Υπήρξε το απόλυτο fashion είδωλο της γενιάς της και η σημαντική φιλανθρωπική της δράση συνεχίζει να εξυμνείται ακόμα και σήμερα, 26 χρόνια μετά τον θάνατό της. Ο λόγος για την Lady D ή «πριγκίπισσα του λαού», όπως την αποκαλούσαν, που σημάδεψε με το πέρασμά της στον κόσμο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Με τη νυφική της εμφάνιση άλλαξε μια για πάντα το παγκόσμιο σκηνικό της bridal μόδας, κάνοντας σήμα κατατεθέν της εποχής τα fluffy μανίκια, τον ταφτά και την πελώρια ουρά των 8 μέτρων. Κι όμως, ο σχεδιαστής του θρυλικού νυφικου, David Emanuel, αναγκάστηκε να σκίσει το αρχικό σχέδιο.
Η είσοδος της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στoν καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.
Το σκισμένο σχέδιο
Όπως εξομολογήθηκε ο Emanuel στο περιοδικό Hello!, εκείνος και η πρώην γυναίκα του, Elizabeth, που υπήρξαν το σχεδιαστικό δίδυμο πίσω από την επική δημιουργία -των 90.000 λιρών- ήθελαν να κρατήσουν το σχέδιο του νυφικού μυστικό. Δεδομένης της φρενίτιδας που είχε καταβάλει τον κόσμο αλλά και του γεγονότος του ότι όλα έδειχναν πως θα περνούσε στην ιστορία ως ένα από τα διασημότερα βασιλικά νυφικά, οι δημιουργοί έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να μη διαρρεύσει καμία φωτογραφία ή πληροφορία για το περιβόητο φόρεμα. Όπως θυμάται ο παρουσιαστής, πλέον, της βρετανικής εκπομπής Say Yes To The Dress, κατά τη διάρκεια των ραντεβού ήταν παρόντες μόνο οι σχεδιαστές και η πριγκίπισσα. Προς το τέλος, όμως, η Νταϊάνα ήθελε και τη μητέρα της, Frances Shand Kydd, παρούσα στη διαδικασία. Αφού λοιπόν είδε και εκείνη το σχέδιο του νυφικού, το οποίο το λάτρεψε με την πρώτη ματιά, οι Emanuel πήραν το σχέδιο και το έκαναν κομμάτια, ώστε να μην το έβλεπε κανείς άλλος.
Το recovered σχέδιο των David & Elizabeth Emanuel.
Για καλή της τύχη
Καθώς η Νταϊάνα ήθελε να κρατήσει τη βρετανική παράδοση «something old, something new, something borrowed, something blue» που λέγεται πως φέρνει καλή τύχη σε κάθε bride-to-be, ακολούθησε τις οδηγίες από το ποιηματάκι. Έτσι το φόρεμα κατασκευάστηκε από δαντέλα antique που αποτέλεσε το κάτι παλιό, από ύφασμα που προήλθε από μια βρετανική φάρμα μεταξιού ως το κάτι νέο ενώ ένα μικρό μπλε φιογκάκι είχε ραφτεί στο εσωτερικό του νυφικού, στο σημείο της μέσης. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Emanuel, πήρε την πρωτοβουλία να ράψει ένα μικρό πέταλο αλόγου στο εσωτερικό του φορέματος για καλή τύχη, κίνηση που συγκίνησε ιδιαίτερα την Νταϊάνα, αφού ήταν πολύ παραδοσιακή.
Το άλλο νυφικό της Νταϊάνα
Λίγοι γνωρίζουν πως η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, εκτός από το πασίγνωστο νυφικό που φόρεσε, είχε στη διάθεσή της ακόμα ένα. Σε περίπτωση που το πρώτο διέρρεε στον Τύπο, οι σχεδιαστές είχαν ένα back-up φόρεμα να εμφανίσουν για την ημέρα του γάμου. Το δεύτερο νυφικό ήταν κατασκευασμένο από τον ίδιο ταφτά με το πρώτο, με παρόμοια βολάν γύρω από τον λαιμό, αλλά λιγότερο εντυπωσιακό. Το πρώτο σχέδιο είχε 10.000 κεντημένα στο χέρι μαργαριτάρια και πέρλες, ενώ το δεύτερο όχι. Για την ακριβεία, τα extra κεντήματα θα έμπαιναν στο φόρεμα την τελευταία στιγμή, όμως τελικά το δεύτερο νυφικό της Νταϊάνα δεν ολοκληρώθηκε. Αλλά ούτε και το είδε ποτέ. Οι σχεδιαστές το ετοίμαζαν απλώς και μόνο για να νιώθουν την ασφάλεια της μία ακόμα διαθέσιμης επιλογής, σε περίπτωση διαρροής του πρώτου σχεδίου.
