Το προσκλητήριο είναι ένα από τα πιο σημαντικά γαμήλια ενθύμια. Γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε και οι δύο. Καθίστε με ηρεμία, βρείτε ένα σχέδιο που σας ταιριάζει, σκεφτείτε ένα κείμενο που σας εκφράζει. Και φροντίστε να μη μοιάζει με κανένα από τα παρακάτω!
1. «Back to the 90s». Τότε που γράφαμε στα σχολικά λευκώματα: «Ο έρωτας είναι ένα αγοράκι, με τόξο στο χεράκι και σημάδεψε εμένα που αγάπησα εσένα!», και άλλα αντίστοιχα ποιηματάκια. Πολύ χαριτωμένα για εκείνο το πλαίσιο, εντελώς ακατάλληλα για προσκλητήριο γάμου εν έτει 2017.
2. «Royal». Γιατί μάλλον από εκεί προέκυψε η συνήθεια να προσκαλούμε οικογενειακώς. «Οι γονείς μας κι εμείς θα χαρούμε πολύ…» Η βασιλεία όμως έχει καταργηθεί. Ας καταργηθούν και τα κατάλοιπά της.
3. Το «αυτοκρατορικό χρυσόβουλο». Υπήρξε μια εποχή που κυκλοφορούσαν προσκλητήρια σε μέγεθος σουπλά. Κάτι τεράστιοι φάκελοι που δεν χωρούσαν πουθενά και δεν χρησίμευαν πουθενά. Think green. Ο πλανήτης και η εποχή δεν αντέχουν τέτοιες σπατάλες.
4. «Αστερίξ & Οβελίξ εναντίον Καίσαρα». Εδώ χρειάζεται προσοχή. Αν το μελλόνυμφο ζευγάρι απευθυνθεί σε έναν σκιτσογράφο που ειδικεύεται σε αυτό, και φτιάξει δύο πετυχημένες καρικατούρες και τις τοποθετήσει σε ένα ευφάνταστο σενάριο, τότε το προσκλητήριο είναι από αυτά που θα στολίζουν πολλά ψυγεία για πολλά χρόνια. Αν όμως δεν τον βρουν, τότε μιλάμε για μια kich απομίμηση.
5. Η «δοκιμασία». Για να διαβάσεις το προσκλητήριο πρέπει να ανοίξεις ένα μπουκάλι με φελλό χωρίς να σπάσει, να αφαιρέσεις με προσοχή τον πάπυρο χωρίς να σου πέσουν η χρυσόσκονη ή τα κοχύλια που εμπερικλείονται, και να λύσεις ένα σταυρόλεξο ή μια ακροστιχίδα για να διαβάσεις το κείμενο της πρόσκλησης. Ωραία είναι τα παιχνίδια. Απλώς δεν αρέσουν σε όλους. Μην παίζετε με την υπομονή των προσκεκλημένων σας!
6. Το «κερασάκι στην τούρτα». Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα που έχει αναδείξει πολλούς λογοτέχνες και δύο νομπελίστες. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε αποσπάσματα του έργου τους εν είδη τσιτάτου προς εντυπωσιασμό. Ειδικά όταν ο στίχος που επιλέγεται δεν συνάδει με την αισθητική του γάμου και του ζευγαριού. Για τους καλοθελητές είναι μια καλή αφορμή για σχόλια. Για τους αείμνηστους ποιητές, ιεροσυλία.
7. Ο «φιόγκος». Επικράτησε για μια ολόκληρη δεκαετία, από το 2000 περίπου και μετά. Από το προσκλητήριο φαινόταν μόνο ο φιόγκος. Τεράστιος και επιβλητικός, από καλής ποιότητας ακριβή κορδέλα, σιδερωμένη και να «στέκεται». Ανήκει πλέον στο παρελθόν. Μαζί με όλη την υπερβολή της ένδοξης εκείνης εποχής.
8. Νουβέλα.«Πρωτοαντικρίσαμε ο ένας τον άλλο ένα ηλιόλουστο πρωινό του Απρίλη. Νιώσαμε κι οι δύο από την πρώτη κιόλας στιγμή πως είμαστε πλασμένοι ο ένας για τον άλλο…» Ένας από τους δύο μελλόνυμφους ήθελε να γίνει συγγραφέας. Τα ανεκπλήρωτα όνειρα είναι απολύτως σεβαστά. Όταν όμως διατυπώνονται πάνω σε προσκλητήρια γάμου που ξεκινούν κάπως έτσι και μπορεί να γεμίσουν παραπάνω από δύο σελίδες, τότε καταντούν γραφικά.
Διαβάστε αυτό και πολλά άλλα άρθρα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Photo credits: Γιώργος Μπουζάκης
Διαβάστε επίσης…