Βαφτίζω στη θάλασσα τα τελευταία 20 χρόνια. Παρ’ όλο που κάποιοι μητροπολίτες το καταδικάζουν, ως ιερέας βλέπω μεγαλύτερη κατάνυξη στη φύση. Πιο πολύ μου αρέσει να ακούω τα κύματα από τη βαβούρα μέσα στο ναό. Στο κάτω κάτω ούτε αφαιρώ ούτε προσθέτω κομμάτια από τα ιερά κείμενα. Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση».

Φωτογραφία George Kostopoulos

Όπως προσθέτει, μάλιστα, τα ίδια τα μωρά είναι που απολαμβάνουν περισσότερο απ’ όλους το μυστήριο: «Χαίρονται, νομίζουν ότι κάνουν μπάνιο. Εγώ γίνομαι μούσκεμα, αλλά λίγο με ενδιαφέρει. Μπαίνω στη θάλασσα με τα ράσα. Έτσι κι αλλιώς δεν ξεβάφω». Η συγκεκριμένη τελετή, ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται ούτε τελείται από σύσσωμη την Εκκλησία.

Φωτογραφία George Kostopoulos

Όπως γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Νεκτάριος Μαρκάκης στην apostoliki-diakonia.gr: «Η Βάπτιση σε θάλασσα τελείται μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Η κανονική τέλεση απαιτεί αποκλειστικά Κολυμβήθρα και Ιερό Ναό». Χαρακτηρίζει, μάλιστα, τη βάπτιση σε ποταμούς και θάλασσες «αιρετική πρακτική, από την οποία η Εκκλησία έχει αποστασιοποιηθεί αιώνες τώρα». Αν λοιπόν μας γοητεύει η ιδέα να βαφτίσουμε το μωρό μας μέσα σε θαλασσινό νερό, θα χρειαστεί να ρωτήσουμε στο γραφείο της Μητρόπολης αν το συγκεκριμένο μυστήριο τελείται στον προορισμό που μας ενδιαφέρει.

Δείτε ένα βίντεο για βάπτιση στη θάλασσα στη Νέα Μάκρη.

RELATED POSTS