Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε τον έλεγχο της γονιμότητάς μας στα χέρια μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, τόσο για τη γυναίκα όσο για τον άνδρα, με τους οποίους αποδεδειγμένα μπορεί να ενισχυθεί και να οδηγηθεί το ζευγάρι στην πιο ευτυχισμένη του στιγμή, στην απόκτηση του παιδιού του. Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης, γυναικολόγος αναπαραγωγής – μαιευτήρας, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF, επισημαίνει 8 alerting σημάδια για τη γονιμότητα που πρέπει να προσέχουμε ενώ στη συνέχεια καταρρίπτει 6 μύθους γύρω από αυτή.
Κάθε γυναίκα, μπορεί να παρατηρεί το σώμα της και να μάθει να αναγνωρίζει κάποια σημάδια που ”χτυπάνε το καμπανάκι”. Ακολουθούν 8 alert σημάδια που αφορούν τη γονιμότητα και συγχρόνως την επηρεάζουν:
1. Ο ασταθής κύκλος. Δηλαδή αν η περίοδος έρχεται μετά τις 35 μέρες ή, αντίθετα, συχνότερα από το συνηθισμένο.
2. Αν το θετικό τεστ εγκυμοσύνης δεν έρθει ακόμα και μετά από 1 έτος στοχευμένης προσπάθειας (αφορά γυναίκες έως 35 ετών).
3. Το ιατρικό ιστορικό που χρειάζεται παρακολούθηση: σαλπιγγίτιδα, κύστες, πολύποδες, πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση.
4. Μια φαρμακευτική αγωγή η οποία επηρεάζει τη γονιμότητα.
5. Έντονος πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, ειδικά κατά την περίοδο ή τις επαφές.
6. Πολύ χαμηλός ή πολύ υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI).
7. Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.
8. Ακμή ή έντονη ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.
Αν όντως διαπιστώσετε κάποιο από αυτά τα 8 σημάδια, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσετε τη βοήθεια του ειδικού γυναικολόγου αναπαραγωγής. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει σωστά και θα σας προτείνει το κατάλληλο πλάνο για εσάς προσωπικά!
Συνήθως, όμως τα ζευγάρια καθυστερούν ή αποφεύγουν να απευθυνθούν στον ειδικό γιατρό γιατί επηρεάζονται από κάποιους μύθους για τη γονιμότητα, όπως για παράδειγμα:
Μύθος #1
Η υπογονιμότητα αφορά μόνο τις γυναίκες
Αλήθεια : Η υπογονιμότητα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αφορά εξίσου και τους άνδρες.
Μύθος #2
Εάν αντιμετωπίζω υπογονιμότητα δεν θα μπορέσω να μείνω έγκυος ποτέ
Αλήθεια: Η υπογονιμότητα και οι παράγοντές της απαιτούν λεπτομερή διερεύνηση, εξατομικευμένη θεραπεία και διαρκή παρακολούθηση. Οι θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να δώσουν τη λύση και να βοηθήσουν τα ζευγάρια στην απόκτηση του μωρού τους πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
Μύθος #3
Η υπογονιμότητα αφορά μόνο γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας
Αλήθεια: Η υπογονιμότητα δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες υπογονιμότητας, οι οποίοι εάν διερευνηθούν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Κάθε γυναίκα και κάθε άνδρας έχουν ένα μοναδικό αποτύπωμα γονιμότητας και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Το μόνο δεδομένο που ισχύει είναι πως μεγαλώνοντας η γυναίκα, μειώνεται η γονιμότητά της, χωρίς αυτό να σημαίνει αυτόματα υπογονιμότητα. Συμβουλευτείτε τον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής, ο οποίος μπορεί να σας κατευθύνει κατάλληλα σε κάθε σας βήμα.
Μύθος #4
Στην υπογονιμότητα η εξωσωματική είναι μονόδρομος
Αλήθεια: Σε πολλές περιπτώσεις η υπογονιμότητα αντιμετωπίζεται χωρίς την εφαρμογή κάποιας θεραπείας εξωσωματικής. Χρειάζεται σωστή διάγνωση των παραγόντων που προκαλούν υπογονιμότητα και η σωστή αντιμετώπισή τους (π.χ. κατάλληλο περιβάλλον της μήτρας, διαβατότητα σαλπίγγων, κ.ά.)
Μύθος #5
Η εξωσωματική είναι κάτι δύσκολο και επικίνδυνο, που δεν πετυχαίνει με τη πρώτη προσπάθεια
Αλήθεια: Η εξωσωματική δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία και σίγουρα δεν πρόκειται για μια επικίνδυνη θεραπεία. Η εξωσωματική ολοκληρώνεται με 4 βασικά βήματα και σε διάστημα 2-3 εβδομάδων: διέγερση των ωοθηκών, ωοληψία, γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά. Τα απαραίτητα φάρμακα της θεραπείας (ορμόνες) βοηθούν τον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής να ενισχύσει τη γονιμότητα της γυναίκας, να μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει την εξέλιξη της θεραπείας και να έχει το καλύτερο δυνατό ποσοστό επιτυχίας. Αναφορικά με το μύθο πως η πρώτη προσπάθεια δεν πετυχαίνει, να τονιστεί πως υπάρχουν πολλά ζευγάρια τα οποία τα έχουν καταφέρει με την πρώτη τους προσπάθεια.
Μύθος #6
Αφού έμεινα εύκολα έγκυος την πρώτη φορά, το ίδιο θα συμβεί και τώρα που προσπαθώ για το δεύτερο παιδάκι μου
Αλήθεια: Αυτό δεν μπορούμε να πούμε πως είναι κανόνας. Ένα σημαντικό ποσοστό ζευγαριών έρχονται αντιμέτωπα με την δευτεροπαθή υπογονιμότητα. Κι ενώ το πρώτο μωράκι ήρθε εύκολα, δυσκολεύονται με το δεύτερο. Τι μπορεί να φταίει; Μπορεί να επηρεάζει η ηλικία της μαμάς, να υπάρχουν πολυκυστικές ωοθήκες, κάποια φαρμακευτική αγωγή που να επηρεάζει τη γονιμότητα ή να οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε τα σημάδια και μην διστάζετε να ζητήσετε τη συμβουλή του ειδικού γυναικολόγου αναπαραγωγής.
Άν έχετε ακούσει κι εσείς αυτούς τους μύθους ή έχετε παραπάνω ανησυχίες, είναι καλύτερο να συζητήσετε με τον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής για να μην έχετε λανθασμένες εντυπώσεις που ενδεχομένως προκαλούν περιττό άγχος.
Yes I Do Fact: Εάν κάθε γυναίκα είναι ενημερωμένη γύρω από το θέμα της γονιμότητας, θα μπορεί να πάρει τις σωστές αποφάσεις για την ίδια, το σύντροφο και την προσπάθειά της!
Must Read:
Γέννημα IVF | 12 tips για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας
Γέννημα IVF | Γιατί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν πρέπει να είναι ταμπού για τα νέα ζευγάρια;
Most Popular:
Διαβάστε το editorial της Μυρτώς Κάζη για το νέο τεύχος του Yes I Do
Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!