Τι συμβαίνει όταν 2 Ιταλίδες (και όχι από την Κυψέλη…) αλλά από την Ιταλία, η μια από τη Ρώμη και η έτερη από το Μιλάνο εγκαθίστανται για 2 χρόνια στην Ελλάδα και η μια οργανώνει το γάμο της στην Ελλάδα αλλά σύμφωνα με την ιταλική παράδοση και τα ιταλικά έθιμα; Σε τι “διαφέρουν” οι ελληνικοί από τους ιταλικούς γάμους; Ας δούμε λοιπόν η Letizia και η Giovanna τι έχουν να μας πουν!
Είμαστε η Letizia και η Giovanna, μία Ρωμαία και μία Μιλανέζα που “μεταφερθήκαμε” στην Αθήνα εδώ και 2 χρόνια περίπου. Σε αυτά τα χρόνια ζωής στην Αθήνα, εκτιμήσαμε την ελληνική κουλτούρα και το στυλ ζωής , τα οποία έχουν πολλά κοινά με το δικό μας τρόπο ζωής και όπως λένε οι Έλληνες «una faccia una razza ».Για να μοιραστούμε με τους ιταλους συμπατριώτες μας , τις μικρές και μεγάλες ανακαλύψεις μας αυτής της πόλης δημιουργήσαμε ένα Blog τουρισμού το www.ateniesipercaso.com . Σε αυτό παρουσιάζουμε μαγαζιά, εστιατόρια, μπαρ,μπουτίκ Ξενοδοχεία με επιλογές σύμφωνα με το ιταλικό γούστο μας και υποστηρίζουμε events , πρωτοβουλίες και πράγματα που αντικατοπτρίζουν το δικό μας τρόπο ζωής και την ιταλικότητά μας στο κόσμο.
Οι Έλληνες , όπως και εμείς , είναι συναφείς στην οικογένεια και στις παραδόσεις και μας θυμίζουν πολύ την κουλτούρα της Νότιας Ιταλίας ,όπου οι παραδόσεις είναι ιερό καθήκον και τα σημαντικά γεγονότα γιορτάζονται με μεγαλοπρέπεια κ και με την συμμετοχή όλων σε χορούς και τραγούδια. Η Giovanna παντρεύτηκε πριν από μερικές βδομάδες στην Ύδρα, όπου βρέθηκε να οργανώνει μόνη της το όνειρό της να παντρευτεί σε ένα ελληνικό νησί, θέλοντας η Ελλάδα να είναι η βάση, το πλαίσιο του γάμου αλλά όλες οι λεπτομέρειες να είναι ιταλικές!
Ποιες είναι λοιπόν εκείνες οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά σε έναν ιταλικό γάμο;
Δείπνο gourmet σερβιρισμένο με αυστηρότητα και ακρίβεια
Αυτό που έχουμε παρατηρήσει ζώντας στην Ελλάδα, εδώ και μερικά χρόνια είναι η συνδρομή όλων στο γάμο και η μεγάλη σημασία που δίνουν οι Έλληνες στο γάμο, θεωρώντας τον ως γιορτή με χορό και τραγούδια. Για εμάς τους Ιταλούς ο γάμος είναι μία ευκαιρία για γιορτή, στην οποία το γεύμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να σερβίρεται στο τραπέζι από ικανούς σερβιτόρους και όχι σε μπουφέ. Αυτό που αγαπούν οι Ιταλοί ,να κοινωνικοποιούνται στο τραπέζι είναι μία καλή ευκαιρία για ψυχαγωγία και γνωριμία με καινούρια άτομα δοκιμάζοντας τις γεύσεις της νόστιμης κουζίνας. Ο καθορισμός του μενού απαιτεί χρόνο και υπομονή… μήπως είναι καλύτερα να το κάνουμε όπως οι Έλληνες ..;
Αποφύγετε να ντυθείτε σαν μπομπονιέρα!!
Το νυφικό έχει θεμελιώδη σημασία και πρέπει να είναι κατάλληλο για την περίσταση και να μην είναι πομπώδες, χωρίς πολύ δαντέλα, μουσελίνα (chiffon) και κοσμήματα , όλα αποδεκτά αρκεί να μην μοιάζει σαν τις μπομπονιέρες του γάμου. Αν είναι οργανωμένος σε εκκλησία , το νυφικό δεν πρέπει να είναι πολύ εξώπλατο . Το πέπλο είναι καλύτερα να έχει δοθεί από τη μητέρα ή τη γιαγιά στη νύφη και να μην έχει αγοραστεί καινούριο , γιατί έτσι χάνει την ιδιαιτερότητά του.
Παράνυμφοι ντυμένοι παστέλ αποχρώσεις
Η νύφη παντρεύεται συνοδευόμενη από τα παρανυφάκια , συχνά τα πιο μικρά παιδιά της οικογένειας ή κοντινών φίλων, ντυμένα σε χρωματισμό παστέλ ( δεν είναι απαραίτητο να είναι όλα ίδια ) και με ένα μικρό στεφάνι στο κεφάλι. Η επιλογή των ρούχων των παράνυφων είναι με γούστο και σύμφωνα με το ρουχισμό του γάμου, πάντα σε συμφωνία με τη νύφη και το δικό της στυλ.
Νυφικό μπουκέτο, προσοχή στην επιλογή λουλουδιών!
