Εσείς ξέρετε τι συμβολίζουν τα κουφέτα, το πέπλο ή οι βέρες στον γάμο; Όχι; Για δείτε!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / Maxima, Jonathan Borba (PEXELS)
Το λευκό νυφικό
Η Βασίλισσα Βικτωρία δεν ήταν η πρώτη που το φόρεσε αλλά εκείνη που καθιέρωσε το λευκό νυφικό στον γάμο της με τον Αλβέρτο στις 10 Φεβρουαρίου του 1840. Μέχρι τότε, το νυφικό είθισται να είναι μπλε, χρώμα που συμβόλιζε τότε την αγνότητα εν αντιθέσει με το λευκό που δήλωνε τον πλούτο. Αρχικά, λευκό νυφικό φορούσαν οι νύφες της «ελίτ» ενώ σταδιακά καθιερώθηκε και σήμερα αποτελεί το κατεξοχήν χρώμα για νυφικό. Σήμερα συμβολίζει πια την αγνότητα.
Το πέπλο
Ίσως η πιο χαρακτηριστική πινελιά της νυφικής εμφάνισης είναι σύμβολο σεμνότητας και ταπεινότητας. Παλαιότερα, όταν οι γάμοι ήταν αποτέλεσμα προξενιού, χρησιμοποιούνταν ως μέσο αποτροπής του γαμπρού σε φυγή αν η νύφη δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες του.
Η ουρά του νυφικού
Σύμφωνα με τις αντιλήψεις του Μεσαίωνα το μήκος της ουράς συμβόλιζε τη μεγαλοπρέπεια της νύφης.
Η συνοδεία της νύφης στην Εκκλησία
Ο πατέρας παραδίδει τη νύφη στο γαμπρό κάτι που παλαιότερα συμβόλιζε την καθαρότητα και την αγνότητά της.
Τα κουφέτα
Συμβολίζουν τις χαρές και τις λύπες του γάμου, καθώς επίσης τη γονιμότητα και τους μελλοντικούς διαδόχους του ζευγαριού. Ο αδιαίρετος αριθμός των κουφέτων δείχνει πως το ζευγάρι θα μοιράζεται τα πάντα και θα παραμείνει αχώριστο.
Το φιλί του ζευγαριού
Σύμφωνα με την αρχαία ρωμαϊκή παράδοση με το φιλί σφραγιζόταν ένα συμβόλαιο. Έτσι και στον γάμο το φιλί επισφραγίζει το δέσιμο του ζευγαριού.
Οι λαμπάδες
Οι δύο λαμπάδες που πλαισιώνουν το ιερό τραπέζι με το Ευαγγέλιο αποτελούν σύμβολο των γλωσσών της Πεντηκοστής, καθώς και της καθόδου του Αγίου Πνεύματος που δίνει Θεία Φώτιση στους νεόνυμφους.
Οι βέρες
Ο κύκλος συμβολίζει την αιωνιότητα μιας και είναι ένα σχήμα χωρίς αρχή μέση και τέλος. Έτσι, οι βέρες συμβολίζουν την αιώνια αγάπη, τη συνέχεια των γενεών. τη δύναμη της σχέσης και την ένωση του άνδρα με την γυναίκα.
Τα στέφανα
Τα στέφανα συμβολίζουν την δημιουργία ενός νέου βασιλείου μετά το μυστήριο του γάμου. Ο ιερέας έχοντας σχηματίσει με τα στέφανα το σχήμα του σταυρού επικαλείται τον ίδιο το Θεό για να στεφανώσει με δόξα και τιμή το νιόπαντρο ζευγάρι.
Η ένωση των χεριών
Το κοινό ποτήρι
Είναι κατάλοιπο της εποχής που ο γάμος τελούνταν μέσα στη Θεία Λειτουργία και οι νεόνυμφοι συμμετείχαν στη Θεία Ευχαριστία. Τώρα που ο γάμος τελείται εκτός της Θείας Λειτουργίας, στο κοινό ποτήρι δεν είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, αλλά απλό κρασί. επιπλέον, αποτελεί επισφράγιση της αγάπης του νέου ζευγαριού και συμβολίζει ότι από τώρα θα μοιράζονται τα πάντα στη ζωή, τόσο τις χαρές όσο και τις λύπες, ότι οι δύο έχουν γίνει πια ένα.
Το ρύζι
Συμβολίζει το ρίζωμα του ζευγαριού, την ευτυχισμένη ζωή τους και την καλοτυχία.
Η θέση των μελλονύμφων
Οι μελλόνυμφοι στέκονται όρθιοι ο ένας δίπλα στον άλλο. Αυτό συμβολίζει την ισοτιμία των δύο φύλων. Δεν είναι κανένας κατώτερος του άλλου, αλλά αμφότεροι ισάξιοι και ισότιμοι.
Ο χορός του Ησαΐα
Το ζευγάρι κάνει τα πρώτα του βήματα στην καινούργια ζωής τους οδηγούμενοι από την Εκκλησία, που αντιπροσωπεύεται από τον ιερέα, τον οποίο ακολουθούν. Ο κύκλος συμβολίζει την τελειότητα και την αιωνιότητα.
Οι περισσότεροι συμβολισμοί δεν αντικατοπτρίζουν τα δεδομένα της σύγχρονης κοινωνίας, ωστόσο, αποτελούν έθιμα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση και τα ήθη του κάθε τόπου. Πέρα από τα απαραίτητα για τη διαδικασία έθιμα, όπως είναι οι βέρες ή ο χορός του Ησαΐα, feel free να ενσωματώσετε ή να παραλείψετε εκείνα δεν ταιριάζουν σε εσάς.
Διαβάστε επίσης…
Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν παντρευτείς φθινόπωρο! #Tips&Tricks