Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν για να γράψουμε την Ιστορία του Νυφικού Φορέματος, αναζητήσαμε τα 10 πιο διάσημα και μοναδικά νυφικά όλων των εποχών και σας τα παρουσιάζουμε σε ένα χρονολογικό countdown. Θα ακολουθήσει δεύτερο κεφάλαιο στο μεγάλο αυτό αφιέρωμα, στο οποίο θα γνωρίσουμε όλες τις τάσεις στα νυφικά, από τον 19ο αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 2010. Μείνετε συντονισμένοι!
Queen Victoria (1840)
Η επιλογή χρώματος του νυφικού της Bασίλισσας Βικτώρια θεωρήθηκε ασυνήθιστη, καθώς μέχρι εκείνη την εποχή επιλέγονταν φορέματα σε διάφορα χρώματα. Το λευκό χρώμα καθιερώθηκε από τότε ως το απόλυτο bridal trend color όλων των εποχών. Ο σχεδιαστής William Dyce, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Government School of Design (νυν Royal College of Art), δούλεψε κυρίως με ένα βαρύ μεταξωτό σατέν ύφασμα, ολοκληρώνοντας το σύνολο με διακοσμητικά άνθη πορτοκαλιάς, που συμβόλιζαν τη γονιμότητα. Οι λεπτομέρειες από Honiton δαντέλα, που κοσμούσαν τη λαιμόκοψη και τα μανίκια, ήταν επιθυμία της Βασίλισσας Βικτώριας, προκειμένου να υποστηρίξει τη βρετανική βιομηχανία. Να σημειωθεί ότι η ίδια φόρεσε για δεύτερη φορά το νυφικό της το 1847, ώστε να τη ζωγραφίσει ο Franz Xaver Winterhalter, ως δώρο στον σύζυγό της και Πρίγκιπα Αλβέρτο για την έβδομη επέτειό τους.
Το πορτρέτο της Βασίλισσας Βικτώριας με τον σύζυγό της, Πρίγκιπα Αλβέρτο.
Queen Elizabeth II (1947)
Εντυπωσιακό και με συμβολικό χαρακτήρα ήταν το νυφικό της Βασίλισσας Ελισάβετ, το 1947, στον γάμο της με τον Πρίγκιπα Φίλιππο. Σε μια σύγχρονη, μεταπολεμική εποχή και έχοντας παραμερίσει τις δυσάρεστες αναμνήσεις του πολέμου, ο γάμος της τότε Πριγκίπισσας Ελισάβετ έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο. Ο σχεδιαστής Norman Hartnell, ο οποίος ήταν ο επίσημος σχεδιαστής της Αυλής, ήθελε να δημιουργήσει το πιο όμορφο φόρεμα από όσα είχε φτιάξει έως τότε και κατά γενική ομολογία το κατάφερε. Δουλεύοντας με ανάλαφρα υλικά όπως το μετάξι, το σιφόν, το τούλι και χρησιμοποιώντας 10.000 μαργαριτάρια και άλλα κρύσταλλα, ο Hartnell συνέθεσε το φόρεμα εκείνο για το οποίο θα μιλούσαν όλοι δεκαετίες αργότερα. Χαρακτηριστικό του τα μακριά μανίκια και το μακρύ τελείωμα, που εντοπίζουμε σε πολλά νυφικά της εποχής. Η αξιοθαύμαστη ουρά 4 μέτρων και η γενική ιδέα του φορέματος προήλθε από τον πίνακα του Botticelli «Άνοιξη», συμβολίζοντας την αναγέννηση και την ακμή της Βρετανίας.
Εσείς γνωρίζατε ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε αγοράσει το νυφικό της με κουπόνια; Διαβάστε περισσότερα εδώ!
Audrey Hepburn (1954)
Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για το στιλ και τη φινέτσα της Audrey Hepburn, καθώς όλες οι εμφανίσεις της, νυφικές και μη, έχουν μείνει στην ιστορία και έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλούς γνωστούς οίκους μόδας. Πάντα μπροστά από την εποχή της, αρνείται το κλασικό μακρύ φόρεμα των προηγουμένων ετών και προτιμά να φορέσει στον γάμο της με τον Mel Ferrer ένα tea-length φόρεμα διά χειρός Pierre Balmain, με fluffy ώμους, τονισμένη μέση και ψηλό λαιμό τύπου ζιβάγκο. Το φόρεμα συμπληρώνουν ένα ζευγάρι γάντια που φτάνουν μέχρι τους αγκώνες, δημιουργώντας το τέλειο bridal σύνολο.
Η Audrey Hepburn στην πιο stylish bridal στιγμή της.
