«Αγαπημένη μου νονά, είσαι η καλύτερη του κόσμου…»
Αν θέλετε να λάβετε γράμμα που ξεκινάει κάπως έτσι συνοδεία ζωγραφιάς, να τι πρέπει να κάνετε…
Ο σταυρός
Το βάζουμε πρώτο γιατί είναι αυτό που μένει. Γενική οδηγία: Όσο πιο minimal και κλασικό τόσο πιο διαχρονικό και ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Αποφύγετε τα μεγάλα μεγέθη (εκτός αν έχετε πολύ φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον του μωρού…).
Το dress code του πρωταγωνιστή (a.k.a. βαπτιστήρι)
Εδώ υπάρχουν δύο κυρίαρχες σχολές. Η πρώτη, θέλει τα νεοφώτιστα να ντύνονται υπερπαραγωγή, ει δυνατόν με κρινολίνο και φράκο αντίστοιχα. Η δεύτερη, εκφράζει μια πιο new age φιλοσοφία και τάσσεται υπέρ ενός boho και εναλλακτικού outfit. Δεκτές και οι δύο, αρκεί να θυμόμαστε πως πάνω απ’ όλα προτεραιότητά μας είναι η άνεση του παιδιού (και όχι ο εντυπωσιασμός). Πριν επιλέξετε οτιδήποτε, αναρωτηθείτε πώς θα νιώθατε αν σας τύλιγαν με τούλι, ενώ η θερμοκρασία αγγίζει τους 40°C.
Ο στολισμός
Αν επιτρέπεται στον ναό όπου θα τελεστεί το μυστήριο, τότε και μόνον τότε στολίζετε διακριτικά την κολυμπήθρα, ίσως και την είσοδο του ναού. Προτιμήστε φυσικά λουλούδια ή ακόμα καλύτερα γλαστράκια με μυρωδικά!
Η λαμπάδα
Οι επιλογές είναι άπειρες, αλλά καλό θα ήταν να την κοσμεί ένα αντικείμενο που θα μείνει στο παιδί. Το όνομά του με μαξιλαρένια γράμματα για παράδειγμα…
Το κουτί
Περιέχει τα μαρτυρικά, 3 μικρές λαμπάδες για την κολυμπήθρα, σαπούνι, μπουκάλι με λάδι, λαδόπανα και πετσέτες. Αν ρωτήσετε τις μαμάδες, σίγουρα θα σας πουν πως προτιμούν ένα κουτί που να έχει και περαιτέρω χρηστική αξία. Να χρησιμοποιηθεί, δηλαδή, από το παιδί αργότερα σαν αποθηκευτικός χώρος που θα βάζει τα παιχνίδια του. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο υφασμάτινο πουγκί που είναι και τάση, στο οποίο θα αποθηκευτούν τα ενθύμια της βάπτισης.
Το dress code της συμπρωταγωνίστριας (a.k.a. νονά)
Το μυστήριο τελείται σε ναό, συνθήκη που επιβάλλει και ανάλογη ενδυμασία. Από εκεί και πέρα καλό είναι να αποφύγετε το ντεκολτέ, γιατί δεν εξυπηρετεί, τα σατέν υφάσματα, γιατί αν πέσει λάδι καταστρέφονται και τα κοσμήματα για να μην τραυματιστεί το μωρό και να μην τα τραβάει φυσικά.
Το μυστήριο
Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία, ο παπάς καθοδηγεί τους εμπλεκόμενους βήμα-βήμα. Είναι όμως λίγο αμήχανο το να ακούς έναν ενήλικα να διαβάζει συλλαβιστά το Σύμβολο της Πίστεως. Κάντε μια επανάληψη και πείτε το απ’ έξω…!
Η «προετοιμασία»
Καλό είναι να έρχεστε συχνά σε επαφή με το μωρό, ειδικά πριν τη βάπτιση και γιατί όχι, να το κάνετε και μπάνιο μαζί με τη μαμά του δυο τρεις φορές για να σας συνηθίζει…
Be cool – stay cool!
Το μωρό θα κλάψει. Γιατί σχεδόν όλα κλαίνε και είναι απολύτως φυσιολογικό. Και θα γλιστράει και θα κουνιέται και θα βήχει, γιατί θα έχει καταπιεί νερό… Φροντίστε να είστε ψύχραιμη, να έχετε ζεστά χέρια (πολύ σημαντικό!) και να μην δυσανασχετείτε. Αν είστε ήρεμη εσείς, θα ηρεμήσει κι αυτό όταν το πάρετε στην αγκαλιά σας.
Το «μετά»
Δυστυχώς ή ευτυχώς το παιδί δεν θυμάται τίποτα από τα παραπάνω. Που σημαίνει πως στην πραγματικότητα, αναλαμβάνετε από τώρα και στο εξής. Να του πάρετε παιχνίδια που θα γίνουν τα αγαπημένα του και την πρώτη σχολική τσάντα, να το ακούτε ώρες στο τηλέφωνο να διαβάζει συλλαβιστά την πρώτη του πρόταση, να προσπαθήσετε να γίνετε φίλοι στην εφηβεία, να το αγαπάτε και να το καμαρώνετε σαν δικό σας…
Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 σημεία σε όλη την Ελλάδα!