Ο Ευριπίδης Μαντούδης, μαιευτήρας-γυναικολόγος αναπαραγωγής της κλινικής Γέννημα IVF, απαντά σε όλες μας τις απορίες γύρω από την εξωσωματική γονιμοποίηση.
O Δρ Ευριπίδης Μαντούδης, μαιευτήρας-γυναικολόγος αναπαραγωγής.
Πότε ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο και πότε πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Όταν ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί, παρόλο που έχει ελεύθερες επαφές τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας επί έναν χρόνο, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής. Το χρονικό περιθώριο μειώνεται στους έξι μήνες, όταν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών. Ο γιατρός θα προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις προκειμένου να εκτιμήσει τη γονιμότητα. Σε καμία περίπτωση το ραντεβού στον γυναικολόγο αναπαραγωγής δε συνδέεται με την εξωσωματική. Για κάποιους, ενδέχεται η εξωσωματική γονιμοποίηση να είναι η σωστή επιλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί μονόδρομο.
Πιστεύετε ότι η ιδανικότερη περίοδος για μια εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πριν ή ύστερα από τον γάμο;
Πλέον, όλο και περισσότερα ζευγάρια ξεκινούν τις προσπάθειες πριν από τον γάμο, ενώ κάποια προτιμούν να παντρευτούν πρώτα, να απολαύσουν όλη τη διαδικασία, κι έπειτα να προσπαθήσουν. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θέλουμε η εξωσωματική να είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία για τους ασθενείς μας. Με σωστή καθοδήγηση στα ιατρικά και πρακτικά ζητήματα, με πλήρη υποστήριξη και εξυπηρέτηση, η εξωσωματική μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι φαντάζεστε και να μην διαταράξει ιδιαίτερα την καθημερινότητα του ζευγαριού.
Από τι εξαρτάται η επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Ιατρικά, οι κυριότεροι παράγοντες για την επιτυχία της εξωσωματικής είναι η ηλικία της γυναίκας, ο αριθμός των ωαρίων στην ωοληψία και η ανδρική γονιμότητα. Εξίσου μεγάλη σημασία έχουν και τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια, η ποιότητα αυτών και του δείγματος σπέρματος, η ενδομητρίωση, οι πολυκυστικές ωοθήκες και τα πιθανά χειρουργεία στα οποία έχει υποβληθεί μια γυναίκα. Φυσικά, η καλή υγεία των υποψήφιων γονέων, η σωστή διατροφή και η θετική ψυχολογία δρουν βοηθητικά.
Πόσες φορές μπορεί μια γυναίκα να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση; Υπάρχει όριο ηλικίας;
Στην κλινική Γέννημα IVF, 7 στα 10 ζευγάρια τα καταφέρνουν με την πρώτη προσπάθεια. Μολονότι η εξωσωματική είναι μια διαδικασία ασφαλής για τη μητέρα και το παιδί -εφόσον διενεργείται από εξειδικευμένους κι έμπειρους γιατρούς και εμβρυολόγους-, για εμάς, είναι σημαντικό η πρώτη προσπάθεια να είναι επιτυχής. Αυτό γιατί κάθε αποτυχία σημαίνει κόστος, ψυχολογικό και οικονομικό. Όσον αφορά το όριο ηλικίας, η νομοθεσία στην Ελλάδα ορίζει ότι μια γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ως την ηλικία των 50 ετών.
Μπορεί η δυσκολία ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει να επιφέρει κρίση στον γάμο του;
Αρχικά, η συνειδητοποίηση της διάγνωσης της υπογονιμότητας και, στη συνέχεια, οι ιατρικές διαδικασίες που την ακολουθούν ενδέχεται να επιφέρουν κρίση στη σχέση. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούμε ότι τα ζευγάρια, στην πλειονότητά τους, βγαίνουν πιο δυνατά μέσα από αυτήν την εμπειρία. Για κάθε ενδεχόμενο, η ψυχολογική υποστήριξη πρέπει να είναι διαθέσιμη, εφόσον το έχουν ανάγκη. Ασφαλώς, το ψυχολογικό φορτίο γίνεται αμέσως ελαφρύτερο όταν το ανδρόγυνο νιώθει σιγουριά, εμπιστοσύνη και ασφάλεια με τον γιατρό και την ομάδα του.
Συχνά, παρατηρείται ότι ζευγάρια που προσπαθούν επί χρόνια να αποκτήσουν ένα παιδί, μόλις σταματήσουν τις εναγώνιες προσπάθειες, τα καταφέρνουν. Πώς το εξηγείτε αυτό;
Πράγματι συμβαίνει, χωρίς αυτό να αποτελεί τον κανόνα. Στην πραγματικότητα, αποτελεί την εξαίρεση και, για κάποιες άλλες γυναίκες, αυτή η σκέψη μπορεί να είναι η παγίδα που θα τους στερήσει πολύτιμο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το άγχος είναι κακός σύμβουλος και η προσπάθεια απόκτησης παιδιού πρέπει να αντιμετωπίζεται με θετική στάση και αισιοδοξία.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι ένα δυσβάσταχτο έξοδο για τον προϋπολογισμό ενός ζευγαριού που μόλις παντρεύτηκε; Ποια είναι η πραγματικότητα;
Οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν όντως σχετικά υψηλό κόστος. Βέβαια, το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και με τη σωστή οικονομική διαχείριση όλα είναι δυνατά. Ωστόσο, η επιλογή της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν πρέπει να γίνεται μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά να λαμβάνονται υπόψη τα ποσοστά επιτυχίας, η επιστημονική γνώση και η κλινική εμπειρία του γιατρού.
Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης…
Αν ο σύντροφός σου έχει αυτά τα 7 χαρακτηριστικά, πες ανεπιφύλακτα «Yes, I Do!»
Το editorial της Μυρτώς Κάζη για το νέο, ανοιξιάτικο τεύχος του Yes I Do