Πατιλέτα, κολάρο, prêt-à-porter… Και ξαφνικά, χαμένοι στη μετάφραση, αναρωτιέστε αν χρειάζεστε πτυχίο στην υψηλή ραπτική για να αγοράσετε ένα κοστούμι. Αγαπητοί γαμπροί, μην αγχώνεστε, γιατί μετά από αυτό το άρθρο ο Tom Ford θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος!

 

Generally speaking…

Αμπιγέ (habillé): Συνήθως αναφερόμαστε σε ένα επίσημο ένδυμα και εννοούμε ότι κάποιος είναι καλοντυμένος. Η λέξη προέρχεται από το γαλλικό ρήμα s’habiller που σημαίνει ντύνομαι.

Bespoke suit: Είναι το custom-made κοστούμι, δηλαδή αυτό που ράβεται κατόπιν παραγγελίας του πελάτη. Προέρχεται από το αγγλικό ρήμα speak και υπονοείται πως πρόκειται για κάτι το οποίο είναι «μιλημένο», συμφωνημένο.

Made-to-measure suit: Πρόκειται πάλι για κοστούμι κατά παραγγελία, με τη διαφορά ότι ο πελάτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε συγκεκριμένα σχέδια/δείγματα, τα οποία θα προσαρμοστούν ανάλογα με τις διαστάσεις του.

Off the rack ή prêt-à-porter: Ή αλλιώς ready-to-wear. Τα ρούχα -στη συγκεκριμένη περίπτωση τα κοστούμια- είναι μαζικής παραγωγής και, αφού αγοραστούν, είναι έτοιμα να φορεθούν.

Black tie: Dress code, συνήθως για βραδινή εκδήλωση, που, αναφέρεται στο μαύρο κοστούμι, το λεγόμενο σμόκιν.

White tie: Dress code για βραδινές και πιο επίσημες εκδηλώσεις, αναφέρεται στο μαύρο κοστούμι με ουρά, το λεγόμενο φράκο.

Suit up!

Κοστούμι (suit) vs Σμόκιν (tuxedo): Και τα δύο ονομάζονται κοστούμια και φοριούνται σε επίσημες εκδηλώσεις. Το απλό κοστούμι θεωρείται πιο casual και ενδείκνυται κυρίως για τις πρωινές ώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να το φορέσει και βράδυ. Αντίθετα το σμόκιν είναι κατάλληλο για πιο επίσημες περιστάσεις, από το απόγευμα και μετά, και είναι πιο εντυπωσιακό. Εξ όψεως μοιάζουν αρκετά, με τη διαφορά ότι το σμόκιν διαθέτει σατέν λεπτομέρειες και συχνά μία μεταξωτή τρέσα στο πλάι του παντελονιού. Με το σμόκιν συνήθως προτιμάται ο συνδυασμός γιλέκου και παπιγιόν, ενώ στο casual κοστούμι το γιλέκο είναι προαιρετικό και η γραβάτα αποτελεί την πιο συνηθισμένη επιλογή.

Φράκο: Είναι το κοστούμι με ουρά, που το πίσω μέρος του σακακιού είναι μακρύτερο από το μπροστινό. Το συγκεκριμένο ένδυμα το εντοπίζουμε σε πολύ επίσημες εκδηλώσεις, επιπέδου royal wedding.

Double breasted suit: Είναι το κοστούμι με διπλή σειρά από κουμπιά που κάνει δυναμικό comeback στη μόδα τα τελευταία χρόνια.

3-piece suit: Πρόκειται για το κοστούμι των τριών κομματιών, που αποτελείται από σακάκι, παντελόνι και γιλέκο.

One-button | Two-button | Three-button suit: Όπως καταλαβαίνουμε από τον τίτλο, η ονομασία αναφέρεται στον αριθμό των κουμπιών που έχει ένα σακάκι.

Yes I Do Info: Όσο πιο λίγα τα κουμπιά, τόσο πιο επίσημη η περίσταση και κατ’ επέκταση το outfit.

Suit’s Anatomy

Γιακάς / Πέτο

Notch lapel: Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο είδος γιακά που έχει ένα απλό κοστούμι με μονή σειρά κουμπιών, με χαρακτηριστικό την εγκοπή (notch) ανάμεσα στον γιακά και στο πέτο.

Peak lapel: Οι άκρες του πέτου είναι μυτερές και «δείχνουν» προς τους ώμους. Το είδος αυτό ενδείκνυται για πιο επίσημες εμφανίσεις και συνήθως συναντάται στα κοστούμια με δύο σειρές από κουμπιά.

Shawl lapel: Ο γιακάς είναι ενιαίος, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει το πέτο. Τα σμόκιν κοστούμια διαθέτουν shawl γιακά, καθώς προσδίδει ένα πιο επίσημο και elegant ύφος.

Ζωνάρι ή cummerbund: Πρόκειται για το φαρδύ ύφασμα που αγκαλιάζει τη μέση σαν ζώνη, βρίσκεται ακριβώς πάνω από το παντελόνι και εντοπίζεται στα σύνολα με σμόκιν κοστούμια.

Κολάρο: Γνωστό και ως γιακάς, συνήθως αναφέρεται σε αυτόν του πουκαμίσου.

Μανσέτα: Το τελείωμα του μανικιού.

Πατιλέτα: Τμήμα του υφάσματος του πουκαμίσου πάνω στο οποίο βρίσκονται τα κουμπιά.

Ποσέτ (pochette): Το μικρό μαντίλι που κοσμεί την τσέπη του πέτου.

«In a tuxedo, I’m a star. In regular clothes, I’m a nobody». –  Dean Martin

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

 

RELATED POSTS

Groom style: Αυτά είναι κατάλληλα υφάσματα για το κοστούμι του γαμπρού (το καλοκαίρι!)

Ανάλαφρα, δροσερά, χωρίς να χάσουν ίχνος από την κομψότητα και την επισημότητά τους.

Groom in style: Πόσο καιρό πριν από τον γάμο πρέπει ο γαμπρός να διαλέξει κοστούμι;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γαμπρών επιλέγει το κοστούμι του 3 μήνες πριν από τον γάμο. Ας μάθουμε περισσότερα...

Ο Ετεοκλής Παύλου με γαμπριάτικο κοστούμι διά χειρός Δημήτρη Πέτρου!

Το Yes I Do τρύπωσε στο showroom του σχεδιαστή και σας δίνει μια μικρή «γεύση» από τα fittings!

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press