Έθιμα βαθιά ριζωμένα στον χρόνο, που επιβιώνουν –καθόλου τυχαία– μέχρι σήμερα, «παντρεύονται» με τη φρέσκια και μοντέρνα αισθητική των σύγχρονων μελλονύμφων. Ταξιδεύουμε στη Μονεμβασιά και ανακαλύπτουμε τα 10 πιο δημοφιλή γαμήλια έθιμα!
1. Κάστρο Σε μία από τις ελάχιστες κατοικήσιμες καστροπολιτείες των Βαλκανίων, ανάμεσα στα ενετικά αρχοντικά και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, ο πολιτικός γάμος κάθε άλλο παρά συμβατικός είναι. Σε συνεννόηση με τον Δήμο, η τελετή μπορεί να πραγματοποιηθεί όπου την ονειρεύεστε!
2. Το μυστήριο Ξεχωρίσαμε την επιβλητική και γυμνή από τοιχογραφίες εκκλησία Ελκομένου Χριστού, την Παναγία Μυρτιδιώτισσα, γνωστή για το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, αλλά και την Αγία Σοφία, μία από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες, που μοιάζει σμιλεμένη στο χείλος του γκρεμού! Τα αμέτρητα ξωκλήσια είναι μαγευτικά, ατμοσφαιρικά, αλλά και δυσπρόσιτα.
3. Σαΐτια Πιτάκια από πολύ λεπτό χειροποίητο φύλλο, το οποίο τηγανίζεται μέχρι να γίνει λαχταριστά τραγανό και γεμίζεται με τυρί και διάφορα μυρωδικά. Σερβίρετε σε ψάθινο καλάθι μαζί με ποικιλίες ψωμιού.
4. Γαμοκουλούρα Ψωμί αριστοτεχνικά στολισμένο με σύμβολα ευγονίας, όπως το σταφύλι και το ρόδι. Σύμφωνα με το έθιμο, τo ζευγάρι κόβει τη γαμοκουλούρα σε τέσσερα κομμάτια, τα οποία έπειτα σκορπίζει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
5. Ραφιόλια Γλυκά πιτάκια με χειροποίητο φύλλο, τριμμένο αμύγδαλο, λικέρ μαστίχας και ανθόνερο! Κάθε μπουκιά και ένα γλυκό γαστρονομικό ταξίδι… Ιδανικά για το κέρασμα μετά το μυστήριο!
6. Γκόγκλιες Χειροποίητα ζυμαρικά με χαρακτηριστικό σχήμα. Αιχμαλωτίστε τα σε βαζάκια, δέστε με σπάγκο τη δική σας αγαπημένη προτεινόμενη συνταγή και δημιουργήστε μια τέλεια εναλλακτική λύση για wedding favors!
7. Σαμουσάδες Σιροπιαστά γλυκίσματα από χειροποίητο φύλλο, με γέμιση από ξηρούς καρπούς και αρωματισμένα με κανέλα και γαρίφαλο! Τηγανίζονται μέχρι να γίνουν πολύ τραγανά και έπειτα σιροπιάζονται με μέλι! Συνδυάστε τα με παγωτό και προσφέρετέ τα σαν επιδόρπιο.
8. Σύγκλινο Παστό χοιρινό κρέας που καπνίζεται σε ξύλο ελιάς και έπειτα βράζει σε κρασί, μπαχάρι, δάφνη και φλούδες πορτοκαλιού. Ιδανικό starter για τα τραπέζια των καλεσμένων, συνοδευόμενο από ποικιλία τυριών.
9. Malvasia Το «νέκταρ» που απολάμβαναν οι ευγενείς του Μεσαίωνα, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης σήμερα, δε γίνεται να λείπει από το γαμήλιο τραπέζι! Οίνος γλυκύς λιαστός, με έντονο, πολυσύνθετο άρωμα και απολαυστική επίγευση μακράς διάρκειας, η Malvasia συνοδεύει άψογατους σαμουσάδες ή προσφέρεται ξεχωριστά, σαν απεριτίφ!
10. Γαμήλιο πάρτι Η μουσική στη διαπασών αποκλείεται για λόγους συντήρησης στο κάστρο, κι έτσι το πάρτι μεταφέρεται είτε στις ονειρεμένες παραλίες με θέα το Μυρτώο Πέλαγος είτε σε ένα από τα πλούσια αρχοντικά της περιοχής!
Γεύση: Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, μέλι από ρείκι, μελόκρασο
Μυρωδιά: Βότανα και αγριολούλουδα
Σκηνικό: Μεσαιωνικά τείχη, βυζαντινές εκκλησίες, αψίδες, λιθόστρωτα δρομάκια, απέραντο γαλάζιο…
Feeling: Ρομάντζο ιπποτικού μυθιστορήματος
Yes I Do Tip: Ο χώρος έχει το δικό του dress code! Τα πέτρινα σοκάκια δεν ευνοούν τα high heels!
Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης…