Κάθε σχέση είναι μοναδική, όλες όμως φοβούνται τον αριθμό 7. Είναι τελικά τόσο επικίνδυνος;… Και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της «φαγούρας», όποτε κι αν έρθουν; Η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αγγελική Καβαλλιεράτου ξέρει…
Ο επικίνδυνος αριθμός 7: Μύθος ή πραγματικότητα;
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα πρώτα χρόνια είναι τα περισσότερο καθοριστικά, άρα και «επικίνδυνα» για μια σχέση. Τότε οι κρίσεις είναι πιο έντονες, όταν δηλαδή ανακαλύπτει και προσπαθεί να αποδεχθεί ο ένας τον άλλο. Πολλές φορές, στο διάστημα αυτό μπορεί να προκύψει οριστική ρήξη, καθώς πολλοί συνειδητοποιούν πως ίσως δεν έχουν επιλέξει τον σύντροφο που πραγματικά ήθελαν. Όσα ζευγάρια ξεπεράσουν το στάδιο αυτό, που διαρκεί περίπου πέντε χρόνια, θα έχουν αναπτύξει τα συναισθήματα εκείνα που αποτελούν τη βάση για μια σταθερή σχέση…
Τι συμβαίνει τότε, στην επταετία;
Η σχέση ενός ζευγαριού έχει πλέον εξελιχθεί, έχει αφομοιώσει τις αλλαγές και έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Το τρίπτυχο αγάπη-συντροφικότητα-οικειοποίηση, που εγγυάται τη μακροημέρευση μιας σχέσης, είναι πλέον πιο έντονο και έχει ισχυροποιήσει τους δεσμούς που μπορούν να κρατήσουν ένα ζευγάρι μαζί.
Η ομώνυμη ταινία της 20th Century Fox (The Seven Year Itch – 1955) στην οποία ο πρωταγωνιστής μπαίνει σε πειρασμό να απατήσει τη γυναίκα του, με την οποία είναι παντρεμένοι 7 χρόνια, έμελλε να μείνει στην ιστορία, χάρη στην θρυλική σκηνή με τη Μέριλιν Μονρόε με το λευκό φόρεμα να ανεμίζει πάνω από τον υπόνομο…
Πότε μια σχέση διέρχεται κρίση;
Όπως όλες οι «ασθένειες», έτσι και η κρίση στη σχέση ενός ζευγαριού συνοδεύεται από τα αντίστοιχα συμπτώματα. Ζητήσαμε από την Αγγελική Καβαλλιεράτου να μας βοηθήσει να τα συνοψίσουμε…
– Οι συχνές και συνεχείς εντάσεις και τσακωμοί για ασήμαντους φαινομενικά λόγους, πίσω από τους οποίους βέβαια κρύβεται πάντα ένας σοβαρός.
– Η έλλειψη κοινών δραστηριοτήτων.
– Η αποφυγή επίλυσης των προβλημάτων.
– Η άσκηση έντονης κριτικής και η απουσία αλληλοϋποστήριξης.
– Η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.
– Η προσπάθεια να αλλάξουμε τον άλλο.
What happened? Life! Ή αλλιώς, αν δε σπάσεις αυγά, ομελέτα δε γίνεται!
Στο άκουσμα και μόνο της λέξης κρίση ή τσακωμός, όλα τα ζευγάρια τρομάζουν και είναι λογικό. Κι όμως, πρέπει να εστιάζει κανείς στα θετικά που μπορούν να προκύψουν μέσα από τη διαδικασία αυτή. Και είναι πολλά…
“Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως, πολλές φορές, μπορεί το ζευγάρι να φτάσει σε ένα σημείο κρίσης και φθοράς, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι λόγοι που οδήγησαν το ζευγάρι εκεί δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν υπάρχουν ιδανικές σχέσεις και συχνά μπορεί να αξιολογούμε πιο αυστηρά τον σύντροφό μας, επειδή έχουμε πολύ αυξημένες και συγκεκριμένες προσδοκίες. Μέσα σε μια σχέση όμως που και οι δύο προσπαθούν, μπορούμε στ’ αλήθεια να μάθουμε πολλά από τον σύντροφό μας και να αναρωτηθούμε μήπως χρειάζεται να υιοθετήσουμε κι εμείς κάτι από τον τρόπο του, στο πώς διαχειρίζεται τα πράγματα. Μια κρίση μπορεί να γίνει μια ωραία αφορμή ώστε να έρθουμε πιο κοντά, να μάθουμε και οι δύο τι πραγματικά μας δυσκολεύει και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε διαφορετικά.”
The eternal battle
Το να αναλογιστεί o καθένας τις ευθύνες και τα λάθη του, είναι το πιο δύσκολο αλλά και το πιο σημαντικό. Φυσικά και η συμπεριφορά είναι θέμα χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας και δεν έχουμε πρόθεση να αναπαράγουμε στερεότυπα, αλλά υπάρχουν κάποια standard λάθη που γίνονται εκατέρωθεν και τα εντοπίσαμε με τη βοήθεια της ειδικού…
We
Τι έχεις; Τίποτα!
Ένας διάλογος, μόλις τρεις λέξεις, που όμως συνοψίζουν τη βάση όλων των καυγάδων. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Οι γυναίκες κρύβουν τα συναισθήματά τους για να μην προκαλέσουν ένταση, αισθάνονται όμως πως δεν τις καταλαβαίνει κανείς κι έτσι τα αρνητικά συναισθήματα παραμένουν. Το αποτέλεσμα, στο τέλος ο καυγάς γίνεται και είναι πολύ μεγάλος.
Don’t forget to love yourself
Στο πέρασμα του χρόνου, με τα παιδιά και τις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις, πολλές γυναίκες παραμελούν τον εαυτό τους – άρα και τη σχέση τους.
This is how it works…
Ναι, ο γυναικείος εγκέφαλος κάνει τα απλά σύνθετα γι’ αυτό και είναι ανεξάντλητα δημιουργικός. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι αυτό, αλλά το ότι προτρέχει και ερμηνεύει συμπεριφορές, πολλές φορές με καχυποψία…
They…
Can you hear me?!
Είτε επειδή δεν θέλουν να καταρρίψουν την εικόνα του δυνατού, είτε επειδή απλώς δυσκολεύονται, δεν εκφράζονται εύκολα. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι λειτουργούν περισσότερο με τη λογική, οδηγεί στο να νιώθουν οι γυναίκες πως δεν τις καταλαβαίνουν, συνθήκη που μεγαλώνει τη μεταξύ τους απόσταση.
Does he love me???
Σταθερότητα και κάποιον να τους δείχνει το απαραίτητο ενδιαφέρον. Αυτό θέλουν στην πραγματικότητα οι γυναίκες. Επειδή όμως οι άντρες εκφράζονται λιγότερο δημιουργούν μία αίσθηση αστάθειας στις συντρόφους τους.
Mind the gap
Πολλές φορές επειδή δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή με συναισθήματα που τους ενοχλούν, άλλες επειδή δεν θέλουν να τα αντιμετωπίσουν, οι άντρες κρύβονται συχνά πίσω από μια αμυντική στάση, κόβοντας οποιαδήποτε γέφυρα επικοινωνίας…
Η «Σκύλλα» και η «Χάρυβδη»
Η Αγγελική Καβαλλιεράτου μας εφιστά την προσοχή σε δύο μεγάλους κινδύνους: Την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας και την απουσία της συλλογικής συνείδησης. Αυτά είναι που πρέπει να διαφυλάξει κάθε ζευγάρι. Όχι μόνο επειδή αυτά μπορούν να κρατήσουν μια σχέση ζωντανή, αλλά γιατί είναι η μόνη «ασπίδα» απέναντι σε όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας…
Restart? Yes We Do!
The everyday romance recipe – Κολλήστε τη στο ψυγείο!
Κι όμως, υπάρχουν τρόποι για να κρατήσει ένα ζευγάρι τη σχέση του ζωντανή, και μάλιστα είναι πολύ απλοί…
– Να μιλάτε με ευγένεια και τρυφερότητα στον σύντροφό σας.
– Να καθιερώσετε χρόνο σε καθημερινή βάση, όπου θα μοιράζεστε πράγματα και θα συζητάτε.
– Να αποδέχεστε και να σέβεστε τη σκέψη του συντρόφου σας
– Να προσπαθείτε να τον αφουγκράζεστε, ώστε να κατανοήσετε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει να σας πει.
– Να φροντίζετε τον εαυτό σας
-Να αποφεύγετε αρνητικά σχόλια και χαρακτηρισμούς
– Να κάνετε μικρές εκπλήξεις – ακόμα και να του ετοιμάσετε lunchbox!
– Να είστε ανοιχτοί και να μοιράζεστε τις καθημερινές εμπειρίες, ευχάριστες και μη
– Να αλληλοστηρίζεστε
– Να αγακαλιάζεστε και να λέτε Σ’ αγαπώ!
Η Αγγελική Καβαλλιεράτου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχολόγος BSc και Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια με Μεταπτυχιακό στην Παιδοψυχολογία και την Ψυχολογία Εφήβων
Website: www.aggelikikavallieratou.gr | aggelikikavallieratoy@gmail.com | Τηλέφωνο: 6983433267
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης…
4 «γενναίοι» άντρες μοιράζονται μαζί μας τη στιγμή που έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους…