Αν για εσάς ο γάμος συνεπάγεται και τη δημιουργία οικογένειας, τότε δεν έχετε παρά να προετοιμαστείτε ψυχολογικά και σωματικά για την ερχομό του νέου μέλους! Ο Ευριπίδης Μαντούδης, μαιευτήρας-γυναικολόγος αναπαραγωγής της κλινικής Γέννημα IVF, μας δίνει 12 πολύτιμες συμβουλές που όχι μόνο θα ενισχύσουν τη γονιμότητα του ζευγαριού, αλλά και θα προετοιμάσουν το σώμα της γυναίκας για την εγκυμοσύνη.

yes-i-do-gennima-ivf-fertility-tips_5.jpg

#1 Καταγραφή του κύκλου 

Για πολλές γυναίκες η μία έμμηνος ρύση απέχει από την επόμενη 28 ημέρες ενώ, για άλλες, περνούν 30, 35 ή και περισσότερες ημέρες. Συνήθως, όσο μεγαλύτερο το διάστημα ανάμεσά τους, τόσο πιθανότερο οι γυναίκες να έχουν δυσκολίες στην ωορρηξία.
Yes I Do Tip: Υπάρχουν δεκάδες δωρεάν apps συμβατά με Android και iOS που θα σας βοηθήσουν να καταγράψετε με ακρίβεια τον κύκλο σας.

katagrafi.png

#2 Εντοπίστε τις γόνιμες μέρες και προγραμματίστε τις ελεύθερες επαφές
Οι γόνιμες ημέρες διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Γι’ αυτό, ο πιο ακριβής τρόπος να τις υπολογίσουμε είναι το υπερηχογράφημα στον γυναικολόγο ή ένα τεστ ωορρηξίας. Συνήθως, σε γυναίκες με κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου τη 14η ημέρα.

#3 Συχνότητα ελεύθερων επαφών

Προτείνεται μέρα παρά μέρα ή και κάθε μέρα, αν αυτό δεν επιφέρει επιπλέον άγχος στο ζευγάρι. 

Yes I Do Tip: Καλό θα ήταν να προγραμματίσετε τις ελεύθερες επαφές από την 10η ημέρα του κύκλου έως και τη 16η.

#4 Λάβετε υπόψη την ηλικία σας
Μετά τα 35 η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει να μειώνεται σημαντικά. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα 25-30 ετών έχει 25% πιθανότητα να συλλάβει κάθε μήνα, σε γυναίκες άνω των 38 το ποσοστό είναι 10% ή και μικρότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί με την πάροδο του χρόνου μειώνεται το απόθεμα και η ποιότητα των ωαρίων. Συνεπώς, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε έναν γυναικολόγο αναπαραγωγής χωρίς να χάσετε πολύτιμο χρόνο.

#5 Βελτιώστε τη διατροφή σας
Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να υιοθετήσετε καλές διατροφικές συνήθειες! Δεν χρειάζονται υπερβολές, αλλά μια ισορροπημένη διατροφή που θα σας χαρίσει ενέργεια και θα βοηθήσει να αποτοξινωθείτε. Αν το χρειάζεστε, μπορείτε να απευθυνθείτε σε διατροφολόγο για να προσαρμόσει ένα πρόγραμμα διατροφής ειδικά για εσάς.

#6 Ενισχύστε τον οργανισμό σας
Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε τη λήψη κάποιου ειδικά προσαρμοσμένου συμπληρώματος διατροφής για την ενίσχυση της γονιμότητας. Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής θα σας προτείνει εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο στο δικό σας προφίλ, ωστόσο, αυτά που συχνά θεωρούνται «απαραίτητα» είναι το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη D.

#7 Ώρα για άσκηση
Η άσκηση είναι από τους καλύτερους τρόπους να ενισχύσετε τη γονιμότητα και να προετοιμαστείτε για μια επερχόμενη εγκυμοσύνη, καθώς βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ανεβάζει την ψυχολογία, βοηθά να αποβάλλουμε το άγχος και ενισχύει το μυοσκελετικό και αναπνευστικό σύστημα. Ξεκινήστε το περπάτημα, δοκιμάστε τη yoga ή το pilates που προτείνονται και για την περίοδο της εγκυμοσύνης.


#8 Αποβάλλετε το άγχος

Αυτή είναι ίσως η πιο χρήσιμη και ουσιαστική συμβουλή που θα όχι απλά θα ενισχύσει τη γονιμότητά σας, αλλά θα αλλάξει και τη ζωή σας! Το έντονο και υπερβολικό άγχος είναι πάντα κακός σύμβουλος σε κάθε μας προσπάθεια. Απασχοληθείτε με δραστηριότητες και χόμπι που απολαμβάνετε και σας χαλαρώνουν, όπως το διάβασμα ή η μαγειρική.

#9 Μειώστε το κάπνισμα και το αλκοόλ
Ούτως ή άλλως θα χρειαστεί να διακόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε τώρα είναι μια καλή αφορμή να τα μειώσετε σταδιακά.

#10 Εξετάστε τον θυροειδή σας
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η ιδανική στιγμή να ελέγξετε τη λειτουργία του θυροειδή αδένα. Η τιμή της θυροειδοτρόπου ορμόνης (TSH) επηρεάζει τη δυνατότητα σύλληψης. Αν βρεθεί υψηλή, μάλλον θα χρειαστεί να τη ρυθμίσετε για να μπορέσετε να μείνετε έγκυος.

#11 Μην παραμελείτε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο
Με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουρες ότι δεν έχει προκύψει κάτι παθολογικό που εμποδίζει την προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος, όπως κάποια κύστη στην ωοθήκη, πολύποδας μήτρας, ινομύωμα, υδροσάλπιγγα κλπ.

#12 Ελέγξτε τη γονιμότητά σας
Αν δεν έχετε θετικό αποτέλεσμα μετά από έναν χρόνο οργανωμένης προσπάθειας (6 μήνες για γυναίκες άνω των 35), τότε συστήνεται η εκτίμηση της γονιμότητας του ζευγαριού με ραντεβού στον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα για τον έλεγχο των ωοθηκών και της μήτρας, θα εκτιμήσει το απόθεμα των ωαρίων και θα σας προτείνει κάποιες επιπλέον εξετάσεις και συγκεκριμένα:

Έλεγχο των σαλπίγγων – αυτό μπορεί πλέον να γίνει εύκολα και γρήγορα στο ιατρείο με τη νέα ανώδυνη σαλπιγγογραφία με υπερηχογράφημα (υπερηχοσαλπιγγογραφία).
Ορμονικό προφίλ – εξετάσεις αίματος για τις ορμόνες των ωοθηκών.
Σπερμοδιάγραμμα με μέτρηση οξειδωτικού στρες – το σπερμοδιάγραμμα είναι η εξέταση για την εκτίμηση της γονιμότητας στους άνδρες με μέτρηση του αριθμού, της κινητικότητας και της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων. Πλέον, προτείνεται και η μέτρηση του οξειδωτικού στρες, που θεωρείται ένας «κρυφός εχθρός» για την ανδρική γονιμότητα.

Οι γαμήλιες προετοιμασίες, το άγχος και η πίεση μπορεί να σας επιβαρύνουν με επιπλέον άγχος και να αποτελέσουν εμπόδιο στα σχέδιά σας για τη δημιουργία οικογένειας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί, διαλλακτικοί και φυσικά να μη «φοβηθείτε» να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού. Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής θα εκτιμήσει το δικό σας ιδιαίτερο προφίλ και θα σας κατευθύνει σωστά, με το κατάλληλα προσαρμοσμένο πλάνο, προκειμένου να μπουν σε εφαρμογή τα σχέδιά σας όσο το δυνατόν πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Διαβάστε επίσης… 

Γέννημα IVF | Κατάψυξη ωαρίων πριν από τον γάμο: Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης απαντάει σε όλα μας τα ερωτήματα

Γέννημα IVF | Γιατί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν πρέπει να είναι ταμπού για τα νέα ζευγάρια;

Τι συμβαίνει όταν το ζευγάρι δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί; Συνέντευξη με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Ευριπίδη Μαντούδη