Στο Yes I Do μπορεί να γράφουμε -κατά κύριο λόγο- για τους γάμους, αλλά η επικαιρότητα που αφορά τις αλλαγές στη ζωή μας μετά την πανδημία του κορωνοϊού τρέχει και καθιστά αδύνατο το να μην αφιερώσουμε ένα τουλάχιστον άρθρο στα… διαζύγια!
Οι βέρες δεν επιστρέφονται. Photo Freepik.com
Στον πάγο η έκδοση διαζυγίων μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων
Προς το παρόν, βέβαια, δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για αύξηση των αιτήσεων διαζυγίου μετά τον αναγκαστικό εγκλεισμό λόγω καραντίνας που, μάλλον, σε πολλά ζευγάρια έχει φέρει στην επιφάνεια αγεφύρωτες ασυμφωνίες χαρακτήρα μεταξύ τους, που δεν ήταν ορατές σε ρυθμούς «κανονικότητας». Τα στοιχεία αφορούν την αγωνία των ζευγαριών που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση διαζυγίου και η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων την έχει κρατήσει πίσω.
Οι δικηγόροι δέχονται πιέσεις από τους πελάτες τους
Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι φαίνεται να βομβαρδίζουν με τηλεφωνήματα τους δικηγόρους τους για να πληροφορηθούν αν υπάρχει τρόπος να επισπεύσουν την «ελευθερία» τους. «Μας τηλεφωνούν πελάτες και μας ρωτούν πώς μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες. Όταν ένας άνθρωπος θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες ή τα ζητήματα που τον απασχολούν, μας ρωτά εάν υπάρχει κανένα “παραθυράκι” στο νόμο για να κάνει τη δουλειά του. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καθώς όλα εξακολουθούν και είναι “παγωμένα”. Περιμένουμε κι εμείς τις εξελίξεις και τη σταδιακή επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς», δήλωσε η δικηγόρος Σοφία Νανούση στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν το #menoumespiti γίνεται #okathenasspititou! Photo Freepik.com
Όλα του διαζυγίου δύσκολα
Τα πράγματα παίρνουν πιο σοβαρή τροπή όταν εκτός από το διαζύγιο εκκρεμούν και υποθέσεις για επιμέλεια τέκνων. «Πελάτισσα είχε δικαστήριο την 1η Απριλίου για την επιμέλεια των τέκνων. Τώρα, περιμένει να ανοίξουν τα δικαστήρια για να κάνει αγωγή επιμέλειας και σε δεύτερο χρόνο το διαζύγιο», πρόσθεσε η κα Νανούση.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν όσοι περιμένουν να χωρίσουν «με τη βούλα» είναι το να περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για άρση αναστολής της λειτουργίας των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων έτσι ώστε οι δικηγόροι τους να κινήσουν τάχιστα τις διαδικασίες που τους αφορούν.
Τηλεφωνήματα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Στη Θεσσαλονίκη, από την 1η Μαρτίου μέχρι και χθες 24 Απριλίου, 43 δημότες είχαν επικοινωνήσει με το δημαρχιακό μέγαρο για να δηλώσουν στις αρμόδιες αρχές το τελικό στάδιο λύσης του γάμου τους και να λάβουν στα χέρια τους το πολυπόθητο «χαρτί». Ο αριθμός είναι μικρότερος από τον περυσινό -70 αιτήματα- αλλά αρκετά μεγάλος αν λάβει κανείς υπόψη το ότι βρισκόμαστε σε καραντίνα!
«Φαίνεται πως βιάζονται να έχουν στα χέρια τους το τελικό χαρτί λύσης γάμου παρά τα απαγορευτικά μέτρα του κορωνοϊού. Βλέπουμε μεγάλη προσέλευση στο ληξιαρχείο, ενώ δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα εάν καθυστερήσουν και πάρουν τη λύση του γάμου τους έναν ή δύο μήνες αργότερα», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πού καταλήγουμε; Στο ότι όποιος έβγαλε το «όλα του γάμου δύσκολα», μάλλον δεν είχε καμία ιδέα από διαζύγια και δη στην εποχή του κορωνοϊού!
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης…
Γιατί η καραντίνα είναι το καλύτερο crash test για τη σχέση μας
Μπορεί η απιστία να είναι το μυστικό για έναν μακροχρόνιο και ευτυχισμένο γάμο;
Επιτρέπονται οι γάμοι; Τι ισχύει στην Ελλάδα και τι σε άλλες χώρες που πλήττονται από την πανδημία