Από τη Μάρω Ζουγανέλη.
Και όμως! Ό,τι σκέφτεστε γι΄ αυτήν τη φράση, απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Το Yes, I do έκανε την έρευνά του και σας παρουσιάζει όλο το story για την γαμήλια παροιμία που ακούμε συχνά, αλλά δεν ξέρουμε από που προήλθε.
Μεταφερόμαστε στη Μεθώνη του 14ου αιώνα όταν ο ιππότης Κουτρούλης αγάπησε μία παντρεμένη γυναίκα. Η γυναίκα ανταποκρίθηκε στον έρωτά του, άφησε τον άντρα της και μετακόμισε στο σπίτι του, πράγμα ιδιαίτερα τολμηρό για την εποχή. Η Εκκλησία την αφόρισε γι΄ αυτήν της την πράξη, με συνέπεια να μην μπορεί να παντρευτεί τον αγαπημένο της. Ο Κουτρούλης δεν αποθαρρύνθηκε και προσπαθούσε επί 17 ολόκληρα χρόνια να παντρευτεί την καλή του. Όταν τελικά κατάφερε να πάρει την άδεια, πήγε αμέσως με την κοπέλα στην εκκλησία, παντρεύτηκαν και έκαναν ένα μεγάλο γαμήλιο γλέντι.
Η φράση «Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» χρησιμοποιείται για να δηλώσει μια θορυβώδη συνάθροιση ή την μεγάλη ακαταστασία. Ωστόσο, στην ιστορία που κρύβεται πίσω της αυτό που έκανε αίσθηση στην τοπική κοινωνία της εποχής δεν ήταν ακριβώς το γαμήλιο πάρτι, αλλά το γεγονός ότι το ζευγάρι κατάφερε επιτέλους να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας.
Ο γάμος τους, όπως ήταν αναμενόμενο, θεωρήθηκε το μεγάλο θέμα της ημέρας και μπορούμε να φανταστούμε τα gossip girls της εποχής να διαδίδουν τα νέα: «’Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος», τονίζοντας, βεβαίως, το ρήμα «έγινε»!