Μια φορά και έναν καιρό, ήταν δεδομένο ότι ένας υποψήφιος γαμπρός θα περνούσε πρώτα από τον πατέρα της γυναίκας με την οποία ήθελε να ενώσει τη ζωή του (και την περιουσία του!). Χωρίς την έγκριση του πεθερού ο γάμος δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει, εκτός αν το ζευγάρι κλεβόταν, μια χειρονομία αρκετά θρυλική για να απαθανατιστεί από τη φολκλόρ παράδοση. Αργότερα τα ήθη και τα έθιμα άρχισαν να αλλάζουν, μια μετάβαση που εκφράστηκε, και συνεχίζει να εκφράζεται μέχρι σήμερα, από την παροιμία «σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, τύφλα να ‘χει ο πεθερός».

Από τη Γωγώ Καρκάνη 

Και φτάνουμε στο σήμερα όπου, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο, τα περισσότερα ζευγάρια γνωρίζουν τα πεθερικά τους όταν βεβαιωθούν, πλέον, ότι βρίσκονται σε μια σχέση με πολλές πιθανότητες να μακροημερεύσει και, ενδεχομένως, να καταλήξει στα σκαλιά της εκκλησίας (ή του δημαρχείου).

Πλέον, ένας γαμπρός δεν ζητάει το χέρι της αγαπημένης του από τον πατέρα της, παρά μόνο αν θέλει να της δηλώσει, με αυτόν τον τρόπο, την αδιαπραγμάτευτη αφοσίωσή του (και την επιθυμία του να τα πάει καλά με τον μέλλοντα πεθερό). Κάποιοι βέβαια δεν συγκινούνται καθόλου από αυτή τη χειρονομία, καθώς τη βλέπουν σαν το κατάλοιπο μιας παρωχημένης πατριαρχίας, όταν μια γυναίκα εθεωρείτο ιδιοκτησία του πατέρα της και, μετά τον γάμο, του συζύγου της. Αν, παρ’ όλα αυτά, στη δική σας σχέση η ισοτιμία φύλων είναι αδιαμφισβήτητη και η ιδέα σάς φαίνεται ρομαντική, προτού επισκεφτείτε τον μπαμπά της διαβάστε τους παρακάτω κανόνες για να μη μείνετε με την ανθοδέσμη στο χέρι.

Βεβαιωθείτε πρώτα ότι εκείνη θα πει το «ναι»

Δεν υπάρχει, ίσως, καμία εμπειρία πιο αμήχανη στον κόσμο από το να εξασφαλίσετε τη συμπάθεια των πεθερικών και, τελικά, να σας απορρίψει η νύφη.

Ζητήστε το χέρι της και από τον πατέρα και από τη μητέρα της

Έτσι, θα απαλλαγείτε από οποιαδήποτε υπόνοια διάκρισης φύλων – άλλωστε, εδώ που τα λέμε, σε πολλές οικογένειες το μεγαλύτερο στοίχημα για έναν γαμπρό είναι να κερδίσει τη συμπάθεια της πεθεράς.

Προσεγγίστε ευγενικά τον πατέρα της

Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να γίνετε «φιλαράκια» μαζί του, κάνοντας αστειάκια που μπορεί να του φανούν το λιγότερο άστοχα και, στη χειρότερη, προσβλητικά. Ούτε να τον επισκεφτείτε σαν να πηγαίνετε σε επαγγελματική συνέντευξη, με το βιογραφικό ανά χείρας, γιατί η υπερπροσπάθεια να κερδίσετε τη συμπάθειά του μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Προσπαθήστε, απλά, να σεβαστείτε τον ρόλο του καθενός και να είστε ευγενικός και ταυτόχρονα όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής μαζί του (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα του μιλήσετε ελεύθερα για τις θρυλικές
φοιτητικές κραιπάλες σας).

Μιλήστε περισσότερο για εκείνη παρά για εσάς

Εστιάστε στα συναισθήματα που έχετε για την κόρη του και στους λόγους για τους οποίους θέλετε να την παντρευτείτε. Περιορίστε τη συζήτηση για τον εαυτό σας στα απολύτως απαραίτητα, διαφορετικά μπορεί να φανείτε εγωκεντρικός.

Να είστε προετοιμασμένοι ότι εκείνος μπορεί να πει «όχι»

Δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο, αλλά τουλάχιστον στις μέρες μας το «όχι» του πεθερού δεν μπορεί να εμποδίσει τον γάμο, εφόσον υπάρχει το «ναι» της νύφης (βλ. παραπάνω παροιμία).

Βεβαιωθείτε ότι η αγαπημένη σας δεν θα προσβληθεί από τη χειρονομία σας

Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να χάσετε (και) το δικό της «ναι».

RELATED POSTS