Το θέμα είναι juicy και δεν είναι λίγες οι οικογένειες που οδηγήθηκαν σε εμφύλιο εξαιτίας του. Δυστυχώς το μωρό δεν μπορεί να πάρει θέση, ως εκ τούτου όλο το βάρος της απόφασης πέφτει στους γονείς. Και ενώ παλιά το δίλημμα περιοριζόταν ανάμεσα σε δύο ονόματα (των παππούδων ή των γιαγιάδων αντίστοιχα), τώρα που το εύρος των επιλογών είναι μεγαλύτερο η απόφαση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη…
«Θέλαμε να τον βγάλουμε Έκτορα αλλά μετά μας είπαν πως Έκτορες φωνάζουν τους σκύλους…». Μπορεί, αλλά πολύ πριν από αυτό, στο ίδιο όνομα άκουγε ένας γενναίος πολεμιστής που πρωταγωνίστησε σε ένα από τα μεγαλύτερα έπη της παγκόσμιας λογοτεχνίας. 1-0 Έκτορας it is.
Πώς σε λένε; Βένια / Από πού βγαίνει; / Από το Βαρβάρα-Ελένη. Γλιτώστε το παιδί σας από αυτό τον surreal διάλογο που παραπέμπει λίγο και σε γρίφο και πάρτε το απόφαση: Δεν συνδυάζονται όλα τα ονόματα.
Φαίδωνας-Αριστομένης-Νικόλαος. Ένα όνομα που σας αρέσει συν δύο παππούδες, σύνολο τρία ονόματα. Δυστυχώς δεν χωράνε όλα στον ίδιο άνθρωπο. Εκτός αν πρόκειται να πολιτογραφηθεί Ισπανός πολίτης.
Αρχιδάμεια. Θέλετε ένα «ψαγμένο» και intellectual όνομα για το παιδί σας και πέφτετε πάνω σε αυτό. Σίγουρα αποκλείεται η πιθανότητα συνωνυμίας. Όπως επίσης και το να μην έρχεται το παιδί σας κάθε μέρα με κλάματα από το σχολείο για λόγους ευνόητους. (Με κάθε σεβασμό στη μνήμη της ηρωικής αυτής προσωπικότητας της Σπάρτης.)
Μίμνερμος. Ή αλλιώς, όταν η ερώτηση «πώς σε λένε» σε αγχώνει όσο καμία άλλη. Εδώ κάνουμε σαρδάμ οι ενήλικες, πόσο μάλλον ένα παιδί.
Φραγκίσκη, Σουλτάνα κ.ο.κ. Από αυτή τη χώρα πέρασαν κατά καιρούς πολλοί κατακτητές. Είναι κομμάτι της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά δεν χρειάζεται να αναπαράγεται και στα ονόματά μας.
Βερονίκη, Κλεοπάτρα, Ερωτόκριτος, Μενέλαος. Προσοχή στα shortcuts. Τις περισσότερες φορές η ολόκληρη εκδοχή είναι πολύ καλύτερη.
Αντώνης-Αντωνία, Χαράλαμπος-Χαραλαμπία, Πέτρος-Πετρούλα. Ζητάμε συγγνώμη εκ των προτέρων από τους απανταχού παππούδες, αλλά δυστυχώς οι μετατροπές από το αρσενικό στο θηλυκό δεν είναι πάντα πετυχημένες.
Νομική, Επιστήμη κ.ο.κ. Καλό είναι να αποφεύγονται προς αποτροπή παρεξηγήσεων – κυρίως στον προφορικό λόγο.
«Και το όνομα αυτού Ορφέας-Ιωάννης». Όπου το Ορφέας είναι επιλογή των γονιών, ενώ το Ιωάννης ακούστηκε προς τιμήν του παππού. Σεβαστό και συγκινητικό. Κάθε «χαζοπαππούς» δικαιούται να βιώσει αυτό το συναίσθημα τιμής όταν «ακούγεται» το όνομά του. Ακόμα κι αν εκείνος είναι ο μόνος που θα αποκαλεί το παιδί με το δεύτερό του όνομα.
Κάθε παιδί γεννιέται με την προσωπικότητά του. Αρκεί να το παρατηρήσουμε και να δούμε ποιο όνομα πραγματικά του ταιριάζει.
Για όσους γονείς ψάχνουν όνομα και ξέμειναν από ιδέες…
Αλέξανδρος
Ορέστης
Οδυσσέας
Παύλος
Άγγελος
Ανδρέας
Φίλιππος
Μάξιμος
Άρης
Αλκίνοος
Δανάη
Ίρις
Μυρτώ
Άννα
Φαίδρα
Μελίνα
Ναταλία
Ηλέκτρα
Ευρυδίκη
Υακίνθη
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης…