Από τον Παναγιώτη Κούστα
Σήμερα 4 Μαΐου άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους οι εκκλησίες για ατομική προσευχή, με αυστηρούς όρους ασφάλειας που μας προετοιμάζουν για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν στους θρησκευτικούς γάμους αυτό το καλοκαίρι.
Photo: Freepik.com
Από το πρωί, στις εισόδους των ναών όλης της χώρας έχουν τοποθετηθεί από δύο σταθμοί με αντισηπτικό για την απολύμανση των χεριών, ενώ η χρήση προστατευτικής, υφασμάτινης μάσκας συνίσταται σε όσους εισέρχονται σε λατρευτικούς χώρους, χωρίς να είναι υποχρεωτική.
Μέχρι 50 άτομα σε κάθε εκκλησία
Όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ισχύει μέχρι και τις 16 Μαΐου, «ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα».
Πάνω σε αυτά τα δεδομένα αναμένεται να βασιστούν όσα θα τεθούν σε ισχύ από την Κυριακή 17 Μαΐου, ημερομηνία επανεκκίνησης της τέλεσης μυστηρίων με τη συμμετοχή πιστών. Μια πιο σαφή εικόνα για τους γάμους, βέβαια, θα έχουμε σε μία εβδομάδα από τώρα. Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 12 Μαΐου και μετά τη σύγκλιση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, κατά την οποία θα αποφασιστούν και θα δοθούν οδηγίες για τα αυστηρά μέτρα υγιεινής που θα ισχύσουν στις εκκλησίες από τις 17 Μαΐου.
«Πόρτα» και αντισηπτικά στην είσοδο
Ήδη στις εκκλησίες υπάρχει «πόρτα», καθώς εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης εισόδου έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, να υπάρχει διασφάλιση της τήρησης του ανώτατου συνολικού αριθμού ατόμων που επιτρέπεται και να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Όπως είναι φυσικό, ο εκάστοτε εντεταλμένος για αυτή τη «λειτουργία» παίρνει υποχρεωτικά όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, δηλαδή φοράει μάσκα, γάντια κλπ.
Επίσης, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, στις εισόδους των ναών υπάρχουν από δύο σταθμοί αντισηπτικών. Η υγιεινή των χεριών είναι υποχρεωτική για όλους τους προσερχόμενους, ενώ κατά την παραμονή στις εκκλησίες συνιστάται -χωρίς να είναι υποχρεωτική- η χρήση προστατευτικής, υφασμάτινης μάσκας. Επιπλέον, είναι πλέον υποχρεωτικό το να υπάρχει σε εμφανές σημείο όλων των ναών της χώρας εξοπλισμός υγιεινής όπως τα χαρτομάντιλα.
Καθαριότητα, απολύμανση και αερισμός
Οι επιφάνειες εντός των ναών που αγγίζονται από πολύ κόσμο, όπως τα χερούλια των θυρών και οι καρέκλες, καθαρίζονται και απολυμαίνονται συχνά, ενώ υπάρχει σύσταση ο ασπασμός των εικόνων να αντικατασταθεί με ταπεινή υπόκλιση.
Ο φυσικός αερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός. Μάλιστα, ακόμα και όταν υπάρχει κλιματισμός, οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει υποχρεωτικά να παραμένουν ανοιχτά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο φυσικός αερισμός.
Κατά την έξοδό τους από την εκκλησία, πρέπει όλοι να απορρίπτουν τα χαρτομάντιλα, τα αντισηπτικά μαντηλάκια ή τον προστατευτικό εξοπλισμό μιας χρήσης που τυχόν έχουν χρησιμοποιήσει στους κάδους που έχουν τοποθετηθεί επί τούτω.
Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος αισθανθεί αδιαθεσία;
Θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την εκκλησία ή, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, να απομονωθεί. Για τον σκοπό αυτό, έχει προβλεφθεί να υπάρχει μέσα σε όλες τις εκκλησίες χώρος με εξαερισμό, μάσκες, χαρτομάντιλα, πλαστική σακούλα για τα απορρίμματα και αντισηπτικό χεριών.
Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!
Διαβάστε επίσης…