Από τη Γωγώ Καρκάνη
Μια από τις πλέον ινδαλματικές φωτογραφίες μόδας απεικονίζει την Jane Birkin, το 1969, να κρατά από το χέρι τον Serge Gainsbourg ενώ φορά ένα λευκό δαντελωτό φόρεμα με ντεκολτέ που φτάνει μέχρι τη λεκάνη, με μια καρφίτσα μόνο κάτω απ’ το στήθος να το συγκρατεί. Μια εικόνα χαρακτηριστική του γαλλικού αισθησιασμού, ο οποίος ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από την αντισυμβατικότητα ενός ζευγαριού όπως οι Birkin-Gainsbourg για να εκφραστεί. Αυτό το πνεύμα ελευθερίας της Πόλης του Φωτός, σε συνδυασμό με τον ρομαντισμό, αλλά και την αβίαστη κομψότητα -το λεγόμενο je ne sais quoi- μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης και αυθεντικότητας για τον γάμο μας.
Φωτογραφία: Et Voilà Weddings
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Οι Γαλλίδες παντρεύονται;
Η απάντηση είναι «ναι», αν και όχι όπως εμείς. Ο πολιτικός γάμος, που έχει καθιερωθεί στη Γαλλία ήδη από τη Γαλλική Επανάσταση, είναι ο μόνος επίσημος στη χώρα, ωστόσο πολλά ζευγάρια επιλέγουν να τον συνδυάσουν με θρησκευτικό γάμο «ή κάποια άλλη συμβολική τελετή που συνήθως ακολουθεί την επόμενη μέρα» όπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας διοργάνωσης γαλλικών γάμων White Eden Weddings. Η διακόσμηση μπορεί να περιλαμβάνει «από μεγάλα ξύλινα τραπέζια με ρουστίκ σερβίτσια σε χωράφια λεβάντας μέχρι εκλεπτυσμένες ανθοσυνθέσεις μέσα σε μεγαλειώδη chateaux (δηλαδή, κάστρα)» συμπληρώνουν οι ίδιοι.
Ο αριθμός των καλεσμένων συνήθως κυμαίνεται γύρω στα 200-300 άτομα, αλλά η διάρκεια της δεξίωσης δεν γνωρίζει περιορισμούς, αφού όπως και στους ελληνικούς γάμους μπορεί να κρατήσει μέχρι το επόμενο πρωί. Οι γαλλικοί γάμοι αναδεικνύουν το καλό φαγητό και κρασί σε προτεραιότητα. «Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, οι Γάλλοι δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράσουν την περηφάνια για τη γαστρονομική κληρονομιά τους» είναι το σχόλιο από τη White Eden Weddings. Τα αλμυρά πιάτα συνοδεύονται από το παραδοσιακό γαλλικό γαμήλιο επιδόρπιο croquembouche -μια θεαματική πυραμίδα από σου- και άφθονη σαμπάνια.
Jane Birkin και Serge Gainsbourg. Το φόρεμα της -παρεμπιπτόντως Αγγλίδας- ηθοποιού και τραγουδίστριας ορίζει ακόμη τη φινέτσα, το sexiness και το περιβόητο «je ne sais quoi» των Παριζιάνων.
Το στιλ της Γαλλίδας νύφης
Δύο τελετές επιβάλλουν δύο τουλάχιστον διαφορετικά λουκ – για παράδειγμα ένα δαντελωτό φόρεμα ή ένα τουίντ κοστούμι τύπου Chanel για το δημαρχείο και ένα πιο ρομαντικό και παραδοσιακό νυφικό φόρεμα για την εκκλησία ή τον χώρο της συμβολικής τελετής. Το χτένισμα και το μέικαπ είναι τόσο ανεπιτήδευτα -όπως ένας χαλαρός κότσος και nude μακιγιάζ- που θα μπορούσαν άνετα να ανήκουν και σε μια καθημερινή εμφάνιση.
Φωτογραφία: Studio Art Photographe
Η Γαλλίδα νύφη δίνει σημασία στη λεπτομέρεια: «Διακριτική κομψότητα» είναι το μότο της, σύμφωνα με τη σχεδιάστρια νυφικών Laure de Sagazan, που επιτυγχάνεται με «αψεγάδιαστα υλικά και γραμμές, ειδικά αν το φόρεμα είναι απλό». Ταυτόχρονα, όμως, διεκδικεί τη μοναδικότητα, την αντισυμβατικότητα, έτσι «σπάνια θα έρθει μια νύφη να μου ζητήσει να της ράψω το ίδιο νυφικό με κάποια celebrity» προσθέτει η ίδια σχεδιάστρια.
Αποφεύγει τις «μεταμφιέσεις»: Θέλει να νιώθει ο εαυτός της κάθε μέρα, έτσι το νυφικό λουκ αντικατοπτρίζει πιστά το προσωπικό της στιλ. «Μια πιο αθλητική γυναίκα μπορεί να διαλέξει μια μεταξωτή φούστα και κεντημένο τοπ για μεγαλύτερη άνεση. Μια πιο ρομαντική, ένα δαντελωτό φόρεμα με διακριτική ουρά» λέει η σχεδιάστρια νυφικών Elise Hameau.
Αγαπά τα πολυτελή υλικά: «Οι Γαλλίδες γοητεύονται ιδιαίτερα από τη δαντέλα Καλαί, ειδικά στα χέρια ή στην πλάτη» εξηγεί η Hameau. Πολύ δημοφιλή είναι και τα νυφικά από μεταξωτό κρεπ ύφασμα ή εξ ολοκλήρου δαντέλα. «Αν μια Γαλλίδα νύφη φορέσει βέλο, συνήθως επιλέγει ένα πολύτιμο, με μεταξωτό τούλι και δαντέλα Καλαί – ένα κομμάτι που μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά» συμπληρώνει.
Επενδύει στη διαχρονική γοητεία: Ενημερώνεται για τις νέες τάσεις μέσα από τα παραδοσιακά και social media, αλλά έχει επίγνωση του τι της ταιριάζει. «Είναι ιδιαίτερα “πεισματάρα”. Πουλάω νυφικά σε όλο τον κόσμο και μπορώ να πω ότι οι Παριζιάνες νύφες μου ζητούν τα πιο συγκεκριμένα πράγματα, γιατί δεν τους ενδιαφέρει, απαραίτητα, να ντυθούν σαν νύφες. Το νυφικό τους σηματοδοτεί απλά μια συνέχεια στη ζωή τους, όχι ένα νέο ξεκίνημα» καταλήγει η de Sagazan.
Must Read:
Το τελευταίο show του Jean-Paul Gaultier – Τα 10 εικονικά νυφικά της 50ετούς καριέρας του
Most Popular:
News Update | Γάμος με 9, 50 ή 100 άτομα; Τι ισχύει, πλέον, σε κάθε περιοχή της χώρας
Οδηγός προετοιμασίας γάμου για εργαζόμενες γυναίκες. Πώς θα τα καταφέρετε;