Από τη Γωγώ Καρκάνη
Η παράδοση θέλει τον πατέρα να παραδίδει τη νύφη στον γαμπρό, αλλά καθώς αλλάζουν οι καιροί και τα ήθη, πλέον κάποιες γυναίκες συνοδεύονται στην εκκλησία από τα παιδιά τους από προηγούμενο γάμο. Όπως συνέβη με την Τζένη Μπαλατσινού, που «παρέδωσε» στον Βασίλη Κικίλια ο γιος της, Μάξιμος. «Στην εκκλησία θα με συνοδέψει ο γιος μου. Του είπα πως “χωρίς εσένα αυτό δεν μπορεί να γίνει”, οπότε νιώθει πολύ σημαντικός για εκείνη την ημέρα», είπε η παρουσιάστρια στη Φωλιά των Κου Κου, συμπληρώνοντας: «Οι κόρες μου τον γνώριζαν [τον Κικίλια], είναι πολύ υποστηρικτικές και πάντα στη ζωή μου ήταν υποστηρικτικές. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανη για τις κόρες μου, έχουμε χτίσει τη σχέση μας σε πολύ ωραίες βάσεις».
Love your (step-)mother!
Από την άλλη έχουμε παραδείγματα όπως αυτό των Αμερικανών αθλητών Κρις Έβερτ και Γκρεγκ Νόρμαν, που φημολογείται ότι χώρισαν επειδή τα ενήλικα παιδιά του Νόρμαν δεν μπορούσαν να αποδεχτούν τη νέα νύφη. Και έχουμε και αμερικανικές στατιστικές που προειδοποιούν ότι τα ποσοστά διαζυγίου είναι 50% υψηλότερα σε γάμους όπου υπάρχουν ήδη παιδιά από προηγούμενους. Οι ερευνητές Kay Pasley και Marilyn Ihinger-Tallman επιβεβαιώνουν ότι τα τελευταία μπορεί να γίνουν, έστω και χωρίς να το συνειδητοποιούν, σαμποτέρ της προσπάθειας του διαζευγμένου γονιού για μια νέα αρχή.
Πολλά από αυτά τα παιδιά βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα όπως άγχος και θυμό, τα οποία εκφράζουν με απορριπτικές και επιθετικές συμπεριφορές απέναντι στον νέο σύντροφο του γονιού τους. Επιπλέον, καθώς γίνονται συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στα δύο νοικοκυριά των χωρισμένων γονιών, ίσως μεταφέρουν τραυματικά μηνύματα από το ένα στο άλλο σπίτι ή μπορεί να αναλαμβάνουν ακόμα και ρόλο «κατασκόπου», συνήθως για λογαριασμό του single γονιού. Το αποτέλεσμα; Αυτός που θέλει να ξαναπαντρευτεί να διχάζεται ανάμεσα στην επιθυμία να «ξαναφτιάξει» τη ζωή του και τον φόβο μήπως πληγώσει τα παιδιά του.
Μοντέρνα οικογένεια: Ο παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου Tom Brady, η Gisele Bündchen, ο γιος του συζύγου της από τη σχέση του με την ηθοποιό Bridget Moynahan και τα δύο τους παιδιά.
Όμως η συνταγή μιας μεικτής οικογένειας δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αρκεί να ακολουθήσουμε τις συμβουλές της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας:
– Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς γάμους. Ξεκαθαρίστε από την αρχή με τον μελλοντικό σας σύζυγο ποιον ρόλο θα παίξει ο πατριός ή η μητριά στην ανατροφή των παιδιών από τον προηγούμενο γάμο.
– Καλλιεργήστε με τα παιδιά του συντρόφου σας μια σχέση μέντορα ή φίλου. Αποφύγετε να αναλάβετε την πειθαρχία τους. Τον τελευταίο ρόλο διατηρούν οι βιολογικοί γονείς, μέχρι τουλάχιστον να χτίσετε με τα παιδιά μια σχέση σε σταθερές βάσεις. Αν σας προβληματίζει κάποια συμπεριφορά των παιδιών του συντρόφου σας, ενημερώστε τον χωρίς να επιχειρήσετε να την ελέγξετε.
– Εξασφαλίστε λίγο προσωπικό χρόνο με τον νέο σας σύντροφο. Συνήθως οι νεόνυμφοι περνούν τους πρώτους μήνες του γάμου απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου, πολυτέλεια που στερείται το ζευγάρι σε μια μεικτή οικογένεια. Μη διστάσετε, λοιπόν, να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για ένα ρομαντικό δείπνο ή μια σύντομη απόδραση για δύο.
– Λάβετε υπόψη σας τις ηλικίες των παιδιών από προηγούμενο γάμο. Οι πιο δύσκολες είναι η προεφηβεία και η εφηβεία (10-14 ετών). Οι μεγαλύτεροι έφηβοι (15 και άνω) είναι πιο ανεξάρτητοι, ενώ τα μικρότερα παιδιά (κάτω των 10) συνήθως αποδέχονται ευκολότερα τον καινούριο σύντροφο της μαμάς ή του μπαμπά.
– Εκφράστε τρυφερότητα στα παιδιά του συντρόφου σας, αλλά λεκτικά. Π.χ. με επαίνους και κομπλιμέντα. Η σωματική τρυφερότητα από τον πατριό ή τη μητριά, όπως οι αγκαλιές και τα φιλιά, σύμφωνα με μελέτες τα κάνει να νιώθουν άβολα. Ιδιαίτερα τα κορίτσια δεν αισθάνονται άνετα με εκφράσεις σωματικής οικειότητας από τον πατριό.
– Ποτέ μη μιλάτε αρνητικά στα παιδιά για τον πρώην σας. Με αυτό τον τρόπο υπονομεύετε την αυτοεκτίμησή τους και τα φέρνετε στη δύσκολη και τραυματική θέση να πρέπει να υπερασπιστούν τον άλλο γονιό.
– Κάντε υπομονή. Στις καλύτερες συνθήκες μια μεικτή οικογένεια χρειάζεται δύο με τέσσερα χρόνια να προσαρμοστεί στη νέα καθημερινότητα. Η συνεργασία με ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση.
Διαβάστε επίσης…
«Παντρεύτηκα στο δημαρχείο με την κοιλιά στο στόμα και μαύρο φουστάνι»