Πέπλο 140 μέτρων;
Πέρα, όμως, από την πελώρια ουρά των 8 μέτρων που η Νταϊάνα ήθελε πάση θυσία να έχει στον γάμο της, το πέπλο της τράβηξε, επίσης, τα βλέμματα. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν 140 μέτρα τούλι, το οποίο στηρίχθηκε στο κεφάλι της Νταϊάνας με τη βοήθεια της μυθικής τιάρας που φόρεσε, η οποία βρισκόταν στην κατοχή της οικογένειας Spencer από το 1919. Μάλιστα, την ίδια τιάρα φόρεσαν και οι δύο αδερφές της όταν παντρεύτηκαν, αλλά και η γυναίκα του αδερφού της. Η Celia McCorquodale, ανηψιά της Lady D, ήταν η τελευταία που τη φόρεσε το 2018 στον γάμο της με τον George Woodhouse, 21 χρόνια μετά τον θάνατο της θείας της.
Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα με το αγαπημένο της σχεδιαστικό δίδυμο
5 διαφορετικά bodices
Σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του γάμου και από τη στιγμή που η Νταϊάνα αποφάσισε να ενώσει τη ζωή της με τον Πρίγκιπα Κάρολο, όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω της, με παπαράτσι να την ακολουθούν σε κάθε της βήμα. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, το άγχος της για την τελετή που έπρεπε να κυλήσει ομαλά και, φυσικά, να μη γελοιοποιηθεί μπροστά στους 750 εκατομμύρια τηλεθεατές που θα την παρακολουθούσαν. Εξαιτίας αυτού του άγχους, η μέση της τότε Lady Spencer είχε συρρικνωθεί κατά 13 εκατοστά, με αποτέλεσμα οι David και Elizabeth Emanuel να αναγκαστούν να δημιουργήσουν 5 διαφορετικά bodices. Εντέλει, την ημέρα του γάμου της η Πριγκίπισσα Νταϊάνα «μπήκε» στο μικρότερο μέγεθος.
Τα φλατ γοβάκια της Σταχτοπούτας
Επειδή η Νταϊάνα είχε το ίδιο ύψος με τον Κάρολο και φοβόταν μήπως φαινόταν στον γάμο πιο ψηλή, αποφάσισε να επιλέξει για εκείνη την ημέρα το πιο κοντό και άνετο τακούνι. Έτσι, τα νυφικά υποδήματα δια χειρός Clive Shilton-των οποίων τα εφεδρικά πουλήθηκαν σε δημοπρασία το 2011 για 40.000 λίρες- ήταν σχεδιασμένα από σατέν και δαντέλα με περισσότερες από 500 παγιέτες και 100 μαργαριτάρια και σουέντ σόλες με ζωγραφισμένα στο χέρι τα γράμματα C και D ακριβώς κάτω από το τακούνι και ανάμεσά τους μια καρδιά.
Από τις επίσημες φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας.
Χιλιάδες κορίτσια προσπάθησαν να αντιγράψουν το θρυλικό νυφικό της Πριγκίπισσας Νταϊάνα αλλά και την όλη νυφική της εμφάνιση για να τιμήσουν το είδωλό τους. H Lady D, βέβαια, υπήρξε η γυναίκα με τα συχνά θλιμμένα μάτια που υπερασπίστηκε και πάλεψε μέχρι τέλους τα πιστεύω της, αφήνοντας πίσω της ένα ανθρώπινο στίγμα πολύ πιο ισχυρό από το νυφικό-έπος με τα puffed μανίκια. Στις 31 Αυγούστου του 1997, βρήκε τραγικό θάνατο μετά από ένα μοιραίο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι.
Πηγές: The Sun και Vogue.co.uk