Grace Kelly (1956)
Η επιτομή του νυφικού φορέματος! Το πιο διάσημο φόρεμα του 20ου αιώνα είναι το νυφικό που φόρεσε η Grace Kelly στον γάμο της με τον Πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ του Μονακό. Mastermind πίσω από το νυφικό η Helen Rose, σχεδιάστρια της εταιρείας MGM και δύο φορές νικήτρια Oscar καλύτερου κοστουμιού, που ήταν προσωπική επιλογή της Grace. Ένα αριστουργηματικό, princess-style κομμάτι από μετάξι και δαντέλα κατάφερε να καταπλήξει τα πλήθη και να βρεθεί μέχρι και σήμερα στη λίστα με τα πιο in fashion νυφικά που άλλαξαν την ιστορία της bridal μόδας. Το στιλ ολοκλήρωνε ένα πέπλο από μετάξι συνδυασμένο με ένα Juliet cap hat, το οποίο ήταν όσο πιο διάφανο γινόταν, προκειμένου το πρόσωπό της να είναι ορατό και στους 30 εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούσαν το μεγάλο γεγονός από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.
Το πιο παραμυθένιο βασιλικό νυφικό όλων των εποχών
Bianca Jagger (1971)
Ο γάμος του Mick Jagger με την Bianca Pérez-Mora Macias (aka Bianca Jagger) στο Saint-Tropez, εκτός του ότι προκάλεσε φρενίτιδα στα μίντια, έμεινε στην ιστορία για την πραγματικά ανατρεπτική εμφάνιση της νύφης. Η Bianca επέλεξε να φορέσει ένα λευκό κοστούμι του οίκου Yves Saint Laurent (Le smoking jacket), συνδυασμένο με μια επίσης λευκή μεταξένια μακριά φούστα. Επηρεασμένη από την disco εποχή, ολοκλήρωσε το σύνολό της με ένα massive αλλά εξαιρετικά stylish καπέλο. Η ιστορία θέλει την Bianca να επρόκειτο να φορέσει επίσης ένα πουκάμισο μέσα από το jacket της, όμως, λόγω του ότι ήταν έγκυος, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.
Η Bianca Jagger, ανατρεπτική όπως πάντα.
Princess Diana of Wales (1981)
Η πριγκίπισσα με τα θλιμμένα μάτια επέλεξε η ίδια τους σχεδιαστές του νυφικού της David & Elizabeth Emanuel, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα κομμάτι που θα τραβούσε τα βλέμματα αλλά θα ήταν και αντάξιο μιας πριγκίπισσας, πόσω μάλλον μιας μέλλουσας Βασίλισσας της Βρετανίας. Χαρακτηριστικό του φορέματος, αλλά και ολόκληρης της δεκαετίας, αποτέλεσαν οι φουσκωτοί ώμοι και ο ταφτάς. Αξίζει να αναφερθούμε στη μεγαλοπρεπή ουρά των 7 μέτρων, που έκανε την εμφάνισή της ακόμα πιο φαντασμαγορική, παρά τα πρακτικά προβλήματα που της δημιούργησε. Το νυφικό της Lady D θεωρείται το πιο καλά φυλαγμένο μυστικό στην ιστορία της μόδας, καθώς μέχρι την ημέρα του γάμου κανείς δεν είχε πληροφορίες περί αυτού. Φυσικά, σε περίπτωση που διέρρεαν στον Τύπο φωτογραφίες του νυφικού, υπήρχε ένα back-up φόρεμα που θα έβγαζε την πριγκίπισσα από τη δύσκολη θέση.
Τα 80s ήταν η εποχή της υπερβολής, πράγμα που γίνεται φανερό από την παραπάνω φωτογραφία.
Victoria Beckham (1999)
Στα τέλη της δεκαετίας του ῾90 βλέπουμε το trend του strapless φορέματος να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Η Victoria Adams (νυν Beckham), το τότε μέλος των Spice Girls, επέλεξε για τον γάμο της με τον David Beckham ένα εντυπωσιακό και full princess φόρεμα διά χειρός Vera Wang. Τα υφάσματα που κυριάρχησαν ήταν το σατέν τύπου Clerici Duchess (ιταλικό σατέν, εξαιρετικής ποιότητας) και το τούλι που βρισκόταν στο εσωτερικό της φούστας. Τα βλέμματα μαγνήτισε η εντυπωσιακή ουρά του φορέματος, που άγγιζε τα 6 μέτρα μήκος, αλλά και το ιδιαίτερο σχήμα του strapless bodice, που έκανε τη μέση της να μοιάζει ακόμα πιο mignonne. Άραγε, τι θα διάλεγε να φορέσει σήμερα η Victoria Beckham, ούσα πλέον αναγνωρισμένη σχεδιάστρια μόδας και fashion icon;
Η «Posh Spice» και το Vera Wang νυφικό που άφησε ιστορία.
Kate Middleton, Duchess of Cambridge (2011)
Επτασφράγιστο μυστικό κράτησε η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας το νυφικό της Kate Middleton, αλλά και τον σχεδιαστή του, μέχρι η νύφη να εισέλθει στο Westminster Abbey. Το φανταστικό δαντελένιο νυφικό, με την ουρά των 2 μέτρων, διά χειρός Sarah Burton, creative director του οίκου Alexander McQueen, εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους αλλά και τους εκατομμύρια τηλεθεατές που παρακολούθησαν το royal event. Το νυφικό χαρακτηρίστηκε ως tribute προς τον Alexander McQueen, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2010 και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη μόδα των νυφικών, επηρεάζοντας σημαντικά το στιλ των επόμενων ετών. Αποτίνοντας φόρο τιμής στις bridal εμφανίσεις του 1950, εντοπίζουμε πολλές ομοιότητες με τα νυφικά της Grace Kelly και της Queen Elizabeth. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και σήμερα συγκαταλέγεται στα πιο θεσπέσια και μυθικά νυφικά όλων των εποχών.
Το πιο classy νυφικό που έχουμε δει σε βασιλικό γάμο.
Keira Knightley (2013)
Φορώντας κατά παράδοση το δικό της «something old», η ηθοποιός Keira Knightley στον πολιτικό γάμο της με τον James Righton επέλεξε ένα mini φόρεμα από τούλι του οίκου Chanel, το οποίο είχε φορέσει 5 χρόνια νωρίτερα στα βραβεία BAFTA. Για την περίσταση, ο Karl Lagerfeld σχεδίασε ένα jacket για να ολοκληρώσει το bridal look της, συνδυάζοντάς το με χαμηλές μπαλαρίνες σε παλ απόχρωση. Όπως είχε δηλώσει και η ίδια, ήθελε «να μην το κάνει μεγάλο θέμα», αλλά να επιλέξει ένα φόρεμα με το οποίο θα περάσει καλά, όπως είχε συμβεί και την τελευταία φορά που το φόρεσε. Χρόνια αργότερα ομολόγησε ότι, πέρα από τον πολιτικό γάμο που έλαβε χώρα στο δημαρχείο, πραγματοποίησε με τον σύζυγό της και μια πιο intimate τελετή στο δάσος, όπου φόρεσε ένα bridal gown του οίκου Valentino. Η ηθοποιός μάλιστα δε δίστασε να φορέσει για τρίτη φορά το Chanel φόρεμά της, με κάποιες μετατροπές, σε άλλη της εμφάνιση.
Η ροκ εμφάνιση της Keira Knightley με Chanel.
Meghan Markle, Duchess of Sussex (2018)
As simple as it gets! Το πιο απλό και καθαρό φόρεμα στην ιστορία του νυφικού, και δη σε βασιλικό γάμο, ήταν αυτό της Meghan Markle. Η νέα Δούκισσα του Σάσσεξ επέλεξε για τη μέρα του γάμου της ένα ματ μεταξένιο, fit-to-flare φόρεμα (σε ίσια γραμμή, με ανοιχτό τελείωμα) του οίκου Givenchy, διά χειρός της creative director του οίκου Clare Waight Keller. Η Βρετανίδα σχεδιάστρια ήθελε να δώσει έμφαση στο σχήμα και στο λείο στοιχείο του φορέματος, γι’ αυτό και δεν πρόσθεσε καμία άλλη λεπτομέρεια. Εξαιρετικά κομψό ήταν το κόψιμο του λαιμού (bateau neckline), που τόνιζε κολακευτικά τους ώμους της και το έκανε να μοιάζει ακόμα πιο regal. Το μήκους 5 μέτρων πέπλο της είχε κεντημένα τα 50 εθνικά λουλούδια των 53 χωρών της βρετανικής κοινοπολιτείας, μιμούμενη την εμφάνιση της βασίλισσας Ελισάβετ την ημέρα της στέψης της. H μόνη διαφορά ήταν η προσθήκη της παπαρούνας της Καλιφόρνιας, θέλοντας να τιμήσει και τη δική της πατρίδα.
Η ενσάρκωση του Cinderella Story!
Αλήθεια, δεν είναι όλα αυτά τα νυφικά ένα παράθυρο σε έναν κόσμο μαγικό; Μείνετε συντονισμένοι στο Yes I Do για το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην Ιστορία του Νυφικού Φορέματος. Σε μία εβδομάδα από τώρα!
Διαβάστε επίσης…