Καβγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι και τα πεθερικά. Αγωνία –για τα χρονοδιαγράμματα, το budget και τις ανατροπές της τελευταίας στιγμής– που μπορεί να κλιμακωθεί ακόμα και σε κρίσεις πανικού. Ο γάμος μας μπορεί να γίνει η ομορφότερη ανάμνηση της ζωής μας, όχι όμως απαραίτητα και η προετοιμασία του, καθώς, μέχρι τη μεγάλη μέρα, ίσως κληθούμε να τρέξουμε έναν ψυχολογικό μαραθώνιο.

Από τη Γεωργία Καρκάνη

Γι’ αυτό, στο εξωτερικό, γεννήθηκε ένα νέο είδος συμβουλευτικής υποστήριξης που απευθύνεται αποκλειστικά σε μελλόνυμφους: Η wedding therapy υπόσχεται να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε όλους τους στρεσογόνους παράγοντες που συνδέονται με την προετοιμασία του σημαντικότερου event της ζωής μας. Ίσως, μάλιστα, είναι περισσότερο πολύτιμη από ποτέ στην απόλυτα απρόβλεπτη εποχή του κορωνοϊού. «Παρακολουθώντας τους φίλους, τους συγγενείς, και τελικά τον ίδιο μου τον εαυτό, παρατήρησα τις μοναδικές οικογενειακές δυναμικές και το στρες που αναπτύσσονται κατά τη διοργάνωση ενός γάμου» σχολιάζει σήμερα η Landis Bejar, που, ιδρύοντας το 2018 την εξειδικευμένη εταιρεία Aisle Talk, πάτησε στη σχετικά αχαρτογράφητη περιοχή της wedding therapy.

Η ιδέα προέκυψε από ένα αστείο: όταν η πεθερά τής Landis έκανε ένα αρνητικό σχόλιο στην κόρη της, δηλαδή στη νύφη της θεραπεύτριας, σχετικά με τα φορέματα που δοκίμαζε για τον γάμο, ξέσπασε καβγάς ανάμεσα σε μητέρα και κόρη, και χρειάστηκε να παρέμβει η Landis για να τις οδηγήσει στη συμφιλίωση. «Τότε, η πεθερά μου αστειεύτηκε ότι έπρεπε να σκεφτώ σοβαρά να ασχοληθώ με τη συμβουλευτική γάμου» θυμάται.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JASMINE CARTER (PEXELS)

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα είναι η προγαμιαία συμβουλευτική και η οικογενειακή θεραπεία, και πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τις συνεδρίες της από οποιαδήποτε άλλη «συμβατική» συνεδρία. «Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αναζητήσει βοήθεια για το στρες που του προκαλεί η διοργάνωση του γάμου του, αλλά το περιεχόμενο της συνεδρίας μας να περιλαμβάνει, τελικά, σύγχρονες και παλαιότερες οικογενειακές δυναμικές, παλιά τραύματα, τρόπους διαχείρισης του άγχους». Η ειδικός καταπιάνεται όμως και με πιο εξειδικευμένα προβλήματα, όπως η τάση των πεθερικών να αναμειγνύονται σε κάθε λεπτομέρεια της διοργάνωσης ενός γάμου. Σε κάθε περίπτωση, «στόχος μου είναι να συνδράμω έτσι ώστε τα ζευγάρια να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να ζήσουν μια πιο πλούσια και πιο αυθεντική ζωή πέραν της συνεδρίας μας» καταλήγει.

Μία από τις ασθενείς της, η 30χρονη Shira Notrika από το Λονδίνο, είναι μια ασκούμενη δικηγόρος που, φαινομενικά, οργάνωσε τον πιο ατμοσφαιρικό γάμο: έναν υπόγειο χορό σε κρύπτη του 18ου αιώνα, κοντά στον Πύργο του Λονδίνου. Στην πραγματικότητα, καθώς πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας κι έχει να αντιμετωπίσει και μια ιδιαίτερα παρεμβατική αδερφή, η προετοιμασία του event της προκάλεσε τόσο στρες, που, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, έχασε κυριολεκτικά τον ύπνο της.

Έφτασε στο σημείο να μετανιώσει που είχε αποφασίσει να παντρευτεί «αντί απλά να κλεφτώ με τον αγαπημένο μου», αλλά βρήκε μια σανίδα σωτηρίας στις συμβουλευτικές υπηρεσίες της a. Για παράδειγμα, με την καθοδήγηση της Bejar, έμαθε πώς να μην αφήνει να την αναστατώνουν οι συμπεριφορές της αδερφής της, που στο παρελθόν τη στρέσαραν.

Υπάρχουν ωστόσο και λιγότερο προφανή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τον σχεδιασμό ενός γάμου. Η Allison Moir-Smith, μια Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια που ασχολείται με την προγαμιαία συμβουλευτική ήδη από το 2002, φέρνει ως παράδειγμα το είδος πένθους που βιώνουν κάποιοι γονείς μελλονύμφων. «Πέρυσι δουλέψαμε με μια νύφη, που, μετά τον αρραβώνα της, η μητέρα της βυθίστηκε σε σοβαρή κατάθλιψη, σαν να πενθούσε την απώλεια της κόρης της».

Ακόμα και αν δεν έχει έρθει στην Ελλάδα η ειδικότητα του wedding therapist, αν η προετοιμασία του γάμου μας επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργικότητά μας, ένας καλός ψυχοθεραπευτής θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την κατάσταση. Για αρχή, αν αισθανόμαστε ότι αυτή η περίοδος «δεν είναι η πιο ευτυχισμένη, η πιο χαρούμενη της ζωής μας όπως θέλουν τα κλισέ» –κατά την ψυχολόγο Jocelyn Charnas, η οποία επίσης προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μελλόνυμφους–, μπορούμε να είμαστε πλέον σίγουροι ότι δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς.

Cover photo: @freepic.diller (Freepik)

RELATED POSTS