Το μπουκέτο δωρίζεται από τον γαμπρό και παραδίδεται στη νύφη από κοντινό του φίλο. Σύμφωνα με την παράδοση το μπουκέτο είναι η τελευταία προσφορά, δώρο του γαμπρού προς την νύφη ως αρραβωνιαστικός. Ο γαμπρός οφείλει να το παραλάβει και να το παραδώσει στο σπίτι της νύφης ,το πρωί του γάμου. Στην πραγματικότητα η νύφη πρέπει να το επιλέξει, ώστε να είναι εναρμονισμένο, να ταιριάζει με το νυφικό της. Η πραγματική ικανότητα είναι να ξέρει να επιλέξει με ένστικτο και πάθος συνδυάζοντας ακριβώς τα χρώματα με την απλότητα των λουλουδιών χωρίς να είναι κακόγουστα και κραυγαλέα και ακατάλληλα για την περίσταση. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, προσοχή στην επιλογή των λουλουδιών, ένα μπουκέτο με λεβάντα μπορεί να ελκύσει μέλισσες και σφήγκες, απρόσκλητες στο γάμο..!
Η παράδοση των δαχτυλιδιών
Η παράδοση επιτάσσει τα δαχτυλίδια να αγοράζονται από τον γαμπρό και ο κουμπάρος από την μεριά του γαμπρού να τα παραδώσει κατά τη διάρκεια της τελετής. Μέσα είναι χαραγμένα τα ονόματα των μελλόνυμφων και η ημερομηνία του γάμου ενώ δίνονται πάνω σε ένα μαξιλάρι, το οποίο είναι από το ίδιο ύφασμα και ίδιου χρώματος με το νυφικό . Αν όμως η νύφη συνοδεύεται από παρανυφάκια , τα δαχτυλίδια πρέπει να παραδοθούν από αυτά.
Τα πέταγμα του ρυζιού
Έξω από την εκκλησία γίνεται το πέταγμα του ρυζιού στους νιόπαντρους , μόλις αυτοί βγουν από μέσα ως σύμβολο αφθονίας και ευημερίας και σε μερικές περιπτώσεις προτιμάται το πέταγμα ροδοπέταλων, κομφετί ή άλλων επινοήσεων αλλά το ρύζι είναι ρύζι! Προσοχή όμως μην χτυπήσετε κάποιον..
Γαμήλια τούρτα: αποφύγετε τους πολλούς ορόφους!
Η πολυώροφη γαμήλια τούρτα ως ιδέα είναι ξεπερασμένη. Σύμφωνα με την παράδοσή μας είναι σημαντικό να κοπεί από τους νεόνυμφους κρατώντας μαζί το μαχαίρι και στη συνέχεια σερβίρεται από τους σερβιτόρους. Δεν χρειάζεται να είναι πομπώδης και επιδεικτική αλλά πρέπει να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα του ζευγαριού. Ακόμα και ένα απλό μιλφέιγ μπορεί να είναι κατάλληλο ακόμα και για ένα γάμο σε νησί. Στους Ιταλούςαρ έσει πολύ η κρέμα ζαχαροπλαστικής και μας αρέσει να την συνδυάζουμε με το παγωτό. Συνεπώς, ειδικά για την γαμήλια τούρτα, θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και νόστιμη!
Μπομπονιέρες συναφείς με τον τόπο
Οι παραδοσιακές μπομπονιέρες είναι πάντα ευπρόσδεκτες αλλά για να μην είναι απλώς μία κλασική ανάμνηση της τελετής είναι σημαντικό να επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη τον τόπο που γίνεται ο γάμος. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, θα ήταν μια ωραία ιδέα να προσφέρετε 1 μπουκαλάκι με ούζο ή μαστίχα εξατομικευμένα, με μια ετικέτα ίδια με την πρόσκληση ή με κάτι χαρακτηριστικό του γάμου. Τα κουφέτα, πέρα από τις μπομπονιέρες, μπορεί να είναι απλωμένα ή σε ένα μπολ στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της γιορτής και όποιος θέλει να παίρνει.
Πρωτότυπο προσκλητήριο αλλά όχι εξεζητημένο
Η πρόσκληση είναι η απεικόνιση του γάμου σας και πρέπει να επιλεχτεί με φροντίδα και προσοχή, μακριά από έντονα και επιδεικτικά γραφικά. Ο,τι επιλέξετε για την πρόσκληση , ίσως χρειαστεί και σε άλλες εκτυπώσεις για το γάμο, όπως παραδείγματος χάριν, για τις ετικέτες στις μπομπονιέρες με μπουκάλια, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα. Συνηθίζεται να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ της «συμμετοχής» στην τελετή και «πρόσκλησης» εν συνεχεία στο πάρτυ. Η πρόσκληση για συμμετοχή μόνο στη τελετή μπορεί να σταλθεί το πολύ 2 εβδομάδες πριν το γάμο ενώ αυτή της συμμετοχής και στο γαμήλιο πάρτι 1,5 μήνα πριν!! Αν βέβαια οι μελλόνυμφοι ζούνε στα πατρικά τους τότε οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να στείλουν τα προσκλητήρια και όχι το ζευγάρι!
Yes I do info!
Mια μικρή συμβουλή σε όλους τους ξένους που πρόκειται να παντρευτούν στην Ελλάδα.. Προτού ξεκινήσετε τις προετοιμασίες να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλά έγγραφα με πιστοποιητικά που πρέπει να μεταφραστούν και να κατατεθούν στο δημαρχείο , κάτι που χρειάζεται αρκετο χρόνο. Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στο Blog μας και ό,τι χρειαστείτε στο www.ateniesipercaso.com .Έχουμε ήδη εμπειρία από Ιταλικό γάμο οργανωμένο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ύδρα, οπότε μην διστάσετε!