Τέσσερις γάμοι, μια κηδεία, πάνω από 10 νυφικά, τρομερό cast και μια ερμηνεία που απογείωσε -δικαίως- την καριέρα του Hugh Grant…
Βαθμολογία IMDb: 7,1
Σκηνοθεσία: Mike Newell
Σενάριο: Richard Curtis
Πρωταγωνιστούν: Hugh Grant, Andie MacDowell, James Fleet, Kristin Scott Thomas κ.ά.
Μια από τις πιο αγαπημένες και χαρακτηριστικές ταινίες των 90s επιστρέφει με αφορμή την ημέρα «της κόκκινης μύτης». Ένα μικρού μήκους sequel διάρκειας 12 περίπου λεπτών θα προβληθεί σήμερα για φιλανθρωπικό σκοπό, όπως είχε γίνει αντίστοιχα δυο χρόνια πριν, με το sequel του Love Actually. Σχεδόν όλο το cast ξαναβρέθηκε μαζί στην εκκλησία για τον πέμπτο γάμο, μόνο που αυτή τη φορά ο Hugh Grant θα είναι ο μπαμπάς της νύφης, που θα την ερμηνεύσει η 29χρονη Lily James…
Τι είναι η μέρα της κόκκινης μύτης…
Η μέρα της κόκκινης μύτης (Red nose day) θεσπίστηκε το 1988 στην Αγγλία. Πίσω από αυτήν, βρίσκεται η φιλανθρωπική οργάνωση Comic Relief, την οποία ίδρυσαν το 1985 ο σεναριογράφος και παραγωγός Richard Curtis (Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία, Love actually, κ.ά) και η Jane Tewson, με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας μέσα από την ψυχαγωγία. Κάθε δύο χρόνια, την ημέρα της κόκκινης μύτης διοργανώνονται σε Ευρώπη και Αμερική μεγάλα shows και projects με τη συμμετοχή διάσημων προσωπικοτήτων της βιομηχανίας του θεάματος, και τα ποσά που συγκεντρώνονται δαπανώνται σε φιλανθρωπίες σε όλο τον κόσμο.
Με την ευκαιρία, ανατρέξαμε στο μακρινό 1994 (πότε πέρασαν 25 χρόνια;!) και ξαναθυμηθήκαμε τους λόγους για τους οποίους στο Yes I Do αγαπάμε τόσο πολύ αυτή τη ταινία…
Τα νυφικά. Στην ταινία βλέπουμε τέσσερις γάμους (περίπου!), αλλά με τις πρόβες νυφικού της Andie MacDowell και τις γαμήλιες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο τέλος, συνολικά μετρήσαμε πάνω από δέκα bridal outfits. Κοινό χαρακτηριστικό όλων, η υπερβολή των 90s: Ολομέταξα σουά σοβάζ, μουσελίνες, ταφτάδες, φουρό, τούλια, δαντέλες, φουσκωτά μανίκια και φυσικά περμανάντ. Οι νύφες μοιάζουν «με μεγάλο γλύκισμα από μαρέγκα» – δεν το είπαμε εμείς, η Kristin Scott Thomas (Φιόνα στη ταινία). Μοναδική εξαίρεση, το εξαιρετικά σικ sheath νυφικό με το μπολερό, που φόρεσε η Andie MacDowell στον σκωτσέζικο γάμο της.
Ο Hugh Grant κουμπάρος. Ακαταμάχητα χαριτωμένος, με την πιο όμορφη στραβή οδοντοστοιχία του Hollywood, το σήμα κατατεθέν “puppy eye” και τα πιο υπέροχα fluffy μαλλιά, κέρδισε επάξια τις εντυπώσεις. Μπορεί να άργησε να φτάσει στην εκκλησία και να ξέχασε τις βέρες, αλλά έβγαλε έναν από τους καλύτερους λόγους που έχουμε δει σε ανάλογες περιπτώσεις. Το μυστικό της επιτυχίας: η χρυσή ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση.
«Γιατί είμαι πάντα σε γάμους και ποτέ δεν παντρεύομαι;» αναρωτιέται ο πρωταγωνιστής, συμπυκνώνοντας σε μια φράση το πρόβλημα όχι μόνο του ίδιου και της παρέας του, αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων που δεν έχουν βρει ακόμα το ταίρι τους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει απάντηση…
“I seem to be stuck in the wedding from hell…” λέει ο Hugh Grant και έχει δίκιο, γιατί σε μία από τις γαμήλιες δεξιώσεις βρέθηκε να κάθεται ανάμεσα σε όλες τις πρώην του. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές και όσοι έχουν παντρευτεί το γνωρίζουν καλά: το table sitting είναι πολύ δύσκολο task και απαιτεί πολλή προσοχή.
«Μη σκέφτεσαι πρέπει να παντρευτώ αλλά μην αρχίζεις σχέσεις σκεπτόμενος δεν πρέπει να παντρευτώ». Να μια ωραία συμβουλή για όσους έχουν μπλοκάρει…
“He was my North, my South, my East and West,
My working week and my Sunday rest,
My noon, my midnight, my talk, my song;
I thought that love would last for ever: I was wrong.”
Ο θάνατος χωρίζει το μοναδικό ζευγάρι της παρέας, κι αυτός που μένει πίσω απαγγέλει στην κηδεία το ποίημα του W H Auden ‘Stop all the clocks, cut off the telephone’. Τελικά ο επικήδειος λόγος ενός ερωτευμένου ανθρώπου είναι η πιο δυνατή ερωτική εξομολόγηση.
«Υπάρχουν τέλεια ταιριάσματα. Αν δεν μπορούμε να είμαστε έτσι τότε ας το αφήσουμε καλύτερα.» Vs «Ίσως αυτή η αναμονή για αληθινές αγάπες δεν οδηγεί πουθενά. » Και οι δύο ατάκες από την ταινία…οι αθεράπευτα ρομαντικοί επιλέγουν την πρώτη και το ρισκάρουν, οι πραγματιστές τη δεύτερη…
The (non) wedding proposal. Αφού παραβρέθηκαν σε πολλούς γάμους ως καλεσμένοι, και ο ένας στον γάμο του άλλου, και αφού μεσολάβησαν διάφορα τραγικά γεγονότα, ο Hugh Grant καταφέρνει στο τελευταίο λεπτό της ταινίας να κάνει την πιο ρομαντική (μη) πρόταση γάμου στην Andie MacDowell. Βοηθάει και το σκηνικό βέβαια: Το βροχερό Λονδίνο είναι ό,τι πρέπει.
«Μακάρι όλοι στα γεράματα να λέμε με λάτρεψαν κι εμένα κάποτε.» Η μεγαλύτερη αλήθεια της ταινίας διά στόματος Gareth. Το παραθέτουμε ως ευχή προς όλους τους αναγνώστες…
photo credits: IMDb