Από τον Παναγιώτη Κούστα
Θυμάμαι σαν σε όνειρο μια καθημερινή του Φεβρουαρίου που λίγο πριν φύγω από το γραφείο έγραψα και δημοσιεύσαμε στο Yes I Do το 1ο μας άρθρο για τον κορωνοϊό, ένα σχόλιο πάνω στις viral φωτογραφίες μιας μαζικής γαμήλιας τελετής στην πόλη Μπακόλντ στις Φιλιππίνες που απεικόνιζαν νιόπαντρα ζευγάρια να φορούν χειρουργικές μάσκες υπό το κράτος του φόβου μετάδοσης του κορωνοϊού. Αυτές οι εικόνες, που έρχονταν από τη διεθνή ειδησεογραφία, έμοιαζαν έτη φωτός μακριά από εμάς. Κι όμως, δεν πρόλαβε να περάσει ούτε ένας μήνας από εκείνο το απόγευμα και κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να αισθάνομαι περίεργα, να κοιτάζω γύρω μου με καχυποψία, να περιμένω να φτάσω στο σπίτι μου για να πλύνω τα χέρια μου. Και μετά ήρθε το lockdown.
Photo by Damir Spanic on Unsplash
Η καραντίνα μάς βρήκε λίγο πριν από την έναρξη της hot season για τους γάμους του 2020, καθώς συνέπεσε με την αρχή της άνοιξης μιας χρονιάς που παρότι δίσεκτη αναμενόταν πολύ δυνατή για τους γάμους. Καλά, σκέφτηκα, τι θα κάνουν όλα αυτά τα ζευγάρια που ετοιμάζουν τον γάμο τους; Να παντρευτεί κανείς -την εποχή του κορωνοϊού- ή όχι; Ιδού η απορία.
Όσα δεδομένα έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ανοιξιάτικων γάμων μετατέθηκε για το φθινόπωρο ή και αργότερα, με όσα δυνατά, θαυμάσια ζευγάρια επέλεξαν να τελέσουν τον γάμο τους εν μέσω lockdown -με ελάχιστους καλεσμένους, σε πολύ «ιδιωτικές» τελετές- να βλέπουν τις φωτογραφίες του να γίνονται viral και να δίνουν έμπνευση σε άλλους weds-to-be. Στη χώρα μας έγιναν μετρημένοι γάμοι στα δημαρχεία, ενώ οι εκκλησίες παρέμειναν κλειστές για την τέλεση γάμων μέχρι και τις 16 Μαΐου και τα κτήματα επανεκκίνησαν τη λειτουργία τους την 1η Ιουνίου.
Photo by Jonathan Borba on Unsplash
Κι ενώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμούς για την Ελλάδα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο site του Independent με στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο -που χτυπήθηκε σε πολύ εκτενέστερο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού- αναφέρει ότι το 64% των προγραμματισμένων γάμων για όλο το 2020 έχει αναβληθεί ή ακυρωθεί. Μάλιστα, από το 76% των ζευγαριών που είχαν σχεδιάσει τον γάμο τους για την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο και τον ανέβαλλαν, 1 στα 4 έβαλε τη νέα ημερομηνία για αργότερα μέσα στο 2020 με προτίμηση στους φθινοπωρινούς μήνες και το 44% τον μετέθεσε για το 2021, προσπαθώντας να βρει ελεύθερη μέσα στη νέα χρονιά την ίδια ακριβώς ημερομηνία.
Photo by Jonathan Borba on Unsplash
Τελικά, να παντρευτεί κανείς ή όχι; Που καταλήγουμε; Να την περάσει την κουλούρα εν μέσω κορωνοϊού ή να αφήσει τον γάμο και να πάει για πουρνάρια; To be or not to be? Ιδού η απορία που έβαλε στο στόμα του Άμλετ ο Σαίξπηρ. Ο οποίος έγραψε και το Σονέτο 116, αλλιώς γνωστό ως «Κανένα εμπόδιο να ενωθούν πιστές καρδιές δεν παραδέχομαι» («Let me not to the marriage of true minds»):
Κανένα εμπόδιο να ενωθούν πιστές καρδιές / δεν παραδέχομαι· δεν είναι αγάπη αυτή / που αλλάζει με της τύχης όλες τις στροφές / και με το κάθε σκούντημα παραστρατεί / Όχι· είναι ένα σημάδι αιώνια σταθερό / που απαρασάλευτο τις μπόρες αντικρίζει· / του ναύτη το άστρο, που κι αν έχει μετρημό / πόσο μακριά ‘ναι, δε μετριέται πόσο αξίζει / Δεν είν’ η αγάπη ροδομάγουλα και χείλια, / μπαίγνιο για το κυρτό δρεπάνι του καιρού· / η αγάπη δεν πηγαίνει με ώρες και με μίλια, / γιατί θα βρει την άκρη, πάντα και παντού. [Μετάφραση Βασίλη Ρώτα]
Όταν μιλάμε για γάμο από αληθινή αγάπη, λοιπόν, η απάντηση είναι πάντα ναι. To be. To get married. Να παντρευτεί.
Υ.Γ.: Άτιμε Σαίξπηρ, για όλα μπορεί να βρει κανείς απάντηση στο έργο σου, γι’ αυτό σε αγαπάνε οι θεατρολόγοι.
Διαβάστε επίσης…
«Και έζησαν αυτοί καλά»… μετά την πανδημία! Τι μέλλει γενέσθαι για τους γάμους
Γράμμα στη νύφη της εποχής του Covid-19 | Να τον κάνεις τον γάμο σου!