Από τον Παναγιώτη Κούστα
Όχι, οι μοντέρνοι γιαπωνέζικοι γάμοι δεν είναι η «αποθέωση του απωανατολίτικου φολκλόρ», ούτε ακολουθούν κατά γράμμα το συντοϊστικό τελετουργικό και τις παραδόσεις. Παρότι μπορούμε με ευκολία να διακρίνουμε σε αυτούς τη σφραγίδα της γοητευτικής ιαπωνικής κουλτούρας, τη λαϊκή παράδοση και το εθιμοτυπικό, οι τελετές είναι αρκετά δυτικοποιημένες.
Photo by Kristin Wilson on Unsplash
Η Ayuka Matsumoto, συντάκτρια στο Brides.com, θεωρεί ότι οι γάμοι στην Ιαπωνία βρίσκονται στο σωστό σημείο συνάντησης του αρμονικού γιαπωνέζικου πνεύματος με τη δυτική κουλτούρα· το αρχαίο τελετουργικό και οι παραδόσεις έχουν απλοποιηθεί, τα ζευγάρια προτιμούν τελετές που μοιάζουν με τη χριστιανική και οι νύφες φορούν δυτικότροπα νυφικά.
«Omotenashi», η ιαπωνική φιλοξενία
Μια πρώτη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, έχει να κάνει με την αλλαγή στο «focus». Ενώ παλαιότερα οι τελετές περιστρέφονταν αποκλειστικά και μόνο γύρω από το ζευγάρι, πλέον είναι πιο σημαντικό οι «πρωταγωνιστές» του γάμου να μοιράζονται την τελετή με τους καλεσμένους τους, με φαγητό και συζητήσεις, αλλά και να βγάζουν μαζί φωτογραφίες. Αυτή η μετατόπιση αντικατοπτρίζει τη «σύγχρονη ιαπωνική παράδοση» του «omotenashi», δηλαδή του πνεύματος της φιλοξενίας.
Photo by Yoav Aziz on Unsplash
Τι φοράνε οι καλεσμένοι
Οι γυναίκες φορούν αποκλειστικά και μόνο φορέματα ή κιμονό, καθώς σύμφωνα με την ιαπωνική κουλτούρα τα σετ που αποτελούνται από δύο κομμάτια θεωρείται ότι φέρνουν κακοτυχία. Επίσης, δεν είναι αποδεκτά τα ενδύματα των καλεσμένων να έχουν πάνω τους πραγματικά φτερά ή γούνα, επειδή τα συγκεκριμένα υλικά αποτελούν για τους Ιάπωνες μια υπενθύμιση του κύκλου της ζωής και του θανάτου – όπως και τα ενδύματα χωρίς μανίκια. Τέλος, σε περίπτωση που το ζευγάρι δώσει οδηγίες στους καλεσμένους του σχετικά με το να φορέσουν ένα συγκεκριμένο χρώμα, εννοείται ότι αυτοί θα πρέπει να υπακούσουν στην επιθυμία του.
Τι είναι το «goshugi»;
Το παραδοσιακό δώρο γάμου στην Ιαπωνία αποκαλείται «goshugi» και δεν είναι άλλο από… τα χρήματα τα οποία αφού τα λάβει το ζευγάρι, τα καταθέτει σε έναν νέο λογαριασμό που ανοίγει ειδικά για την περίσταση. Προσοχή, όμως: το χρηματικό ποσό πρέπει να είναι μονός αριθμός, με εξαίρεση τον «τυχερό» οκτώ. Η «στάνταρ ταρίφα» έχει ως εξής: οι φίλοι συνεισφέρουν 30.000 γιεν (περίπου 240 ευρώ), οι εργοδότες και οι δάσκαλοι από 30.000 έως 50.000 γιεν (περίπου 240 έως 400 ευρώ) και οι συγγενείς από 50.000 έως 100.000 γιεν (περίπου 400 έως 800 ευρώ).
Πώς, όμως, δίνονται τα χρήματα; Πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν ειδικό φάκελο, τυλιγμένο με ένα ύφασμα που λέγεται «fukusa» ή με ένα μεταξωτό μαντήλι. Το «goshugi» δίνεται μαζί με τα συγχαρητήρια στην ή στον «ρεσεψιονίστ» του γάμου, που συνήθως είναι ένα στενό φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο του ζευγαριού. Αφού δώσουν τον φάκελο, οι καλεσμένοι γράφουν το όνομα και τη διεύθυνσή τους στο βιβλίο των καλεσμένων.
Photo by Christian Chen on Unsplash
Κι αν κάποιος δεν θέλει να δώσει στο ζευγάρι χρήματα;
Αν κάποιος καλεσμένος θέλει να ξεφύγει από το εθιμοτυπικό και να προσφέρει στο ζευγάρι ένα αντικείμενο ως δώρο αντί για χρήματα, θα πρέπει να συνεννοηθεί από πριν μαζί του για να ενημερωθεί σχετικά με το τι συγκεκριμένα δώρα προτιμούν οι μελλόνυμφοι.
Πόσο κρατάει η γαμήλια τελετή;
Οι γιαπωνέζικοι γάμοι, είναι μάλλον σύντομοι. Η τελετή κρατάει από 25 έως 45 λεπτά, ενώ η δεξίωση που ακολουθεί από δύο έως δυόμιση ώρες.
Με πληροφορίες από www.brides.com.
Must Read:
Στην Ιαπωνία μπορείς να παντρευτείς παρέα με τους αγαπημένους σου χαρακτήρες καρτούν
Μια φωτογράφιση γάμου στην… άκρη του γκρεμού που θα σας κόψει την ανάσα!
Honeymoon | 5 μητροπόλεις για urban ζευγάρια
Most Popular:
Πώς να κάνεις έναν παραμυθένιο γάμο σε κλειστό κύκλο
Πολιτικός Γάμος: Αυτά τα δικαιολογητικά θα χρειαστείτε
Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.