Η άνοιξη και το καλοκαίρι καταφθάνουν και τα κοντά παντελόνια, τα σορτσάκια και τα κοντομάνικα έχουν την τιμητική τους. Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε ένα υγιές και ενυδατωμένο δέρμα; Συναντήσαμε την κλινική διαιτολόγο Νίκολη Θανοπούλου και μας μίλησε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε νύφη!
Ειδικοί προτείνουν διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Υπάρχουν όμως και τροφές που μας προσδίδουν άμεσα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για λαμπερό δέρμα.
Μπλε Μούρα: Γνωστά για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες, και την υψηλή περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C εμπλέκεται στη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης και έτσι βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος, ενώ δίνει λάμψη στην επιδερμίδα.
Κακάο: Περιέχει φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά, που προστατεύουντο δέρμα από την καταστροφή μέσω των ελεύθερων ριζών. Η μαύρη σοκολάτα, ιδίως εκείνη με 70% κακάο, σε ποσότητα των 25γρ. την ημέρα συμβάλλει στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος και στην προστασία του από τον ήλιο.
Αβοκάντο: το φυσικό «ενυδατικό» λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων και της βιταμίνη Ε. Επιπλέον η βιταμίνη Ε δρα φωτοπροστατευτικά και βελτιώνει το χρωματισμό του δέρματος.
Πράσινο τσάι: Οι κατεχίνες, φυσικό αντιοξειδωτικό, επαναφέρουν την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζουν από την ξηροδερμία.
Ρόδι: Περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες, και ελλαγικό οξύ που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προλαμβάνοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου.
Άγριος Σολομός: Πλούσια πηγή σεληνίου που βοηθά στην προστασία του δέρματος από την ακτινοβολία και το διατηρεί απαλό.
Τομάτες: Η καλύτερη πηγή του αντιοξειδωτικού λουκοπένιο, που βελτιώνει την υφή του δέρματος και μειώνει το ερύθημα μετά την έκθεση στον ήλιο.
Κολοκυθόσπορος: Το διεγερτικό κολλαγόνου λόγω της περιεκτικότητας της σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου, ανανεώνει τα κύτταρα μας και κρατάει το δέρμα σφριγηλό και νεανικό.
Προσθέστε μπλε μούρα, ρόδι και σκόνη κακάο στο γιαούρτι σας. Κολοκυθόσπορο στις σαλάτα σας. Φτιάξτε γουακαμόλε για να συνδυάσετε το αβοκάντο με τη τομάτα και πιείτε κρύο πράσινο τσάι για να δροσιστείτε.
Εύκολα λοιπόν μπορείτε να συμπεριλάβετε όλες αυτές τις τροφές στη διατροφή σας για να μας βρει το καλοκαίρι έτοιμες !
Yes I Do Extra Info:
Η Νίκολη Θανοπούλου είναι υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ. Ταυτόχρονα διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας (κοντά στην πλατεία Συντάγματος) από το 2009.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Roehampton University του Λονδίνου με εξειδίκευση στη Κλινική Διαιτολογία (M.Sc. Μedical Science, with merit in Clinical Nutrition).