Από τη Γωγώ Καρκάνη
Η εξοικονόμηση τροφής και η αξιοποίηση των περισσευμάτων δεν ειναι τάση αλλά αναγκαιότητα. Η ομαδα «Μπορούμε», που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για τη μείωση του food waste, μας λύνει το θέμα του τι θα κάνουμε το φαγητό που περισσεύει από τον γάμο μας.
Εκατόν σαράντα δύο κιλά φαγητού. Αυτή είναι η ποσότητα που καταλήγει στα σκουπίδια ετησίως, ανά άτομο, στην Ελλάδα. Ξεπερνάει μάλιστα τον παγκόσμιο μέσο όρο, που υπολογίζεται στα 121 κιλά τροφίμων ετησίως κατά κεφαλήν. Ή, αλλιώς, το 17% της συνολικής ποσότητας φαγητού που αγοράζουν οι καταναλωτές πηγαίνει χαμένο, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για το 2019.
Πώς λοιπόν όχι μόνο θα αποφύγουμε τη σπατάλη φαγητού στον γάμο ή τη βάπτιση, αλλά και θα φροντίσουμε ό,τι περισσέψει να διοχετευτεί σε ανθρώπους και φορείς που το έχουν ανάγκη; Συμβουλευτήκαμε την ομάδα «Μπορούμε» (www.boroume.gr), που εδώ και χρόνια, μέσα από ένα πλήθος δράσεων, υποστηρίζει έμπρακτα το σύνθημά της «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη».
Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να περιορίσει τη σπατάλη φαγητού στο πλαίσιο της διοργάνωσης του γάμου ή της βάπτισης; Ποιες συμβουλές θα του δίνατε;
Το ιδανικό θα ήταν να προετοιμάζεται όσο φαγητό θα χρειαστεί πραγματικά και να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν ο μπουφές. Φυσικά, κατανοούμε πλήρως πως και το πρώτο αλλά και το δεύτερο είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθούν. Συνεπώς, στην προετοιμασία της εκδήλωσης θα συστήναμε κυρίως την αποφυγή υπερβολικής προσφοράς φαγητού.
Η οργάνωσή σας συνεργάζεται και με υπηρεσίες catering: Πώς μπορεί ένα ζευγάρι μελλόνυμφων να βεβαιωθεί ότι ο επαγγελματίας εστίασης στον οποίο απευθύνεται κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να περιορίσει τη σπατάλη φαγητού;
Την παραπάνω συμβουλή τη δίνουμε και στα catering, αρκετά από τα οποία τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια αυξημένη ευαισθησία στο θέμα της σπατάλης τροφίμων. Φυσικά, σχεδόν πάντα, όλα ξεκινούν από τον πελάτη, δηλαδή τους μελλόνυμφους ή τους γονείς. Αν εκείνοι θέσουν από την αρχή τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων ως προϋπόθεση συνεργασίας, τότε οι περισσότερες εταιρείες εστίασης θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν αυτόν τον όρο. Ιδανικά, συστήνουμε την επιλογή εταιρειών οι οποίες, συχνά με τη βοήθεια του «Μπορούμε», έχουν κατανοήσει τη μεγάλη σημασία του περιορισμού της σπατάλης και από μόνες τους έχουν ενστερνιστεί μια υπεύθυνη στάση. Υπάρχουν μάλιστα παραδείγματα εταιρειών εστίασης που χρόνια τώρα αξιοποιούν τη μόνιμη συνεργασία με το «Μπορούμε» ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Σε κάθε περίπτωση, το σύνθημά μας για τους γάμους εδώ και χρόνια είναι: «Ξεκίνα τον έγγαμο βίο με μια πράξη αγάπης!».
Φωτογραφία Asiya Kiev/Unsplash
Πώς αξιοποιείτε το φαγητό που περισσεύει από μια κοινωνική εκδήλωση;
Όπως κάθε δωρεά τροφίμων: Καταγράφουμε τα διαθέσιμα τρόφιμα, την τοποθεσία, την ώρα παραλαβής και έπειτα βρίσκουμε τον πιο κατάλληλο κοινωφελή φορέα, ο οποίος θα αναλάβει να παραλάβει τη δωρεά υπό τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο δωρητής, ώστε να την προσφέρει άμεσα στους ωφελούμενούς του.
Έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά του κόσμου όσον αφορά τη σπατάλη φαγητού; Πώς την έχει επηρεάσει η πανδημία;
Η απάντηση είναι σαφής: Ναι, έχουμε παρατηρήσει μεγάλες αλλαγές αλλά, δυστυχώς, έχουμε πλήρη επίγνωση του πόσο μακριά είμαστε ακόμη από μία πραγματικά ριζική αλλαγή στις κοινωνικές νόρμες συμπεριφοράς ως προς τη σπατάλη τροφίμων. Ιδανικά, στο μέλλον, από τη μία θα είναι αδιανόητο για μια εταιρεία τροφίμων και εστίασης να μην έχει λάβει κάθε δυνατό μέτρο μείωσης της σπατάλης και από την άλλη οι πολίτες/καταναλωτές θα έχουν τόσο υψηλή ευαισθησία, που η σπατάλη τροφίμων θα θεωρείται απαράδεκτη. Όσο για την επίδραση της πανδημίας, καταρχάς, με την ακύρωση όλων των ιδιωτικών και εταιρικών εκδηλώσεων, υπήρξε ραγδαία πτώση στις δωρεές τροφίμων από εταιρείες εστίασης, χώρους εκδηλώσεων κ.λπ. Από φέτος το καλοκαίρι, αρκετοί φίλοι του «Μπορούμε» μας συγκίνησαν πάλι, προσφέροντας από τις γαμήλιες εκδηλώσεις τους ό,τι ήταν εφικτό να σωθεί και να προσφερθεί σε κοινωφελείς φορείς.
5 tips για μια food waste-free κοινωνική εκδήλωση
• Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε τον ακριβή αριθμό των καλεσμένων που θα δώσουν το «παρών» στο γεύμα, ρωτήστε τους όμως και για τις διατροφικές συνήθειές τους: Αν, για παράδειγμα, υπάρχει υψηλό ποσοστό χορτοφάγων ανάμεσά τους, επενδύστε σε περισσότερα πιάτα χωρίς κρέας.
• Περιορίστε την ποικιλία των φαγητών: Ιδιαίτερα αν σερβίρετε σε μπουφέ, καλύτερα να έχετε λιγότερες και πιο gourmet επιλογές, τόσο αλμυρές όσο και γλυκές, παρά περισσότερες και πιο low cost, γιατί στη δεύτερη περίπτωση συνήθως περισσεύουν μεγάλες ποσότητες.
• Τι θα λέγατε για ένα πλατό; Για μια πρωινή δεξίωση μετά τον γάμο ή τη βάπτιση, αντί για πλήρες γεύμα, μπορείτε να σερβίρετε στους καλεσμένους σας premium επιλογές σε τυριά και αλλαντικά ή άλλα ορεκτικά ιδανικά για τσιμπολόγημα. Με το κατάλληλο styling, θα δείχνουν και πιο εντυπωσιακά στις φωτογραφίες.
• Επενδύστε σε ένα food truck: Μία ακόμα τέλεια λύση, ιδιαίτερα για casual parties μετά τον γάμο ή τη βάπτιση, όχι μόνο για το καλοκαίρι αλλά για όλες τις εποχές του χρόνου, αρκεί οι καλεσμένοι να έχουν στη διάθεσή τους κουβέρτες και υπαίθριες σόμπες.
• Re-use, η λέξη-κλειδί σε έναν destination wedding: Αν η κοινωνική εκδήλωση περιλαμβάνει πάνω από ένα γεύμα, συζητήστε με την υπηρεσία catering τη δυνατότητα να διαμορφωθεί το μενού της επόμενης ημέρας πάνω στα περισσεύματα της προηγούμενης, λόγου χάρη, να χρησιμοποιήσουν το ψητό κοτόπουλο του σαββατιάτικου δείπνου για να γεμίσουν πιτάκια που θα σερβίρουν στο κυριακάτικο brunch.
Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που
κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Must Read:
8+1 λόγοι να εμπιστευθείς με κλειστά τα μάτια την Pietris Catering για τη δεξίωση του γάμου σου
The Cakers: Οι κορυφαίες τάσεις στα wedding cakes του 2021!
Most Popular:
Διαβάστε το editorial της Μυρτώς Κάζη για το νέο τεύχος του Yes I Do
Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!